Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нешка Робева и пророчицата
Нешка Робева и пророчицата

"Нямам спомен за друг, но за Александър Лилов твърдеше, че той е човек, изграден само от мозък - твърди пред "168 часа" треньорката Нешка Робева. - Двамата с леля Ванга бяха приятели, с Лилов сме ходили заедно при нея. Тя често казваше колко съжалява, че България няма повече такива управници."

Тезата на Нешка Робева е, че Тодор Живков отстранява Лилов след смъртта на Людмила Живкова. "И Людмила, и Лилов бяха хора от друго измерение. На високо духовно ниво. Но истината е, че 

Живков периодично

сменяше хората,

които го застрашаваха

Александър бе изключителен интелект, несравним", спомня си Нешка Робева.

Според нея също като Людмила Живкова и Ванга и той имал дарбата да предвижда бъдещето. Може би на тази база тримата били изключително близки.

"Помня, че още в самото начало на демокрацията

той предсказа какво ще стане, цялата разруха по време на прехода

Когато гласуваха закона за връщането на земята, за разбиването на ТЕКЕЗЕСЕ-тата, той много се тревожеше. Все питаше: Какво става? Може да не сме много богати, но да стигнем дотам хората да няма какво да ядат?" Според нея червеният стратег стоически понесъл сатанизирането си. Робева през цялото време се учудвала на неговата мъдрост и търпение и как не произнесъл нито една лоша дума за БСП.

Всъщност Лилов, Людмила Живкова, писателят Богомил Райнов и известният художник Светлин Русев били един приятелски кръг. И същевременно били близки с Ванга.

"Всички те направиха много за културата", казва Робева. Обединявали ги високият морал и духовните ценности.

Според треньорката Ванга била една от великите посветени

"Не на всеки му е дадено да знае, както на нея - казва Робева. - Тя е от избраните, както някой е избран да бъде виртуозен цигулар или балерина. Много малко са тези докоснати от горе хора. В този смисъл леля Ванга е посветена в тайни, в които ние не можем да проникнем. Целият й живот бе такава тайна, но някои го признаваха, други - не."

Често пророчицата споделяла пред известната треньорка: "Толкова много зло, но нямам на кого да го кажа."

Нешка Робева и до днес съжалява, че политическите мъже по онова време ходели при Ванга само за да се интересуват от собствените си проблеми.

"От нея можеха да научат толкова много", споделя треньорката. Управниците ни изобщо не искали да се вслушват в пророчицата и в съветите й по какъв път да водят страната.