Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан
Лидерът на ДОСТ Лютви Местан

Върховният касационен съд (ВКС) регистрира новоучредената политическа партия ДОСТ на Лютви Местан. Това става ясно от решението на магистратите Светла Чорбаджиева, Ваня Алексиева и Евгени Стайков, които отхвърлят отказа на Софийския градски съд.

"Тезата на първоинстанционния съд за "най-вероятни действия на етническа или верска основа" е само хипотетична. Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея. Напълно произволен е и изводът на регистърния съд за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записа ни в устава на партията", заявява ВКС.

ДОСТ има необходимия брой учредители и членове и е изпълнила всички изисквания на закона да бъде вписана, посочват още съдиите.

В мотивите на първата инстанция се изтъкваше, че ДОСТ е турска дума и означава "приятел", а при скандиране на името на масови мероприятия ще се получи агитация на чужд език.