Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Дамата с хермелина", 1489 – 1490, Музей на Чарториски, Краков
"Дамата с хермелина", 1489 – 1490, Музей на Чарториски, Краков

Да Винчи е новатор в начина на живот и философските си възгледи за живота. Съвсем в разрез с налаганата религиозна отдаденост на епохата, в която живее, той проповядва, че човек трябва да поеме лична отговорност за своето здраве и добруване.

Леонардо е застъпник на теорията, че има връзка между чувствата и емоциите и физиологията. Той съветва съвременниците си да не се ядосват и да се пазят от всякакви негативни мисли. Да Винчи излага теорията, че ускореното стареене и смърт се дължат в много от случаите на неправилен начин на живот, лошо хранене и липса на упражнения. Да Винчи е вегетарианец – нещо много странно за епохата, в която живее. В книгата си “Боговете на рая” Уилям Брамли изразява теорията, че Леонардо е предприел пътуване на Изток, въпреки че за него съществуват единствено догадки, но нито едно реално доказателство.

Самата “Мона Лиза” се смята за пример за това – определена е за върховна изява на принципите на ин и ян. Изследователят Майкъл Гелб подчертава, че съмнителни са именно увлечението на Леонардо към вегетарианството и проповядваният от него стремеж да не се обвързва с нищо материално. Тези принципи много повече напомнят на учението на хиндуизма и са абсолютно необичайни за Италия от епохата на майстора. Освен това Да Винчи изказва теории, много близки до някои будистки доктрини – за единството във Вселената: “Всичко произхожда от всичко и всичко е направено от всичко, и всичко се връща към всичко”; както и за празнотата: “Нищото няма център и неговите граници са нищо.”

Как да мислим като Леонардо, четете в хартиеното издание на "168 часа".