Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е къщата, където се разиграл екшънът.
Това е къщата, където се разиграл екшънът.

* Регистриран е за незаконни оръжия през 1996 г.

* През 2014 г. майка му молила в полицията да го настанят в психиатрия

Спецполицаи от Сливен предотвратиха в малкото градче Шивачево трагедия, подобна на тази от Лясковец през март 2014 г. Тогава барикадиралият се в дома си Петко Петков застреля командос и рани петима негови колеги. По ирония на съдбата и главният герой от Шивачево се казва Петко, но Капитанов, и е на 47 г.

Драмата се разигра след 19 ч във вторник, когато в полицейското управление на Твърдица е получен сигнал, че Петко Капитанов се разхожда в двора на къщата си в Шивачево с късо огнестрелно оръжие в ръце, което наподобява на бойно. Пристигналите намясто полицаи разбират, че сигналът е верен.

Петко обаче

бил във видимо

неадекватно

състояние
под въздействието на алкохол или наркотици и отказвал всякакъв контакт с униформените, като дори насочил оръжието си срещу тях, без да стреля. Това принудило полицаите да потърсят помощ от колегите си от Сливен.

“Вече на място решихме, че няма смисъл да губим време в опити да разговаряме с неадекватния мъж или да търсим помощта на психолог. В началото той беше в двора на къщата си, но в

един момент

излезе на

улицата с викове

“Убийте ме!”

Продължаваше да насочва срещу нас оръжието си, за което в онзи момент все още не знаехме какво е.

По-късно се оказа, че то е пневматично, но експертиза трябва да докаже дали е пригодено да стреля с бойни патрони.

Мъжът не реагираше на командите ни да хвърли оръжието и да легне на земята. А и започна да се стъмва, което щеше да направи задачата ни да обезвредим опасния мъж по-трудна за изпълнение.

Затова действахме в условията на абсолютна необходимост, за да не пострадат невинни - евакуирахме хората наоколо и се разделихме на 3 екипа - за отвличане на вниманието, за задържане и за прикритие.

Хората ни от екипа за задържането успяха под прикритието на противокуршумен щит да се приближат на 5-6 метра до Петко Капитанов и да го прострелят с електрошоков пистолет “Тейзър XS 26” - така го обезвредиха.

Пистолетът не е смъртоносен, американски, и е на въоръжение в българската полиция като помощно средство.

Той изстрелва

2 стрелички в

тялото на обекта,

от които протича ток със сила 36 ампера и напрежение 50 волта. Електричеството засяга периферната нервна система, като блокира за известно време действието на опорно-двигателния апарат.

Така простреляният става безпомощен и пада на земята, но няма опасност за живота му".

Това обясни пред “24 часа” вчера командирът на звеното за бързи тактически действия към областната дирекция на МВР в Сливен старши инспектор Данаил Илиев. Той допълни, че при падането си Капитанов е ударил главата си, заради което на място му е оказана медицинска помощ, а след това е настанен под охрана в сливенската болница.

Петко Капитанов

е разведен

безработен

бивш миньор

с пораснали деца, който разбирал от взривове и оръжия. Известен е на полицията като любител на незаконните пушкала още от 1996 година. Мнозина се оплаквали, че бил агресивен към тях, но не е стрелял срещу човек.

Живеел сам. За разлика от случая в Лясковец даже собствената му майка напуснала Капитанов. През 2014 г. тя дори подала молба в полицията, в която искала синът ѝ да бъде лекуван в психиатрия, но не се стигнало дотам.

Само 2-3 дни преди екшъна на ул. “Георги Димитров” в Шивачево мъжът бил в полицията в Твърдица, където започнали досъдебно производство срещу него за притежание на незаконно оръжие - тогава той предал ловни патрони и приклад за пушка със стрелящ механизъм.

При обиска в къщата му, който продължи и в сряда, бе открита още една незаконна пушка, съобщи директорът на полицията в Сливен Чавдар Божурски.

Очаква се този път Капитанов да бъде настанен за лечение в психиатрично заведение.

От началото на 2015 г. досега на територията на областната дирекция на МВР в Сливен по линия на контрола над общоопасните средства са образувани 25 досъдебни производства. Иззети са 21 огнестрелни оръжия и 56 кг взривни вещества, съобщи още старши комисар Божурски.

Не във всички областни дирекции на МВР действа звено за бързи тактически действия, както в сливенската. Звеното тук е отпреди 2000 г., препоръчвам на всички нашия опит, каза ст. комисар Божурски. Предишната успешна изява на звеното била преди около месец, когато го извикали на помощ при бунт на задържани в следствения арест в Сливен.

От 15 г. няма психотестове за оръжия

Поне от 15 г. не се провеждат психотестове за оръжие, казва пред “24 часа” бизнесмен от бранша. За кандидата са достатъчни основно образование, курс за боравене с оръжие, да не е следствен за престъпление и бележка, че не се води на отчет в психодиспансер по местоживеене. Което обаче не означава, че не е лежал в лечебно заведение в друга област например.

Кандидатите да носят оръжие се явяват пред психиатъра. Преди да издаде бележка, евентуално разговаря с него. В 90 процента от случаите това е формално. Въпросите са за имената, месторабота, пие ли алкохол. Освен това мнението на психиатъра в случая е субективно, защото негов колега от друго лечебно заведение може да има съвсем различно. Друг проблем е, че няма единен регистър на психично болните, както и връзка между болниците и диспансерите. Така луд, който е лежал във Варна, може да си вземе бележка от Видин и в нея да пише, че не се води на отчет.

