Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шахрам Амири изчезва безследно за година, твърди, че е отвлечен от агенти на ЦРУ.

Срещу иранските учени се води тиха война. Всяка година поне един от тях загива при неизяснени обстоятелства. Като Ардешир Хусеин, задушил се с газ през 2007 г. в ядрения център в Исфахан, или професор Дариуш Резаи-Нежад, убит с пет изстрела от упор в своя кабинет.

В началото на август тази година Иран решава сам да отстрани един от големите си умове. В Техеран е екзекутиран ядреният физик Шахрам Амири. Според властите той предавал на САЩ поверителна информация за иранската ядрена програма. Обесването му става факт само две години след като е посрещнат в страната си като национален герой.

Историята на Амири е повече от интересна. Ученият изчезва безследно през юни 2009 г. в Саудитска Арабия, докато е на поклонение в Медина. Година по-късно стана ясно, че е в Съединените щати, а през юли 2010 г. изненадващо се завърна в Техеран. Тогава той обясни, че е бил отвлечен от двама агенти на ЦРУ, които говорели на фарси, и че с божията помощ не се е поддал на натиска да им разкрие каквото и да било.

Амири поиска от иранските власти да го допуснат да се прибере в родината си. Те му разрешиха и тогава той беше посрещнат при завръщането си от ирански официални представители. За ареста му така и не бе съобщено. След това той отново изчезва. До началото на август тази година, когато медиите поднесоха официална информация пред целия свят, че ядреният физик е обесен.

Според говорителя на правосъдното министерство Амири е дал свръхсекретни информации за иранската ядрена програма на САЩ и заради това е бил обесен. "Този човек не си представяше, че нашата разузнавателна система знае какво прави той и как е бил отведен в Саудитска Арабия", каза говорителят. Според него разузнавателната система на Иран е успяла да заблуди САЩ по този въпрос.

Ядреният учен имаше друга версия за престоя си в САЩ. След като се завърна от Америка в родината си през 2010 г., Амири каза, че е бил задържан в САЩ в продължение на година. Първоначално иранските власти подкрепиха неговите твърдения. Днес обаче говорителят на правосъдното ведомство каза, че още при заминаването на Амири той е бил осъден на смърт от първоинстанционен съд. Трябвало е само да се завърне обратно в Иран, за да бъде извършена присъдата.

Преди да изчезне, ученият работеше в техеранския университет "Малек Ащар", но според някои информации е бил включен и в работата на Иранската агенция за атомни изследвания. След изчезването през 2009 г. на Амири, министърът на външните работи на Иран Манушер Мотаки официално обвини САЩ в отвличане на територията на Саудитска Арабия, като добави, че има достатъчно доказателства за това.

"Американците са го отвлекли. Следователно ние очакваме от американското правителство да ни го върне", коментира тогава дипломатът. Според Мотаки правителството на Саудитска Арабия също носи пряка отговорност за инцидента.

Тогава САЩ отхвърлиха твърденията на Техеран за това, че зад отвличането на иранския учен стои Вашингтон. Държавният департамент на САЩ заяви, че американските институции не разполагат с никаква информация относно съдбата на този човек и евентуалното му местонахождение.

Малко по-късно обаче се оказа, че Амири се намира на територията на САЩ доброволно и може да я напусне, когато пожелае.

Изчезването на ядрения физик Шахрам Амири става няколко месеца преди публикуването на информацията за наличието в Иран на втори завод за обогатяване на уран в град Ком. Това предизвика предположения в световните медии, че е възможно ученият да не е бил отвлечен, а сам да е минал на страната на американците, което е довело до това, Техеран да бъде принуден да признае за разширяването на ядрената си програма.

Няколко месеца след изчезването му иранска телевизия излъчва видеозапис, с изявление на оказващ физик. Лентата е трябвало да послужи за доказателство, че специалистът по ядрена физика е бил отвлечен и измъчван от американските спец-служби, за да издаде ирански държавни тайни и да оклевети страната си. В него мъж, външно приличащ на Шахрам Амири, споделя пред аудиторията, че е бил упоен и със самолет превозен в САЩ, където е бил изтезаван, за да оклевети страната си.

Как скандалният запис се озова в Иран четете в хартиеното издание.