Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турците го наричат "лисицата", а Реджеп Ердоган – “ковчежника на тайните ми”. Появява се рядко, както се полага и на длъжността му. Той е шефът на турското разузнаване МИТ - Хакан Фидан.

По данни от местните медии благодарение на него е осуетен опитът за военен преврат на 15 юли. Твърдят, че той е незнайният воин, който винаги е зад кадър, но ловко успява да предотврати военните да вземат властта.

Според различни източници той е първият, който е посъветвал Ердоган да се появи веднага по телевизията и да се обърне директно към хората да излязат на улицата и да се противопоставят на превратаджиите. Казват, че Хакан се обадил на Ердоган в първите моменти на преврата и му казал:

“Ще ги преследваме до смърт. Ти излез на улицата и остани с народа”

От 1986 г. до 2001 г. Фидан беше в Корпуса за бързо реагиране на НАТО-Турция. Работил е също и в отдела за събиране на военна информация на сухопътните сили. Фидан е специалист и по компютри. Командирован е в САЩ и се възползва от това време, за да учи в университета в Мериленд, където получава бакалавърска степен по политически науки. След това завършва магистратура по международни отношения в университета "Билкент" в Анкара. Дипломната му работа е сравнение между системите за сигурност в Турция, САЩ и Великобритания. През 2006 г. получава докторска степен с разработка на тема "Дипломацията в ерата на информацията".

От 2003 г. до 2007 г. оглавява правителствената Агенция по възстановяване и сътрудничество. В това време

посещава всички държави

в Африка, Близкия изток

и Средна Азия

Бил е и съветник на Ахмед Давутоглу, докато е министър на външните работи.

През 2007 г. Фидан беше назначен за помощник-съветник на премиера Ердоган по международната сигурност и външните работи. През октомври същата година той стана член на административния съвет на Международната агенция по атомна енергия.

На 17 април 2009 г. е назначен за шеф на разузнаването МИТ, след като неговият предшественик ген. Емрет Танер е пенсиониран. Тогава Фидан е едва на 42 г. и е най-младият ръководител на службата в историята на съвременна Турция.

Новият началник започва веднага с реформа в МИТ, като убеждава Ердоган да обедини всички разузнавателни служби под чадъра на МИТ и така да се създаде централно управление под негово ръководство. Това

предизвика гнева на всички генерали и шефове на службите за сигурност

Оттогава се смята, че Фидан е дясната ръка на Ердоган, тъй като изиграва важна роля в борбата му срещу паралелната власт и в прокарването на политиките на държавния глава на Турция в регионален и световен мащаб.

Именно на него президентът възложи да проведе мирни преговори с Кюрдската работническа партия (ПКК) преди 3 г. Тогава на няколко пъти той посещава лидера й Абдула Йоджалан в затвора на остров Тимерли.

Но тези преговори

са провалени

от самия Ердоган,

който малко след старта им поема националистически курс, за да спечели консервативната част от турското общество. Изненадващо за всички през февруари 2015 г. Хакан Фидан подаде оставка от МИТ. Мотивите му бяха, че иска да влезе в политиката и да се кандидатира в депутатската листа на управляващата партия.

Някои предполагат, че това решение е под внушението на бившия премиер Ахмет Давутоглу.

А Ердоган се разгневи: УАко разузнаването е слабо, няма как държавата да бъде силнаФ

Някои от турските анализатори заявиха тогава, че отношението към оставката е само едно от многото разногласия между Ердоган и бившия премиер Давутоглу.

Те се позовават на думите на Ердоган: "Аз го назначих, когато бях премиер, и трябва да остане на този пост и да не го напуска без мое разрешение."

По-късно Фидан оттегли оставката си. Според някои турски вестници това се е случило, защото Ердоган осъзнава, че има голяма нужда от него срещу съперника си Фетуллах Гюлен и в евентуални нови преговори с ПКК. Но други анализатори твърдят, че е върнат в МИТ, защото не са могли да намерят друг с неговите качества за службата.

Въпреки заслугите на шефа на МИТ и ролята му в разкриването на последния преврат, той е подложен на безпощадни критики. Много анализатори са категорични, че Фидан има голяма роля за потушаването на преврата, но реакцията на Ердоган изненада всички.

Той заяви, че е имало пропуски, и то големи, в работата на разузнаването преди опита за метеж. Това дава повод на много анализатори да очакват евентуалното отстраняване на шефа на МИТ.

Най-големият въпрос, който вълнува турското общество в момента, е как се случи така, че

хиляди офицери излязоха с оръжие и танкове по улиците

на Истанбул и други градове,

без разузнаването преди това да разбере? Кореспондент на проправителствената телевизия АТВ съобщи в репортаж, че службата не е обърнала достатъчно внимание на президента Ердоган, въпреки че е знаела, че се подготвя такъв преврат. Това анализатори видяха като директно обвинение към шефа на МИТ Фидан. Веднага обаче МИТ отрече обвинението. След което имаше и декларация на Генщаба на армията, че шефът на МИТ дошъл при тях в 4 часа сутринта на 15 юли и съобщил на всички, че ще има преврат. Тогава веднага било докладвано и на президента.

Ердоган обаче в ексклузивно интервю за катарската сателитна телевизия "Ал Джазира" казва: "Аз научих за преврата от моя зет Селджук Байрактар, а не от шефа на МИТ." И продължи да говори за сериозни пропуски в работата на разузнаването, въпреки че в крайна сметка заяви, че службата е направила, каквото е можала, и е работила за осуетяване на преврата.

В интервюто Ердоган казва още, че човешкият фактор е много по-важен в разузнаването, отколкото технологиите. По-късно пред турска телевизия заявява, че по-страшното е, че е потърсил Фидан в нощта на преврата, но не можал да се свърже с него. Запознати източници съобщават на агенция "Туркпрес", че Ердоган е разгневен и тези негови думи показват, че може би Фидан скоро ще бъде сменен, а целият апарат на МИТ - преструктуриран. Чистката вече започна с уволняването на 100 души от ръководителите на спецслужбата, обвинени във връзки с Гюлен.

Фидан преобрази разузнаването - превърна го от един бюрократичен апарат, раздиран от вътрешни разногласия, в една от най-силните и успешни в света служби. Самият Ердоган нарече Фидан ковчежникът на моите тайни преди време. Някои от турските официални лица му казват "ножа", но съдбата му е неясна. Дали ще остане, или ще му бъде позволено да осъществи мечтата си да влезе в политиката.

Някои анализатори смятат, че Ердоган критикува Фидан, за да разсее слуховете, че е знаел предварително за преврата, но не се е намесил, за да го осуети в зародиш. И така е могъл да се разправи с опонентите си с подготвените от самия Фидан списъци.