Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди социалистът да върне мандата за правителство, поставят под контрол танковата дивизия, която командва

В драматичните дни през 1997 г., когато Николай Добрев връща мандата и БСП пада от власт, в поделението в Разлог пристига лично командирът на дивизията.

Там командва Тома Добрев, брат на Николай Добрев.

"По време на нападението над парламента на 10 януари 1997 г. ни вдигнаха под тревога и веднага пристигнаха шефовете да държат нещата под контрол - спомня си Тома, братът на бившия вътрешен министър. - Явно се бяха притеснили, че ще взема да вдигна полка и да го подкарам към София в подкрепа на Николай. Ако кача войниците на машините, за три часа сме в столицата."

Въпреки опасенията на властта, че Тома може да подкрепи брат си, нищо подобно не се случва.

"Не ми е минавало и през ума подобно нещо. Но в София ясно се бяха уплашили, защото и аз съм сприхав и буен като брат ми" - казва Тома Добрев.

Танковете си остават в Разлог. Николай Добрев връща мандата, страстите са укротени. Тома е убеден, че истината за тези събития ще излезе след години: "Брат ми приживе казваше: "Никога няма да простя на Стефан Софиянски, Иван Костов и Петър Стоянов. Софиянски премести загражденията по-близо до парламента. Костов призоваваше хората от прозорците на парламента и ги насъскваше. Петър Стоянов беше президент, но също създаваше конфронтация."

Тома Добрев е пенсионер. Преди да се оттегли, е шеф на полицейското управление в Разлог. Той няма обяснение защо не са му предложили лично да си напише молбата за пенсия.

"В петък, 16 април 2010 г., точно в 15,45 часа ми се обади директорът на ОДП - Благоевград Йордан Кочев да събера офицерите. Стана ми ясно какво ще последва. Извиках шофьорчето, помолих го да донесе безалкохолни, извадих бутилка водка "Руский стандарт" и други качествени напитки, бонбони, кафе. Пристигнаха шефовете, чудят се как съм разбрал. Влязохме в моя кабинет. Масата е подредена, поуспокоиха се, че няма да има конфликт." Тома Добрев не прави драми от принудителното си оттегляне в пенсия.

Веднага след това подновява членството си в БСП. Не вярва, че при управлението на Станишев са допуснати сериозни грешки. В същото време не разбира някои от постъпките на червените.

Тома никога не се е възползвал от високото положение на Николай Добрев, за да прави кариера. Цял живот е бил под пагон - първо служи в армията, след това - в полицията. "Не виждам с какво е могъл да ми помогне брат ми, - обяснява Тома. - Николай беше принципен човек. Никога не се е обаждал за мен, не ме е побутвал. Само един път си спомням, че каза: "Имам възможност да те пратя военен аташе в Монголия." "Чакай, отговорих му, като офицер изкарах 12 години учения на палатка в Бетоловото (местност край Разлог - б. а.), сега ще ходя в Монголия да спя в юрта."

Тома не е получавал от брат си други предложения за работа. Категоричен е, че името на Николай Добрев нито му е помагало, нито му е пречило. "Беше ми казал приживе: "Ако имаш някакви проблеми, ще отидеш при Христо Бисеров". Брат ми и Бисеров се бяха сприятелили в парламента покрай работата си в комисията по национална сигурност. Никога не съм търсил за помощ Бисеров, дори не сме се виждали. Само сме се чували няколко пъти по телефона."

След 2001 г. полкът в Разлог, в който служи Добрев, е разформирован. За най-голяма изненада в този момент го търси тогавашната депутатка от СДС - Благоевград Росица Тоткова. "Вие сте командир на полк, кажете къде да ви устроим" - предлага Тоткова. Тома Добрев вече се е явил на конкурс в "Гранична полиция". "Прави є чест на Тоткова, че ме потърси. Отлично знаеше, че съм от другите, от оцветените с червено." Добрев служи на границата до влизането на страната в Евросъюза. След това трябва да си търси друга работа

"През 2007 г. ме извика Румен Петков - припомня си Тома Добрев, - искаше да ме изпрати в полицията в Банско. Отказах му, а той отвърна: "Знаеш, един път се кани, а ти си вече и на възраст." Въпреки това му отказах."

Жан и Луканов

Тома Добрев е виждал само веднъж Жан Виденов, на сватбата на племенника си Кирил.

"Направи ми впечатление, че той и съпругата му бяха много скромно облечени, семпли хора - обяснява Тома. - Станишев съм го виждал два пъти, но имам само бегли наблюдения."

От по-известните дейци на БКП Тома не се е срещал единствено с Андрей Луканов. "Спомням си, че сватбата на Киро беше седмица след убийството на Луканов. Брат ми беше много ангажиран, дори ми каза: "Ако не дойда, заставаш до кака ти Елка, няма да се притесняваш." Връхлетя в последния момент, когато влизаше булката.

С Първанов на терасата

Родителите на братя Добреви казват, че не са се притеснявали да посрещат на терасата си Първанов, когато беше президент. Ценят го високо като политик, който е минал и през кавгите в БСП. За участието на червените в тройната коалиция Кирил Добрев - старши е убеден, че е донесло повече негативи.

"Ако бяхме вън от властта, партията щеше да се укрепи повече - казва той - Обкръжението на Симеон се знаеше много добре. Това беше едно буржоазно управление." Кирил Добрев не вярва, че Първанов е архитект на тройната коалиция. "Той се старае според мен да не се меси в живота на партията" - допълва бащата на Добреви.

Бойко удря рамо

"Това е братът на Кольо" - така издателката Светлана Шаренкова запознава Тома Добрев с днешния премиер Бойко Борисов. Срещат се край гроба на Николай Добрев.

"Бойко Борисов беше пристигнал заедно с президента Георги Първанов - припомня си Тома. - Тогава бяха в добри отношения."

Когато чува името му, Бойко Борисов се сеща: "Като че ли преди време ти подписах заповедта за "Граничната полиция". Трябва да са ти я връчили."

Тома дори не знае, че заповедта е разписана. "Добре - обещава Бойко, - в понеделник ще ти я връчат. Така и става. Въпреки че Бойко му е помогнал в онези години, Тома Добрев не е от феновете му. "Работих с него, когато беше главен секретар на МВР. Как ръководеше тогава е ясно - беше непрекъснато пред камерите. Вече виждам разочарование и в много гербаджии - обяснява той. - Хората искаха промяна, но какво получиха - полицейски акции."

Тома Добрев е категоричен, че единствената промяна е тоталната чистка на кадрите: "Иван Костов също направи много смени, но сега назначават съмнително некомпетентни хора."