Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Транспортен колапс, бандити и гадна храна провалят олимпиадата. Докато уличните банди обират туристите, тежко въоръжените ченгета държат на мушка Красен Кралев и Стефка Костадинова.

Какво е необходимо да победиш номер 1 в световния тенис Новак Джокович, и то на олимпиадата? Не, не става само с пределна концентрация. Сърбинът най-добре ги умее тези неща със строяването в три редици на всичките му необходими сетива. Той си има и хъс, и физика, и талант в излишък. Нещо друго извънредно трябва да се случи, за да бъде Ноле катурнат от трона.

Хуан Мартин дел Потро откри рецептата. На него му бяха необходими 40 минути престой в заседнал асансьор, за да се вгледа в себе си и да открие онази джедайска сила, с помощта на която да прегази Джокович в първия кръг на олимпийския турнир по тенис. Сега Дел Потро може и да се пошегува с асансьорното си произшествие и наистина да се замисли дали то няма да остане в графата "всяко зло за добро". След сензационния успех на аржентинеца му е лесно да бъде по-широко скроен към заобикалящата го действителност в Рио.

Какво щеше да стане обаче, ако Дел Потро беше загубил от Джокович. Нямаше ли да сипе проклятия по адрес на домакините на олимпийските игри, които са го оставили да виси 40 минути в задушната кабинка. Неговият вопъл просто щеше да усили общия крясък на спортисти и гости от неуредиците на олимпиадата. Неуредици всъщност е слаба дума. По-правилно е да се каже, че в Рио цари истински хаос и всеки се справя както може.

Над половин милион туристи от цял свят се изсипаха в бразилския град, за да гледат на живо състезанията. Повечето от тях още със стъпването си на бразилска земя осъзнаха, че ще трябва да си припомнят всички предавания и риалити формати за оцеляване в джунглата. На най-голямото спортно състезание се изсипаха и хиляди официални лица, които до 5 август живееха с мисълта, че всички врати са им отворени, когато покажат ВИП пропуските си.

Нещо подобно си е мислел и спортният министър Красен Кралев. Той сам имаше неудоволствието да осъзнае, че бразилците са се постарали да направят една миниолимпиада за всички гости на Рио. Спортисти, туристи, треньори и ВИП персони се вкараха в истинско приключение, опитвайки се да стигнат от точка "А" до точка "Б" в града-домакин на игрите. Местните шофьори нямат никаква представа къде трябва да закарат членовете на делегациите и търсят съвети от чужденците.

Стотиците доброволци също са крайно неориентирани и по-скоро утежняват обстановката, отколкото да помагат. "Транспортната система за извозване на правителствени гости, служебни лица, членове на националните олимпийски комитети е колабирала. Шофьорите не знаят нито къде отиват, нито къде са маршрутите, нито къде са спортните съоръжения.

Да стигнеш някъде навреме, е невъзможно, а валидността на пропуските за колите зависи единствено от настроението на пазачите. Охраните са неграмотни, груби и не зачитат никакви порядки. Министри и премиери стоят с часове без транспорт и без съдействие от страна на безпомощните доброволци, които невинаги знаят добър английски, за да могат да им помогнат. Няма никакъв протокол, въпреки че има представители на 206 правителства", обясни горе-долу каква е ситуацията Красен Кралев.

Той и председателят на БОК Стефка Костадинова още не могат да се отърсят от шока, след като се оказват лице в лице с готови за стрелба автомати. Отново някой от отговорните лица не си е свършил работата и не е пратил достатъчно грамотен служител, който да придружава българската делегация по време на обиколката й по спортните съоръжения. Така Кралев и Костадинова сами били принудени да се доберат до поредното спортно съоръжение, но там ги посрещнала тежко въоръжена охрана.

Хората с автоматите не говорели английски и въобще не взели под внимание ВИП пропуските на българския министър и легендарната олимпийска шампионка. Българите опитали да обяснят кои са и за какво са дошли, но вместо смутени усмивки и извинения чули характерния звук от зареждане на автомати. И съвсем естествено били принудени да се завъртят кръгом и да напуснат по най-бързия начин съоръжението, на което би трябвало да ги очакват с хляб и сол.

Кралев и Костадинова съвсем не са единствените потърпевши от хаоса, който цари в олимпийската столица. Официалните лица и на другите страни вече са наясно, че трябва да разчитат на собствената си изобретателност, за да стигнат на време за предварително уговорени ангажименти.

И ако някои ще кажат, че няма нищо лошо големците да се поизпотят малко, за да си заслужат парите на данъкоплатците, то какво да кажем за проблемите на спортистите. Много от тях ореваха орталъка, че тренировъчните им съоръжения са твърде далеч от олимпийското село.

"Принудени сме да пътуваме 40 минути на отиване и още толкова на връщане, за да потренираме в рамките на час. Имам чувството, че съм дошъл да участвам в някакво риалити. Няма и на кого да се оплачеш. Всички вдигат рамене и отговарят, че това не е тяхна работа", жалва се германска спортистка.

Колегите й в олимпийското село си отварят очите на четири, за да не им изчезнат пари, документи и дори уредите, с които са тръгнали да печелят медали. Защото в Рио всичко се краде, стига да е оставено без надзор.

