Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как Путин се превърна в арбитър на изборите в САЩ.

Бих гласувал за него. Той поне обещава да се разбере с Путин и да установи мир и разбирателство. Доживяхме епохални времена – руският президент Владимир Путин да налага своя приятел Тръмп за американски президент.

Какво ли още ще се случи до края на годината? Огромен астероид? Тръмп президент? Щом Тръмп може да е президент, защо не и Мая Манолова?

Както е известно, по случай конгреса на американската демократическа партия “Уикилийкс” обнародва 20 000 имейла, които показват как партийният апарат е правил мръсни номера на Бърни Сандърс, за да помогне на Хилари Клинтън. И вместо да мине като весел купон, конгресът на демократите се затъна в лют скандал.

Председателката на партията Деби Уосърмън Шулц бе изгонена от трибуната с освиркване и подаде оставка. Но най-фаталното е, че рейтингът на Хилари вече взе да изостава след Тръмп. Усреднените анкети на RCP в момента показват 45,7 срещу 44,6 в полза на Тръмп, а само преди месец - два даваха двуцифрено предимство на Хилари. Нещата отиват много на зле, дали няма да се случи немислимото – Тръмп президент?

И ето че високоуважаваният “Ню Йорк таймс” удари последния коз върху масата – имейлите, които отровиха купона на демократите, били подхвърлени на “Уикилийкс” от руския президент Путин.

Това твърдели неназовани експерти от службите. Целта му била да омаскари Хилари и да помогне на своя приятел Тръмп, с когото явно флиртуват. Тази маневра отклони вниманието от мръсните номера на Деби и Хилари и събуди най-старото плашило в американската политика – руснаците идат!

Няма да коментирам дали това е истина или кьорфишек, защото нямам понятие. Обаче Тръмп явно няма заден ход. Той веднага даде пресконференция, на която се обърна към стария враг: “Русия, ако ме чуваш, надявам се че, можеш да намериш онези 30000 имейла, които липсват! Мисля, че ще бъдеш силно възнаградена от нашата преса!”

Става дума за онези 30 000 имейла, които Хилари миналата година изтри, преди да си предаде сървъра на ФБР. Те били лични и нямали никакво отношение към работата й като държавен секретар – съдържали например уроци по йога, плановете за сватбата на дъщерята и така нататък. Злите езици обаче смятат, че тези имейли разкриват връзката между дейността й като държавен секретар и донациите на чужди държави за фондацията “Клинтън”, както и огромните хонорари за лекциите на мъжа й. Разледването на ФБР така и не ги откри, но из пресата плъзнаха слухове, че изтритите имейли отдавна били в ръцете на кремълските хакери. Ако е явно, значи Путин държи Хилари за тестисите.

Но пък ако наистина я държи, да не е луд да си изцаква козовете ей така? Много по-изгодно е да ги пази и да шантажира Хилари, когато стане президентка. Да не забравяме, че Путин е професионалист.

Разбира се, демократите веднага се нахвърлиха на Тръмп. Щабът на Хилари официално го обвини, че кани чужда сила да се намесва в националната сигурност на САЩ. Десният коментатор Чарз Краутхемър веднага забеляза, че с това обвинение Хилари сама е паднала в капана – “Нали тези имейли бяха лични, те нямаха нищо общо с работата. Нали в тях имаше уроци по йога и планирането на сватбата на дъщерята. Ако това е истина, то националната сигурност не би трябвало да има нищо общо. Така Хилари в крайна сметка признава, че в изтритите имейли е имало служебна и класифицирана информация, което според мен дава основание да бъде обвинена във въпрепятстване на правосъдието.”

Тръмп твърдо отрече да има нещо общо с Путин – не се е срещал с него, нямал бизнес в Русия и така нататък.

Обаче Франклин Фойер, разследващ в сайта “Слейт”, се постара да намери връзката. „Тръмп отчаяно искаше да строи в Русия – пише той. – Мечтата за кула “Тръмп” в Москва постоянно му се явяваше. “Някой ден ние ще бъдем в Русия” – заяви той веднъж. Ето защо при всичките си пътувания до Москва Тръмп хвали властите. Неговите любезни думи и личният му стил го направиха любимец на новия руски елит.”

И въпреки че все още в Москва няма и помен от кула “Тръмп”, руските инвестиции текат към начинанията му в САЩ, твърди Фойер. Според него руските пари са му помогнали след банкрута му през 2004 година, когато банките са отказвали да му отпускат кредити. Без руските пари нямаше да го има “Тръмп Сохо” – един от мегапроектите в Манхатън. Руските пари пристигали през някакъв исландски инвестиционен фонд и мистериозни парични потоци от Русия и Казахстан към сметките на неговите партньори. Ако това е истина, то Тръмп може би има материална причина да се слага на Путин.

А може би не. Както е известно, руските олигарси и без това купуват като луди скъпи имоти в Манхатън. Какво друго да правят с парите си? Прозорците на цели сгради в милионерските райони не светят – собствениците им много рядко ги посещават.Роман Абрамович, бившият губернатор на Чукотка и собственик на “Челси”, е купил три солидни стари сгради на 75 улица, недалеч от Пето авеню - един от най-скъпите райони на планетата. Сега ще ги събаря и ще си строи мегарезиденция, която според първоначалните сметки ще му излезе 78 милиона долара. Тук не влиза мегаподкупът, който вероятно е дал на градските власти, за да му позволят да бутне старите сгради.

Явно е, че Путин ще бъде редовна дъвка в президенската битка от тук до ноември. Тепърва ще излизат наяве нови и нови разкрития. С какво обаче това засяга България?

Според мен доста ни засяга. Ако бях американец, аз бих гласувал и с двете ръце за Хилари, тъй като нейните обещания са много по-леви. Да се абстрахираме от това, че и на двамата не може да се вярва. Но като българин, който живее тук, аз все пак предпочитам Тръмп. Той поне обещава да се разбере с Путин и да установи мир и разбирателство. Това означава, че вместо да бъде огнище на напрежение, Черно море ще се превърне в мирна зона.

Изобщо Хилари вещае раздухване на войните, а Тръмп – утихване. Той дори намеква, че не е изключено да отстъпи Крим на Русия. На мястото на Путин не бих повярвал. Но ако това все пак се случи някой ден, сигурно в Симферопол ще се издигне нова “Кула Тръмп”, а в най-живописната местност ще се появи и игрище за голф с 18 дупки. И ще се изпълни мечтата на Бойко Борисов за тузарските яхти, които порят вълните наместо бойните крайцери.

След като им омръзне да търкалят малки топки в Симферопол, милиардерите ще могат да прескочат и до района на Каварна, който по своята наситеност на живописни голф игрища не отстъпва на шотландското крайбрежие. Ако бях техен собственик, още от сега бих прекрсъстил “Блексийрама” на “Тръмпрама”.