Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Дядото на кандидат-президента с култова прическа бил бръснар, но се впуска в печалбарство като велик комбинатор
l Бащата му повтарял: “Ти си крал. Съдбата ти е да станеш велик!”
l Покойният брат на мултимилиардера - Фред, се пропива, не издържа на конкуренцията

"Аз съм автор на собствения си комикс и обожавам да живея в него", в типичния си стил признава Доналд Тръмп.

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ сам се определя за един от най-колоритните и темпераментни претенденти за Белия дом в историята, а мнозина го смятат за толкова "интересен", че сякаш наистина е изскочил от някой комикс. И все пак прочутият предприемач има своите привърженици, които се впечатляват от личността му, вродения му хъс да бъде богат, преуспял и велик, както и от неговия неистов стремеж да се разграничава от другите като "специален човек".

70-годишният мултимилиардер успява насред президентската си кампания да накара милиони хора по света да се вълнуват силно и от неговата култова прическа. Тръмп няма нищо против нестихващия интерес към фризурата си, защото тя е поредният израз на неговата невероятна суетност. Самият той отрича да си е присаждал коса и твърди, че скалпът му е напълно естествен.

За него е по-срамно да си плешив, отколкото да имаш странна прическа.

Затова неговата му е запазена марка и преди години дори провокира производителите на карнавални костюми да продават артикул под името "Перуката на Тръмп" за Хелоуин. Преди време списание "Тайм" пък публикува материал със съвети от реномиран стилист как точно се постига ефектната фризура на кандидат-президента, под заглавие "Тайната на косата на Доналд Тръмп". В статията има и предупреждение: "Не обърквайте тази прическа с класическото сресване нагоре и настрани."

До сегашната визия на косата на магната се стигнало след чести и лоши подстригвания от аматьори, понякога и от членове на семейството му, които буквално си играели върху скалпа му. Това разкрива стилистката Ейми Лаш, която се грижела за фризурата на Тръмп по време на първите сезони на хитовия американски тв формат "Стажантът", воден от него.

Кой обаче би предположил, че дядо му Фридрих, който пренася фамилията си на американска земя, е бил професионален бръснар?!

Фридрих Друмпф е на 16 години, когато напуска Бремен. Той е обучен за бръснар, но тогава почти всички младежи в неговата родина си изкарват прехраната с умело въртене на ножицата и бръснача. Амбициозният млад мъж иска много повече и емигрира в САЩ през 1885 г., а с пристигането си в Ню Йорк е

принуден от имиграционните власти да смени името си

на Фридрих Тръмпф.

Шест години по-късно германецът вече е отворил ресторант в квартала с червените фенери в Сиатъл, където клиентите могат да си поръчат не само топла храна, но и дискретно обслужване от проститутки. След седмата година Фридрих вече е готов да стане пълноправен американски гражданин и се отказва официално от "верноподаничеството си към Вилхелм Втори, император на Германия". Така от фамилията му Тръмпф изпада буквата "ф" и остава името, което ще се прочуе по целия свят чрез наследниците му.

Самият Фридрих блести с остър и комбинативен ум, който ще остави в завещание на потомците си. Той веднага се възползва от шанса да забогатее, когато съзира такава възможност в миньорското селище Монте Кристо в планината Каскади. Мястото е препълнено от златотърсачи, след като Джон Рокфелер извършва страхотна манипулация и обявява, че земята там изобилства от благородния метал. Всъщност това е пълна лъжа. В съвсем същия дух обаче Фридрих обявява, че е открил злато в един от парцелите. Няма и капка истина в твърдението му, но пък така той

се сдобива с първокласна недвижима собственост,

без да плаща нищо.