Най-лошо се опари специалистът по връзки с обществеността Стратос Сафиолеас. Гръкът имал ангажименти към олимпиадата и в опита си да ги свърши съвестно докарал със себе си апаратура за над 10 хил. долара. Гостът на игрите седнал да обядва в ресторанта на хотела, където бил отседнал. След около половин час извикал сервитьора, платил и понечил да си вземе куфара с апаратурата, който оставил до стола си. Само че последният липсвал

Сафиолеас моментално се развикал, че е ограбен и хукнал към стаята на охраната, за да прегледа с тях видеозаписите. Охранителите обаче го изгонили грубо и отказали да му предоставят видеозаписа. В момента гръкът си търси достатъчно добър адвокат, с помощта на който да съди хотела и въобще цялата бразилска държава, която нехае за неговата загуба.

Доста по-бързо реагираха бразилските ченгета, след като беше обран министърът на образованието на Португалия Тиаго Брандао Родригес. Въоръжени с ножове бандити го пресрещнали по време на сутрешната му разходка и го обрали до шушка.

Влиятелният политик се обадил на когото трябва и само след няколко часа ченгетата спипали крадците, които върнали всичко задигнато, за да се спасят поне от големия бой в ареста. Туристите без солидни връзки са оставени сами да се оправят.

Руски турист пусна видео от едно от оживените кръстовища, на което малолетни бандити дърпат синджири и мобилни телефони на нищо неподозиращите минувачи. Някои успява да се защитят, но повечето се разделят със собствеността си.

Дали обаче трябва чак толкова да съжаляваш, ако станеш жертва на нагъл грабеж. Нали все пак си останал жив. Със сигурност подобна житейска философия изповядват журналистите, отразяващи конния спорт на олимпиадата. Те се разхождат в Рио с мисълта, че живеят втори живот, след като преди няколко дни куршум се заби в пресцентъра им. Оказа се, че куршумът е дошъл от автомата на бразилски войник, който водел престрелка с наркотрафиканти.

Незабравим екшън преживяха и журналисти, чийто автобус беше нападнат на една от магистралите на Рио. Засега не е ясно с какво точно са стреляли нападателите, но трима от пътниците са били ранени. Сравнително бързо пристигнали военни части, които ескортирали автобуса до сравнително по-безопасния Олимпийски парк.

Със сигурност и за спортистите е по-добре да си стоят в олимпийското село. Там поне няма опасност да ги преджобят с опрян до гърлото нож. Иначе и там не е радост. Базата на спортистите беше довършена само няколко дни преди началото на игрите. И сега си пролича, че яко са се претупвали ремонтните дейности.

Гостите напълниха социалните мрежи със снимки на падаща мазилка, откъртени тоалетни, запушени мивки. "Мазилката в съблекалнята на олимпийския басейн все едно аз съм я слагал. Сигурно щях да се справя по-добре. Странно е, че състезанията започнаха, а разни хорица продължават да ремонтират", разказа плувецът ни Александър Николов, който допълни, че за него е важно водата в басейна да е достатъчно добра за голямо състезание.

Е да, ама не! Олимпийският басейн заприлича на жабуняк само за една нощ. Организаторите изпаднаха в паника, тъй като нямат обяснение защо водата зеленяса за рекордно кратко време.

"Не знаем какво точно се е случило. Третираме басейна с най-модерните препарати. Вземахме проби през няколко часа. Дори в този момент резултатите твърдят, че водата е нормална, но тя наистина е зелена", оплака се говорителят на организационния комитет Марио Андрада. От Световната федерация по плувни спортове обаче бяха доста по-старателни в своето разследване. Според него домакините на комплекса са монтирали калпави филтри за водата, които не смогват да я пречистват качествено.

Голямото олимпийско мочурище създаде сериозен проблем за състезателите. Британката Тоня Кауч се оплака, че за една бройка не е скочила върху главата на партньорката си в скоковете Луис Тоулсън. Просто не я видяла в тъмнозелената вода.

Някои от гостите на олимпиадата все пак реагираха с чувство за хумор на целия този хаос и неумение на домакините да се справят с поставените им задачи. Звездата на американския баскетболен тим Елена Делле Донне разпространи снимка на указанията в нейната тоалетна. Според тях е забранено да се прави секс във WC-то,

да се лови риба, да се повръща и да се стъпва с крака върху тоалетната чиния. 196-сантиметровата баскетболистка обеща да спази указанията и да не хвърля въдицата в собствената й тоалетна.Едва ли ще има против да улови някаква рибка от океана, защото храната в олимпийското село не става. Спортистите се оплакаха, че ги тъпчат с непоносими за вкуса манджи.

Малцина имат привилегията да се чувстват добре на игрите в Рио. Сред тях е Юсейн Болт. Ямайският лекоатлет го раздава по-тежкарски и от бразилския президент. Навсякъде той обикаля със зверска охрана, която не дава и пиле да прехвръкне. Да се чуди човек как сестрите Стоеви, които ще ни представляват в бадминтона, успяха да финтират гардовете и да се снимат с Болт.

Суперзвездата си нае частен апартамент, тъй като не му се харесаха късите легла и тесните бани в олимпийското село. Болт дори си купил огромен телевизор, за да гледа любимите си сериали, докато чака да дойде неговият ред на лекоатлетическата писта.