Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не българските рибари, а бракониери от Украйна, Румъния и Турция, които хвърлят мрежи за калкан навътре в Черно море, използвайки модерни и бързи плавателни съдове, са причина за смъртта на делфините, твърдят от сдружение "Да запазим Корал". То иска да се проведе разследване, има и мнение как да стане това. "Вече толкова съм разочарован от действията на т.н. институции, че бих споделил идеите си единствено с премиера Борисов", коментира председателят на екосдружението Атанас Русев.

Наскоро той си навлече гнева на рибарите с изказвания, че именно те са виновниците за десетките трупове на делфини по родните плажове.

Това бе основният лайтмотив на срещата с премиера Борисов на 21 юли, на която се обсъждаше въвеждане на забрана за риболов в определени зони.

Няколко дни по-късно обаче Русев вече твърди, че е бил разбран погрешно и че нашите рибари нямат вина. Той дори стана обект на яростни нападки по време на кръгла маса в Бургас на 27 юли, която отново разискваше темата за смъртността на делфините.

Участниците в дискусията се обединиха около идеята да се създаде специална комисия, която да разследва всички възможни причини за смъртта на делфините.

В това обаче Русев заподозря опит на неправителствени организации да измъкнат огромни средства от държавата за т.н. "изследвания".

Сдружение "Да запазим Корал" извършва собствени разследвания за смъртта на бозайниците, но за това не получаваме нито лев от държавата. За цялото разследване използваме собствените си ресурси и знания, отделяме времето и силите си абсолютно доброволно, защото смятаме, че нашите братя делфините заслужават по-добра участ, казва Русев.