Наскоро Върховната административна прокуратура обяви проверка във връзка със спазването на Закона за оръжията и боеприпасите. Тя показа фрапиращи нарушения. В един от примерите е посочено, че прокурорите се натъкнали на 2 случая, в които двама психично болни имали разрешителни за оръжия. Въпреки че били диспансеризирани, те не им били отнети, както е по закон, и спокойно си разполагали с тях.

Най-големият пропуск на контролния орган - МВР, бил, че все още няма единен електронен регистър на разрешителните за оръжия. Така полицията няма възможност да следи кога разрешителното изтича и кога има основания то да се отнеме. Едно от основанията е, когато притежателят е регистриран за психическо заболяване. Сега няма връзка между службата “Контрол над общоопасните средства” (КОС) и психодиспансерите. От МВР изтъкват липсата на средства като причина все още да няма задължителния по закон единен електронен регистър на разрешителните за оръжия, в който да има данни за хората, които го притежават, описание на пистолети, пушки и др., и да може да се дават тези данни на страните - членки на ЕС.

Първата проверка на прокуратурата за оъжията беше разпоредена след трагедията в Лясковец през март 2014 г. Тогава Петко Петков от Лясковец се барикадира в къщата си и стреля по полицаи. Загина командосът Емил Шарков. Стрелецът се водел на отчет в центъра за психично здраве, но въпреки това имал пушки вкъщи.

През януари 2015 г. и в София имаше екшън с барикадирал се психично болен. В продължение на 6 часа 35-годишният Лъчезар Симеонов стреляше по полицаи с въздушна пушка и отказваше да излезе от къщата в кв. “Горна баня”. Мъжът страда от параноидна шизофрения. Той пя възрожденски песни на покрива на къщата посред нощ и падна при опит да скочи на друга къща.

През март 2016 г. в апартамента си се затвори бившият началник на 4-о РПУ в София Петър Коджейков. 69-годишният пенсиониран полицай също стреля с незаконен пищов по униформените, които се опитваха да го извадят и обезвредят. След екшъна стана ясно, че Коджейков страда от психическо заболяване.

Премахват запрещението на хора с ментални проблеми

ВИКТОР ИВАНОВ

Хората с ментални увреждания вече няма да могат да бъдат поставяни под запрещение. Това е предвидено в одобрен в сряда от правителството проектозакон за физическите лица и мерките за подкрепа, съобщи зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева. Вместо това вече ще има мерки за подкрепа в зависимост от проблема на конкретния човек.

До година след приемането на закона пък ще трябва да бъдат преразгледани 7000 дела на поставени под запрещение българи.

Новият закон трябва да бъде приет, за да се отговори на Европейския съд по правата на човека, по който срещу България има две осъдителни присъди от миналата година. В момента течало трето дело, по което страната ни почти сигурно също щяла да бъде осъдена. Двете осъдителни присъди са за настаняване на хора с психични увреждания в социални домове, без да бъдат питани и да бъде взето предвид тяхното мнение.

Новите текстове са съобразени с ратифицираната от България в началото на 2012 г. Конвенция на ООН за правата на хора с увреждания, обясни Мичева.

Законопроектът предвижда предпоставката за придобиване на дееспособност да е единствено навършването на 18-годишна възраст, а мерките за подкрепа на хората с увреждания да се определят от районния съд по адресната им регистрация, обясни Мичева. Тя сравни приемането на закона с историческо събитие като отмяната на робството.

Мерките за подкрепа ще могат да бъдат искани както от човека с психически увреждания, така и от негов роднина по права линия или пък от кмета на общината.

Съдът ще определя подкрепящ човек, който ще може да се разпорежда с пари и имущество на човека с увреждания, да взема решение за лечение и пр.

Освен роднина това може да е човек, с когото човекът с увреждания има изградено доверие.

За допълнителна защита на хората с ментални увреждания се предлагат и промени в Наказателния кодекс. Те предвиждат наказателна отговорност за подкрепящия в случаите на измама и злоупотреба с доверието на хората с умствена изостаналост, психична болест или деменция, като наказанието ще е до 8 г. затвор.

С този закон всички български граждани стават равни пред закона, заяви зам.-министър Мичева.

Този закон ще има голямо значение и за хората с деменция и в будна кома, което означава, че на практика има потенциално значение за всеки един от нас, коментира още тя.

В момента за хората в кома решението било да се чака да се събудят или да умрат. В редки случаи били поставяни под запрещение. Новите правила обаче давали възможност хората в кома реално да покриват разноските по лечението си, като чрез подкрепящия човек се ползват парите им, стана ясно от обясненията на зам.-министърката.

Майката на Петър Капитанов разказва, че искал да се самоубива. СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Майката на Петър Капитанов разказва, че искал да се самоубива. СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Електрошоковият пистолет, с който е обезвреден стрелецът (на малката снимка).
Електрошоковият пистолет, с който е обезвреден стрелецът (на малката снимка).
Директорът на полицията в Сливен Чавдар Божурски (вляво) и командирът на звеното за бързи тактически действия ст. инспектор Данаил Илиев разказват за акцията в Шивачево.
Директорът на полицията в Сливен Чавдар Божурски (вляво) и командирът на звеното за бързи тактически действия ст. инспектор Данаил Илиев разказват за акцията в Шивачево.
Петко Петков от Лясковец уби баретата Емил Шарков през март 2014 г. със законно оръжие, въпреки че е лекуван в психото и е трябвало да му го вземат.
Петко Петков от Лясковец уби баретата Емил Шарков през март 2014 г. със законно оръжие, въпреки че е лекуван в психото и е трябвало да му го вземат.