Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 15 месеца те инвестираха 20 млн. в идентификаторите на лични карти, които така и не заработиха.

Само така ще спрат кражбите, контрират лекари.

След като болниците платиха 20 млн. лв. за четци за личните карти, сега трябва да дадат нови 10,4 млн. лв., за да се оборудват с четци за пръстовите отпечатъци.

Един такъв идентификатор струва 300 лв. Всяка средно голяма болница трябва да разполага с около 100 четци, които ще й излязат около 30 000 лв.

Статистиката на НСИ показва, че лечебните заведения в страната са 348. Тоест, ако всички те закупят средно по 100 четци, ще са им необходими 10,4 млн. лв.

Сметката обаче ще е доста по-голяма, тъй като с тези устройства трябва да се оборудват и останалите от системата на извънболничната помощ. Както и специализираните центрове. При тях със сигурност инвестицията ще е много по-малка.

Консорциум "СТЕМО - Гама Консулт" спечели обществената поръчка за изграждането на софтуера за пръстов идентификатор, който струва 398 хил. лв. без ДДС. Ще бъде поет от Здравната каса.

"Чрез въвеждането на пръстовите отпечатъци се надгражда старата система. Тоест пациент, който е здравноосигурен, ще може да взема участие в контрола на средствата.

- коментираха за "168 часа" от пресцентъра на Здравната каса. - Тази система се прилага и на други места по света. Това не е точно снемане на лични данни, а идеята е да бъде засилен контролът. На четците за лични карти им мина времето. За момента няма постъпили сигнали за хора, които са отказали да се регистрират с опечатък в някоя болница. Цялата процедура все още е пилотна. Човек няма да остане извън системата, ако има някакви съмнения за приемане чрез пръстов отпечатък."

Като сигнал за нередност и с бърза проверка Здравната каса ще приеме всеки отказ на пациент да се чекира с идентификационния си номер.

От 1 октомври 2016 г. всички болнични заведения са задължени да притежават четците за пръстовите отпчатъци.

"Лечебните заведения ще трябва да направят един разход, който е непосилен за тях - споделя пред "168 часа" д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Български лекарски съюз. - В началото министър Москов навсякъде казваше, че то ще струва около 20-30 лв., обаче няма нищо такова. Освен това трябва да се купи и софтуер, за да може това устройство да работи. Лечебно заведение не би могло да обслужи качествено пациентите само с едно такова устройство.

Това автоматично налага извода, че тези устройства трябва да ги има във всеки кабинет или лаборатория. Също така Комисията за защита на личните данни допуска този идентификатор като алтернатива, което означава, че той не е задължителен.

А, ако пациентът откаже да постави отпечатъка, то тогава той трябва да си заплати услугата, въпреки че е здравно осигурен. Лекарите не могат да откажат медицинска помощ на нуждаещите се. Злоупотребите няма да се решат по този начин."

Изключенията, предвидени за хора, които не могат да се регистрират, чрез пръстов отпечатък, коя организация още е против въвеждането на иновацията и коя подкрепя, четете в хартиеното издание на "168 часа".