Върху земята построява пансион. След като става ясно, че в Монте Кристо няма никакво злато, мястото се обезлюдява. Тръмп пък се отправя към Юкон в Аляска с идеята да повтори печелившата си тактика и отново успява да строи върху земя, която не притежава. Щом и тамошната треска за злато се изчерпва, той без жал оставя бизнеса си на свой партньор, който скоро след това фалира. Фридрих пък вече живее в Ню Йорк - два пъти по-богат от времето, в което е пристигнал за първи път там. Веднага заминава за Германия да си търси жена и се връща под ръка с Елизабет, бременна с първородния им син Фредерик Тръмп. Момчето става глава на семейството съвсем младо, защото Фридрих пада жертва на испанския грип, от който през 1918-1919 г. умират над 700 000 американци.

Така на 21 години бащата на настоящия кандидат за държавен глава приема в наследство от своя родител трескавите планове за бързо натрупване на огромно богатство, особено след като Голямата депресия поглъща солидна част от семейното имане.

Фредерик е безумно амбициозен и заедно с майка си стартира бизнес, чрез който синът успява да изучава и упражнява всякакви трикове в строителството и търговията с недвижими имоти през годините. Понякога печели, понякога губи в зависимост от времената, но в крайна сметка натрупва състояние и е готов на всичко, за да се доказва в бизнеса.

През 1963 г. Фред се жени за Мери Ан Маклауд-Тръмп, а меденият им месец е само от една нощ.

Във вените на Мери Ан тече кръвта на два шотландски клана с дълбоки корени на Хебридите - Смит и Маклауд.

"Майка ми имаше силен борчески дух също като Смело сърце", спомня си Доналд Тръмп след смъртта й.

На около 42 години Мери Ан е слаба, руса, висока, със светла кожа и сини очи, макар и кротка на вид, е много твърда, упорита и амбициозна като съпруга си. Харесва пищността, характерна за британската монархия. Лесно очарова околните и обича да бъде в центъра на вниманието, като в същото време има и актьорски талант, който много й помага. Притежава социални умения, с които не може да се похвали нейният съпруг.

Фредерик компенсира неспособността си да комуникира с много работа. Ако децата му имат нужда от внимание, баща им ги води на "разходки" из строителните площадки.

Постоянно им повтаря колко са важни амбицията, дисциплината и упоритият труд.

Първо се ражда Мериан през 1937 г., след това през 1938 г. на бял свят идва Фред-младши, последван от Елизабет през 1942 г., а най-малките синове от семейството Доналд и Робърт проплакват през 1946 и 1948 г.

Гордият баща едновременно глези изключително много наследниците си, но и държи на желязната им дисциплина. Кара синовете си да разнасят вестници, за да припечелят джобните си, но с лимузината, карана от шофьор.

Постоянно им повтаря: “Трябва да бъдете хищници”, а най-много обича да казва на Доналд, че съдбата му е да стане велик, и да му подчертава: "Ти си крал."

От съвсем рано става ясно, че именно той ще бъде неговият абсолютен наследник, защото дава признаци за потенциал дори да го задмине, както и става.

Затова дълго време бащата търпи пакостите и ужасното поведение на малкия Доналд в частното основно училище "Кю-Форест". Веднъж той дори насинява окото на учител, защото по неговите думи "не разбира нищо от музика". "Не мисля, че хората се променят кой знае колко. Като си спомня какъв съм бил в първи клас, разбирам, че и сега съм си все същият. Темпераментът ми не се е променил", коментира днес републиканският кандидат за Белия дом.

Чашата обаче прелива, когато баща му Фред разбира, че

Доналд ходи тайно с метрото в Манхатън и има солидна колекция от сгъваеми ножове.

Веднага е преместен в друго училище, а през 1959 г. на 13 години постъпва в най-старото военно училище в САЩ - академията в Уест Пойнт, щата Ню Йорк. Кадетите там са синове на банкери от Уолстрийт, южноамерикански олигарси и индустриалци от Средния запад. В академията Тръмп среща и втория мъжки авторитет в живота си, който става пример за него след баща му - това е ветеранът от войната Тийодор Добайъс. На 92 години преподавателят може да се похвали, че е видял всякакви ужаси, дори осакатеното тяло на Мусолини. Нравът му е смазващ и посреща всеки новодошъл с крясъци.

