Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно е бездействието на партиите с кандидатите за държавен глава да доведе до нихилизъм на вота

Въпреки че съм опозиция, трябва да кажа, че по отношение контролирането на  бежанците през Турция българският премиер има изключително позитивна роля

В България има условия за радикален ислям. Освен в Пазарджик и в други региони има индикации и знаци за такива прояви

Със зам.-председателя на ДПС Янко Янков разговаря Лиляна Клисурова

- Г-н Янков, президентските избори наближават. Каква ще бъде позицията на ДПС - ще имате ли свой кандидат, или ще подкрепите някого?

- Ако големите партии не издигнат достатъчно качествени кандидати, ще бъдем принудени да го направим ние. Има определени правила в политиката, които ДПС спазва. Много пъти нашият почетен председател д-р Ахмед Доган е казвал: Политиката е изкуство на възможното.

В момента гледам как партии с незабележимо присъствие в парламента имат амбициите да са те тези, които ще посочат следващия президент. Няма как да стане. Затова ние казваме: Наясно сме, че с нашия потенциал не можем да имаме президент. Но имаме потенциал, който може да определи кой да бъде президент. И за да сме честни пред гражданите, казваме - искаме президентът да работи в интерес на българската държава и нация. Как? Първо, като бъде истински обединител на нацията, а не разединител. Президентът трябва да забрави политическата си принадлежност.

- И премиерът заяви, че президентът трябва да е обединител на нацията. Кой може да е?

- Обединител на нацията може да бъде човек, който има достатъчно политически опит. Второ, да е доказал пред обществото и гражданите, че има не само желание, но и потенциал да реализира политика на обединение. Да е почтен човек. С ярка евро-атлантическа визия. Такъв президент ще подкрепим. Но

подкрепата от

нас трябва да

бъде поискана

публично и

официално

Това е изключително важно, защото имаме самочувствието, че ДПС е национално отговорна партия, която е допринесла много за мирния преход, за етническия модел и оттам за просперитета на България, за единството на българската нация. И ние не можем да допуснем да се държат с нас, все едно сме някаква несериозна политическа формация.

- Кой е вашият фаворит за президент? Огнян Герджиков лансира името на царя за обединител на нацията. Подходящ ли е той според вас?

- Според мен, казвам го като лично мнение, подходящ би бил този, който получи максимална политическа подкрепа. Само мнението на Огнян Герджиков не е достатъчно, за да подкрепим.

Но не мога да си обясня бездействието на партиите. ГЕРБ казват, че ще обявят кандидата си през септември. БСП са в непрекъснати махленски противоборства. Всичко това може да доведе до обществен нихилизъм, много малко хора да излязат да гласуват за президент. И изборът да се превърне във формален и недостатъчно представителен, което не е добре за България.

Пак казвам - ДПС ще обяви позицията си публично, когато бъдат ясни кандидатите. Не искаме да изказваме предварително мнение, за да не стане така, че ако даден човек бъде издигнат за президент, да се каже, че ДПС го е номинирало.

- Някой водил ли е разговори с вас, търсил ли е подкрепа?

- По принцип имаше срещи. Те се водят на най-високо ниво - между председателите на партиите, но на този етап няма нищо конкретно.

- Срещи с кои партии? ГЕРБ или БСП?

- Мисля, че

се водят

разговори с

всички партии,

но те са предварителни и неформални.

- Очаквате ли Лютви Местан да се кандидатира за президент?

- Като знам егото на Местан, възможно е това да се случи.

- Ако той се кандидатира, ДПС няма ли да отговори с издигането на лидера си за президент?

- Възможно е да издигнем и ние кандидат за президент, защото при такъв подход такъв трябва да бъде и отговорът. Но това е мое мнение, ще го решим след задълбочен анализ. Защото прекаленото его на партиите е вредно толкова, колкото и прекаленото его на политиците. Ако преценим, че на първи тур можем да изберем качествен президент с нашето участие, няма смисъл да харчим пари за втори тур на изборите и можем да вървим в тази посока.

- Съдът пусна ДОСТ, очаквахте ли?

- ДОСТ трябваше да бъде регистрирана, за да види Местан колко много е сбъркал. Иначе щеше да има оправдание за всичко, което направи срещу ДПС - партията, която го е създала и която го направи лидер на такова ниво. Сега нека да видим с какво ще оправдава резултатите, които ще получи. Защото съм убеден, че няма да има успех. Дори е възможно нещата да бъдат по-лоши, отколкото на предходните фактори, които опитаха да създадат алтернатива на ДПС.

- Дърпа ли много Местан от ДПС?

