Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато обикновените руснаци са принудени да затягат коланите в кризата, руските политици и високопостовени чиновници продължават да увеличават благосъстоянието си. За никого не е тайна, че някои от руските концерни са приказно богати. Но да натрупаш невероятно състояние в Русия, не е нужно да си олигарх.

Игор Шувалов например не е нито олигарх, нито бизнесмен. Той е политик и първи вицепремиер сред най-близките на президента Путин. Състоянието му нараства и вицепремиерът може да си позволи да изпраща кучетата си на международни изложби със специален полет, пише "Ди Велт”.

Игор Шувалов завършва право и първоначално работи като

лаборант в Научноизследователския институт “Екос”

Става доктор на юридическите науки. През 1993 г. е аташе в Министерството на правосъдието и по това време се запознава с бизнесмена Александър Мамутов. Започва работа в адвокатското бюро "АЛМ-консалтинг", на което Мамутов е един от учредителите, и влиза в британската юридическа асоциация Eversheds, чиито услуги ползват предприемачи като Борис Березовски и Роман Абрамович. През декември 1996 г. вече е един от учредителите на банков консорциум, а след година започва да се изкачва към върха на политическия Олимп. Представлявал е държавата в съвета на директорите на компаниите "Росгосстрах" и "Совкомфлот". В село Заречие, недалеч от Москва, днес наричат Шувалов „инвеститор”. И неслучайно – там

политикът строи

гигантски дворец

Според публикация на руското "Форбс” Шувалов е на 16-о място в класацията през 2016 г. със състояние от 1,4 млн. евро, почти 11 пъти повече от това на премиера Медведев. Съпругата му е спечелила приблизително същата сума. Доходът на семейство Шувалови за миналата година по официални данни е 2,7 млн. евро, съобщава "Ди Велт”.

49-годишният Шувалов пътува с частен самолет, който не е посочен в декларацията му. С него той и съпругата му Олга изпращат кучетата си от сой, порода корги, на международните изложби. Според данни на опозиционера Алексей Навални и неговата "Фондация за борба с корупцията” през миналата година този самолет е летял 18 пъти до Залцбург, недалеч от който Шувалов има разкошна вила, една от многото негови такива придобвки в Рига, Прага и Кипър.

Съпругата на вицепремиера не отрича, че кучетата им участват в международни изложби и пътуват дотам с частнен самолет. "Те защитават честта на Русия на международно равнище”, казва тя, но избягва въпроса дали самолетът е техен или взет под наем.

По информация на Навални

самолетът им е струвал

62 млн. долара

За сравнение Ангела Меркел получава 16,8 хиляди евро на месец, от които й се удържат за данъци 5,6 хиляди, и има 1000 евро на месец представителни. А Франсоа Оланд получава 14,9 хил. евро месечно и има недвижими имоти за 1,17 млн. евро и няколко сметки в банки, коментира "Ди Велт”. Семейство Обама е декларирало $436 000 за м.г.

Според фондацията на Навални Шувалов е купил и цял етаж с десет апартамента в елитна сграда в сталински стил с вид на Кремъл, а в Лондон има жилище с площ 500 кв. м. Една от версиите откъде Шувалов има толкова пари е, че е използвал вътрешна информация за покупката и продажбата на активи чрез офшорни компании. Той винаги е отричал тази информация според "Ди Велт”. Вицепремиерът не коментира и информацията за сделки с ценни книжа на “Газпром”, от което той вероятно е спечелил стотици милиона долари.

Известно е участието на “тръста” на семейство Шувалови в сделката за покупката на активи на Роман Абрамович и Алишером Усманов, а също така в придобиването на 45 акции на Сулейман Керимов от “Газпром”. През 2012 г. активите на Шувалови са предадени на тръст на Британските Вирджински острови, а след това минават под руска юрисдикция според местни медии.

Сред богатите руски чиновници според "Ди Велт” е и прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков. Неотадавна той е имал неприятности с шефа си след

разкрития на медиите за отпуска му на шикозна яхта и скъпите му часовници

Доходите му растат доста бързо през последно време. В последната си декларация от 2016 г. той описва доход от над 507 878 евро и декларира три апартамента, къща, два участъка земя и “Тойота Ланд Круизър”.

Само година преди това е декларирал 127 038 евро. Милионите на Песков обаче бледнеят пред тези на съпругата му Татяна Навка, която за миналата година е получила 1,3 млн евро. В интернет има снимки на Песков с часовник Richard Mille RM 52-01 за около 620 000 долара. Песков твърди, че именно съпругата му е подарила скъпите часовници. Навка и дъщеря му живеят в голямо жилище в елитен квартал в Париж.

Най-висок доход сред членовете на правителството е министърът без портфейл Михаил Абизов: 6,3 млн. евро според декларацията му за миналата година. Чиновникът предприемач, изпреварил по доходи Путин и Медведев, е увеличил състоянието си двойно спрямо предишната година.

Съпругата му е декларирала жилище и апартамент във Великобритания и помещение под наем в Италия. Абизов обяснява доходите си с печалба от ценни книжа и друго имущество, предадено на доверително управление, отбелязва RNS. "Всички активи са предадени за доверително управление в съответствие с изискванията на руското законодателство. Доходите са получени от приходи от реализацията на ценни книжа и имущество, а също от управление на активиФ Ч уточнява чиновникът според "Форбс".

На второ място в списъка на най-богатите в правителството е

вицепремиерът Юрий Трутнев с 2,1 млн. евро за последната година

Той е бивш бизнесмен в областта на търговията на едро, бивш кмет на Перм и бивш министър на природните ресурси. В декларацията си е посочил и автопарка си с луксозни коли: Porsche Cayenne Turbo, Maserati M145 GranTurismo, Volkswagen Touareg и Nissan Patrol.

Депутати от Руската дума притежават луксозни имоти в чужбина - предимно в Италия, Испания, Франция, Швейцария и САЩ.

Самолетът и кучетата на Шувалов привлякоха вниманието на общественността и на депутатите. Депутатът от Руската дума Олег Шеин се е обърнал към премиера Медведев с молба да провери информацията на "Фондацията за борба с корупцията". "Ако премиерът смята, че наемането на самолета за транспорт на кучетата на международни изложби подобрява имиджа на правителството, то тогава може и да не отговаря на това писмо", цитира думите на депутата "Ди Велт".

ЛУКС: Доходът на Игор Шувалов и жена му за миналата година по официални данни е 2,7 млн. евро.
ЛУКС: Доходът на Игор Шувалов и жена му за миналата година по официални данни е 2,7 млн. евро.