“По онова време ни пердашеха така, че ни изкарваха ангелите

Бяхме принудени да се научим да оцеляваме", споделя по-късно строителният магнат.

Добайъс го научава на мъжество и как да се адаптира в среда, където доминират мачовските концепции за сила.

След като завършва академията, Доналд постъпва в университета "Фордам" в Бронкс, където се отличава с осанката на военен и впечатлява всички с пълния си отказ от алкохол и цигари, а още повече - от наркотиците.

След дипломирането си започва магистратура по недвижими имоти в Пенсилванския университет, а в същото време около баща му се завихря скандал. Държавните чиновници се фокусират върху връзките на Фред Тръмп, чрез които се сдобива със земя и помощ от правителството, както и от финансирането на евтино строителство на стойност 50 млн. долара и различни данъчни облекчения. Тогава Доналд вече работи в "Тръмп вилидж" през уикендите и ваканциите.

Докато в този период баща му се срамува от германския си произход и лъже, че е швед, синът му печели уважение с увереността си. Така от стажант Доналд смело ще извърви пътя си нагоре до абсолютен титуляр. Първият му офис е бивш зъболекарски кабинет.

"Никак не ми е било лесно. Започнах в Бруклин. Баща ми ми даде малък заем от 1 млн. долара. Трябваше да му върна парите, и то с лихвите. Отидох в Манхатън, започнах да купувам имоти и ми потръгна.

Онзи 1 млн. не е нищо

в сравнение с това,

което построих

Създадох империя", изтъква без капка скромност Тръмп.

И до днес той се смята за безгрешен. Дори когато си припомня една история, свързана с легендарния водещ Джони Карсън.

Малко след като си купува апартамент в "Тръмп тауър", построен за каймака на света, Карсън се обажда на Тръмп и му крещи: "Доналд, двама шибаняци, които работят тук, ми откраднаха палтото."

Въпросната дреха е изработена от вълната на викуня - рядък вид лама, обитаваща Андите. Никой не знае колко е ценна тази вълна до големия скандал с шефа на кабинета на президента Айзенхауер, който подава оставка, защото приема като подарък палто от викуня.

Карсън настоявал Тръмп да предприеме нещо и магнатът извикал обвинените служители, като им казал: "Приятели, той казва, че сте откраднали палтото, така че сте уволнени." Месеци по-късно обаче водещият открива палтото на дъното на гардероба си и информира Тръмп за грешката, а той музаявява: “Но аз ги уволних не защото бяха виновни, а заради теб”. Днес кандидат-президентът все още твърди: "Постъпих правилно тогава."

Тръмп смята, че най-повратният момент в живота му е била смъртта на брат му Фред през 1981 г. Той почива от масиран инфаркт на 43-годишна възраст. Доналд смята, че причината за неговия трагичен край е слабостта му към алкохола, заради която се проваля като пилот и до края на живота си работи в екипите по поддръжката на апартаментите на Тръмп.

"Фред беше възхитителен човек. Имаше най-прекрасния характер, но семейната ни среда и духът на силна конкуренция му повлияха негативно. Той не беше хищник. Не се защитаваше и не се отбраняваше, което беше фатална грешка. Човек винаги трябва да държи вдигнат гарда", сигурен е Тръмп.

Единствените отстъпки, които прави мултимилиардерът, може би са към кандидатката за първа дама Мелания. Или към другата му най-близка жена и негова най-голяма слабост - дъщеря му Иванка. Тя е само едно от петте деца на Доналд Тръмп, но подобно на своя баща и той най-вероятно усеща вродения хъс на предците си именно у нея и потенциала да го наследи изцяло, а може би и да го задмине.