- Не. Избирателите на ДПС са хора със сериозна обществена мъдрост. Те са наясно с целите и амбициите на хора като Местан, с вредите, които той може да им нанесе, с всичко онова, което са постигнали през годините с ДПС като влияние в политическия живот и с възможност да го изгубят заради едно неправилно отношение. Тези хора няма да допуснат грешка да тръгнат срещу себе си и децата си. Всеки ден разбирам това от обиколките из страната и контактите с хората. Нямате представа колко мъдрост може да бъде почерпена от един най-обикновен човек и колко ни дисциплинира това нас, политиците, дето си мислим, че много знаем.

- Преди дни излязоха изследвания, които показват, че българите са притеснени от това, което се случва в Турция. След потушаването на преврата време за чистка ли настъпи в Турция? Какво показват анализите на ДПС?

- Всичко, което се коментира в междудържавни отношения, особено между съседи, трябва да бъде внимателно прецизирано. Като човек, който се занимава с национална сигурност, във всеки коментар се ръководя само от интересите на страната ни. България има интерес Турция да бъде качествен съсед, добър партньор в икономическо отношение. За България е важно, ако Турция стане член на ЕС. И нашият интерес е да работим в тази посока с евро-атлантическите ни партньори.

Много от оценките за Турция се дават емоционално, без достатъчна информираност, а в парламента понякога и тенденциозно. Това, което мога да кажа, е, че трябва да се доверим на всичко, което правят ЕК и НАТО по отношение на Турция, и да търсим всички възможности за позитивно развитие на процесите там. Безусловно сме на мнение, че никъде в съвременния свят чрез преврат не може да се променя властта. Но не може и превратът да се използва за унищожаване на демокрацията.

- Това ли се случва в Турция?

- Нека да видим в каква посока ще тръгнат нещата. Имам добри контакти с наши изселници и организации в Турция и ще ви кажа категорично -

турското

общество е

чувствително за

всичко, което се

случва, и реагира

адекватно

Повярвайте ми - ако това, което казвате, тръгне да се случва, ще има реакция на обществото.

- Какво казват изселниците?

- На този етап информацията там не е абсолютно пълна. Но рано или късно, ако има разминаване между това, което се говори, и това, което се случва в Турция, неминуемо ще има реакция на турското общество. Ние трябва да оставим хората да си преживеят този период, който им дойде на главата.

- Казахте, че е важно членството на Турция в ЕС, но Европа като че дава заден по тази тема? Възможно ли е случващото се в Турция да забави или замрази процеса?

- Ще забележите как периодът на емоционални изказвания постепенно ще затихне. Превратът като такъв е изключително сериозен взрив в обществените отношения на една държава. Неминуемо той разклаща всичко, което е постигнато като равновесие на този етап - в институции, в обществения, в политическия живот и т.н. Видяхте, че всички партии в първия момент застанаха на страната на Ердоган, дори опозицията. И светът е обединен в тезата, че чрез преврат не може да се решават отношенията. Сигурно от страна на ЕС на моменти се наблюдават такива емоционални изказвания, но съм абсолютно убеден, защото е в интерес на ЕС, че ще се влезе отново в режим на рационалност, на конкретни разговори. Освен това Ердоган направи много конкретни изказвания, че не иска да прекрачи пътя на демокрацията, не иска в Турция да се подмени този стил на демократичен живот, който е утвърден още от времето на Ататюрк.

Неминуемо интерес

на ЕС е Турция да

влезе и да бъде

добър партньор

Също така и в интерес на Турция е това да се случи. А и от геополитически интерес е изключително важно.

- С оглед охлаждането на отношенията между Турция и САЩ - какво се случва на южния фланг на НАТО и какви ще бъдат последствията за България?

- Няма да има охлаждане между Турция и САЩ. Това, което се дефинира за Гюлен, засяга отношението на Турция към него. Но партньорството между САЩ и Турция, особено по линия на НАТО, няма алтернатива. Това е фундаментално важно за всички страни и Турция го осъзнава.

Основното, от което България е застрашена в момента, е бежанската инвазия. Това е изключително сериозен проблем. В Турция има над 3 млн. бежанци. Има договорености с ЕС, които трябва на всяка цена да се спазват. От договорените 3 милиарда са преведени 700 милиона. Изключително важно е бежанската инвазия да не придобие големи размери, защото може да бъде фатално за България.

- Нали премиерът каза, че за момента няма опасност от бежанска вълна в България, не е ли така?

