Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нямаше почивка за футболна Европа това лято. Европейското първенство изкара и последните силици на играчите, които преди това дадоха всичко от себе си в топ първенствата на Стария континент.

В България заетите с производство на футбол също не почиваха. Не че имахме някакви ангажименти към европейското. Него го гледахме по телевизията. Олелия предизвика създаването на нова организация на футболното ни първенство.

Чак от Холандия бяха повикани специалисти, които да измислят как тотално да рестартират елитния ни футбол, който е забит в десета глуха. Събраха се хората, мислиха, пъшкаха и накрая измислиха чисто нова "А" група, на която дадоха и

свежарското име.

Първа професионална лига. Идеята е поне за момент да си въобразим, че сме като англичаните и тяхната Висша лига.

Приликите между английския и българския футбол обаче се свеждат до една - и на двете места основното оръдие на труда е топката. А, да не забравим, че и нашите съдии си имат от онези модерни спрейове, с които маркират тревата преди изпълнението на фаул. Оттам нататък всичко е различно и едва ли някога нашата Първа лига ще се доближи и на километър от тяхната Висша лига.

Но жребият е хвърлен, отборите са готови, голямото шоу трябва да продължи. Лошото е, че още на старта Първа професионална лига изглежда като буре с барут, забравено на слънце. Скандалите, развихрили се през лятото, не са отшумели. Най-големият проблем е с новия "ЦСКА-София", който раздели България на два враждуващи лагера. "Червените" фенове също са във война. Има и такива, които

харесват хибрида,

създаден от Гриша Ганчев и сие. Но май повече са тези, които отказват да припознаят новото обединение, в което участват "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе).

Самият Ганчев твърди, че е невъзможно спасяването на истинския ЦСКА със славната история, купите и легендите. Той дължи над 30 млн. лева на държавата и частни кредитори. Всички те ще пият по няколко чаши ледена вода и нямат да видят и стотинка. По-непримиримите обаче не желаят да се откажат от парите си и вече пратиха куп жалби до ФИФА. Дали пък Световната футболна централа няма да реши нещо друго в най-неподходящия момент - когато първенството вече е започнало. Със сигурност шефовете на БФС се надяват

да минат между капките.

ФИФА със сигурност ще нареди новия "ЦСКА-София" да не играе в евротурнирите поне за три години напред. Но това не е болка за умиране. Въпросът е да не ни замерят с по-жестоки санкции, които да наложат трудни решения и прекрояване на първенството.

Защото не тръгне ли сега новата Първа професионална лига, няма кога да стане. Едва се събраха 14 отбора да я попълнят, въпреки че поне половината не изпълняват условията да имат нормални стадиони с нормални тоалетни и осветление. По няколко отбора ще играят на един и същи стадион, ще има пътувания, размествания, голяма олелия ни очаква.

Неслучайно босът на "Славия" Венцеслав Стефанов предрече сериозни неприятности за всички участници в новата "А" група.

"Залагаме бомба в първенството

Заради изискванията на шепа чиновници и една телевизия рискуваме да създадем предпоставки за сериозни инциденти. Не мога по друг начин да нарека решението мачовете да се играят на осветление. Да, това е в интерес на телевизията, но дали е в интерес на самите фенове. Коя майка ще си пусне детето да отиде на мач, при положение че след това ще трябва да се прибира след 11 у дома. Представете си какво може да се случи, когато феновете на пловдивските "Ботев" и "Локо" ще трябва да се прибират от Бургас по тъмна доба", предупреди Венци Стефанов. Той въобще не е убеден, че новият формат с 14 отбора е подходящ за нашите географски ширини.

"Дойдоха някакви хора и ни обясниха какво е най-добре за нас, без въобще да ни познават. За мен това първенство е пълна енигма. Слугуваме на телевизионни интереси и отделни футболни началници. Нищо добро не ни чака", пророкува босът на "Славия".

Дори и някой да не повярва на Венци Стефанов, може да използва статистиката от представянето на българските отбори в евротурнирите. И тази година сме

безумно слаби,

което подсказва, че и първенството е безумно слабо. "Левски", "Славия" и "Берое" си тръгнаха по бързата процедура далеч преди да се стигне до решителната битка за влизане в групите на Лига Европа. "Лудогорец" съхранява крехки шансове да бие "Цървена звезда" в Сърбия и да продължи напред към мечтаната Шампионска лига.

При подобно представяне в евротурнирите въобще не е ясно за какво толкова играят отборите във вътрешния шампионат. Нали идеята е да се класираш първи или втори, да отидеш в Европа и там да пробваш пробив, който ще ти донесе фенска любов и

купища пари в клубната каса.

Как "сини", "бели" и "зелени" бяха шамаросани още в началото четете в хартиеното издание на "168 часа".