Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима сирийци, на които граничари пресякоха пътя към “Мюсюлмански братя” и ИДИЛ, си обръснаха брадите за доказателство, че не са терористи. Това се случи през февруари т.г. - ден преди заседание на апелативния спецсъд, който решаваше за свободата им.

Спецпрокуратурата изправи Алмохамад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим пред съда за тероризъм, съобщиха вчера от обвинението. Те са на възраст между 20 и 25 г. и имат статут на бежанци в Германия.

Според обвинителния акт чужденците са дошли на наша територия, за да преминат в Турция и да продължат към Сирия, за да се включат на страната на терористите. В телефоните на сирийците имало множество снимки на бойци от “Мюсюлмански братя” и ИДИЛ. Освен това разследващите се натъкнали и на съобщения, в които пишело: “само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб” и “идвам при теб и умирам преди теб”.

Чужденците сменяли версията защо поели на път. Веднъж казвали пред разследващи, че искат да отидат в Турция при болната майка на единия от тях, а пред агенти от ДАНС - че пътуват за погребение на близък в Сирия.

През януари т.г. те напуснали Германия и на 5 февруари пристигнали в Гърция, но на гръцко-турската граница били върнати обратно. Тогава решили да прекосят Турция през България. Хванали автобус от Александруполис до Пловдив. После се качили на друг за София. Около 21 ч на столичната централна гара ги чакал познат, който им помогнал да се настанят в хотел в кв. “Надежда”. Мъжът е и един от основните свидетели на обвинението. Той чул, че сирийците “се изказвали лошо за президента на Египет Абдел Фатах Сиси”.

На 8 февруари чужденците хванали международния влак София-Одрин. Слезли в Свиленград около 0,40 ч. Отправили се пеша към зелената ни бразда с Турция, но граничар ги забелязал чрез термовизионна камера. Сирийците вървели, спирали се, оглеждали се и пак продължавали към граничната пирамида, пише в обвинителния акт. Униформеният пратил дежурни, които ги закопчали с белезници. Свиленградският районен съд им дал шестмесечни условни присъди и им наложил глоби от по 200 лв. за това, че са опитали незаконно да преминат границата.

По делото е известно, че обвиняемият Абдулахмид дори преди време бил част от военен отряд в Дамаск. “Не знам в какво ме обвинявате. Аз съм светски човек”, кълнеше се пред спецсъда по време на мерките за неотклонение Ал Фади. Тогава той дори изтъкна, че мечтае да е гражданин на ЕС. Чужденците ще дочакат старта на делото в спецсъда зад решетките.