- Няма опасност, защото се спазват договореностите между ЕС и Турция. Въпреки че съм опозиция, трябва да ви кажа, че по отношение контролирането на бежанците през Турция българският премиер има изключително позитивна роля. Негова лична заслуга до голяма степен е нормализирането на този процес. И трябва да стане ясно на гражданите, бизнесмените, на хората, които имат намерение да инвестират в България, че в момента се вземат всички мерки и ние ще получим нужната помощ от ЕС и НАТО, ако се наложи, но стабилността и сигурността на България ще бъдат гарантирани. На този етап българските граждани трябва да бъдат спокойни въпреки популизма, който залива медиите и има за задача да стресира хората.

- Как ще коментирате исканията на Валери Симеонов да се разположат ракети в Южна България срещу Турция и да се отнеме двойното гражданство на нашите изселници, защото с тях в страната ни щели да влязат и терористи?

- Такъв популизъм може да навреди сериозно на България. Някой, ако мисли, че 20, 30 или

100 ракети могат

да ни направят

победител в

сериозен конфликт

с Турция,

сериозно се лъже. При социализма имахме много по-мощни ракети - СС20, и пак без помощта на Варшавския договор при евентуален конфликт нямаше да се справим.

Като човек с много сериозен политически опит и в зряла възраст знам едно - универсалното и единствено възможно разрешение на всички конфликти е само доброто. Само чрез демонстриране на уважение, конструктивизъм, позитивизъм, зачитане на взаимния интерес могат да се решават проблемите. В противен случай възможността от насилие поражда адекватни възможности за противодействие. Тръгнем ли в тази посока, ще е пагубно за България.

А що се отнася до българските изселници - ако те се върнат, страната ни ще се промени позитивно. Населените места, където са техните имоти и в момента пустеят и няма стопанска дейност, ще придобият съвсем друг облик. Страната ще се промени.

Какво ни вреди двойното гражданство? България с нищо не е ощетена. Двойното гражданство ги задължава да плащат данъци и у нас, и в Турция. И по-лесно да идват да си харчат парите тук. Това от полза или от вреда на националния интерес е?

- Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че в България има условия за радикален ислям. Така ли е?

- По повод използването на исляма като религия във всички екстремни и терористични прояви в Европа има нещо важно, което хората трябва да знаят - това не се прави от религиозната общност. Всички прояви на тероризъм се извършват с активно участие на специални служби. По съвсем друг ред, със съвсем друга подготовка, от фактори, които нямат нищо общо с религията. Използва се религиозният мотив и по-точно понятието радикален ислям, за да може ефектът от тези терористични действия да бъде мултиплициран. Защото, ако някой се взриви някъде и убие няколко души, това ще се сметне като индивидуална проява на криминален престъпник. Но

ако той извика

“Аллах акбар”,

нещата стават

съвсем други

И това се прави умишлено, не от религиозни дейци, а от политически фактори. В момента радикалният ислям не е религия, той е политика на определени хора. И тук вече е въпросът на нашите специални служби.

Да, в България има условия за радикален ислям, съгласен съм напълно с главния прокурор. Пазарджик е един от примерите. Но имам информация, че и в други региони има индикации и знаци, затова ние провеждаме разговори по места с представители на службите, когато имаме такава информация. И смятам, че се вземат адекватни мерки.

- В кои региони има такива индикации?

- Не искам да коментирам на този етап.

- Значи вие в ДПС имате механизми да следите за такива случаи и реагирате?

- ДПС е особено чувствително към тази тема, защото голяма част от избирателите ни са мюсюлмани. Но тези прояви нямат нищо общо с мюсюлманската религия. Нито бурките, нито екстремните действия. Много пъти съм бил учуден от риториката от трибуната на парламента, която ей така, самоцелно и безотговорно, обижда стотици хиляди български граждани, изповядващи тази религия, която учи само на добро и на уважение.

Между другото, може би има синергия, че всички тези инструменти за предизвикване на терор в Европа се реализират чрез бежанците. Те самите също нямат нищо общо с тази дейност. Просто бежанските потоци се използват, за да може съответните служби да внедрят определени хора, които имат задача. Тези хора, които влизат с бежанците, не са потенциални спящи клетки или терористи, които могат да се самовзривят. Това са хора, които имат за задача да подготвят терористи. И вижте какво се получава - хората, които непосредствено реализират тероризма като дейност, се оказват хора, които са низвергнати или маргинализирани от обществата. Те са родени и израснали в съответните държави, но не са успели да се адаптират там.

CV

 Роден е на 17 септември 1955 г. с. Беброво, Еленско

 Инженер и икономист по образование

 Бил е кмет на Сливен между 1995 и 1999 г.

 Четвърти мандат депутат от ДПС

 Зам.-председател на комисията по отбрана в 43-ото НС

 Зам.-председател на ДПС

 Владее английски и руски език