Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българинът от Охрид Георги Капчев спасява съпругата на легендарния Джузепе Гарибалди. В ожесточено сражение през 1849 г. той грабва жената на пълководеца и я измъква от битката.

Съпруга на Гарибалди е Анита Рибейро де Силва. Тя е бразилка, която революционерът среща в Южна Америка. На младини той се сражава за свободата на народите от Новия свят.

Анита споделя бурния път на революционера. В битките тя е боец, разузнавач, милосърдна сестра. Когато през 1848 г. Европа е разтърсена от социални катаклизми, бразилката тръгва с Гарибалди да освобождава и обединява родината му.

Капчев е от мнозината българи, които влизат в отрядите на пълководеца. Печели доверието му и е на равна нога с офицерите Леджиеро, Марокети, Саки, Чени, Кочели, Изнарди. Капчев облича униформената червена риза, а отгоре препасва кожен силях с пищови и ножове. С тази премяна волентирът триумфално влиза в Рим, който е обявен за република на 9 февруари 1849 г.

Римската република съществува само няколко месеца. Тя има прекалено много врагове, за да оцелее. Срещу нея изпращат войски Австрия, Испания, Франция и Неаполитанското кралство. Решителният удар е нанесен на 3 юни.

“Трети юни реши съдбата на Рим – пише Гарибалди. - Най-добрите офицери и подофицери бяха убити или ранени; неприятелят беше станал господар на всичките важни позиции и извънредно силен по численост и артилерия, се настани здраво там.”

Джузепе решава да се оттегли през Апенините към Венеция. “Едно от най-неприятните за мене неща при отстъплението бяха бягствата, особено на офицерите, между които имаше и неколцина от старите ми другари. Групите бегълци се пръскаха разюздани из селата и вършеха всякакви насилия. А бяха воини на Гарибалди!”, гневи се пълководецът.

Страхливците дезертират, но Георги Капчев остава. Анита също върви след мъжа си. Гарибалди настоява да се укрие, но тя не иска да го чуе. “Като стигна при първата къща, тя помоли една жена да й отреже косите, облече се по мъжки и се метна на коня”, възхищава й се Джузепе.

На границата с Република Сан Марино той пак я моли да я укрие. “Искаш да ме оставиш!”, казва упоритата бразилка. Тук Гарибалди вижда, че всичко е изгубено, и разпуска колоната. “Войници, освобождавам ви от задължението да ме следвате. Върнете се по домовете си, но помнете, че Италия не бива да остане в робство и позор!”, провиква се той от стъпалата на една черква.

С Джузепе остават около 200 души, преданият Капчев е сред тях. Отрядът поема към Адриатическо море, врагът е по петите му. Завързва се битка. “В разгара на боя Гарибалди повикал Георги Капчев и му заповядал да пренесе с коня си Анита до едно крайбрежно село. Капчев успял да се промъкне с изпадналата в безсъзнание жена и там дочакал малкия отряд”, пише историкът Георги Нешев, който черпи сведения от италианските архиви.

Капчев се добира до Чезенатико, откъдето гарибалдийците продължават по море. При нос Горо слизат на брега и през долините на Комакио стигат Мандриола. Там изтерзаната от премеждия Анита издъхва.