Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Стоймир Младенов от Кюстендил предлаган за Нобелова награда

Използването на пчелни продукти с лечебна цел е започнало по нашите земи. Пак тук през ХХ в. то е издигнато до ранга на наука - апитерапията, която става клон от медицината. Неин баща е българският лекар Стоймир Младенов.

От зората на историята хората се лекуват с растения (корени, стъбла, листа, кора, плодове), части от някои животни (кръв, органи, секрети и др.), от почвата (глина, хума) и с минерали. Лечебният и профилактичен ефект на тези природни вещества още се използва в източната (китайска, индийска, тибетска) медицина.

Славяните предпочитали за церове пчелните продукти, любимата им храна бил медът, а напитка –

медовината

Открихме в древен ръкопис и рецепта за клеева ракия: силна гроздова с добавка на мед и прополис. Дедите я пиели със сланина за мезе.

Аспаруховите българи намират в Дунавската равнина не само добри условия за коневъдство, но и за пчеларство. Затова търговци от Дубровник, Генуа, Венеция, Арабия и др. са идвали тук да купуват пчелни продукти.

Билков мед

Освен храна медът е и лекарство, защото много от медодайните ни растения са билки. Книгата на Д. Дунев “Пчелата при старите българи” и “Български легенди, сказания, обреди и пословици за пчелата” изтъкват ролята на пчелните продукти в живота на нашите предци. Те са познавали лечебните свойства на меда, восъка и прополиса при рани, стомашни и чревни болести, а в комбинация с мляко и жълтък – при туберкулоза и други заразни болести, за първа помощ при отравяния, при зъбни болки и др.

През 1938 г. пръв прилага пчелната отрова като лек д-р Ст. Драгнев от Стара Загора. Баща на апитерапията обаче е д-р Стоймир Младенов. От 1958 г. насетне над 30 г. той изяснява в курорта Кюстендил профилактичното и лечебното приложение на пчелните продукти и през 1979 г. бе предложен за Нобелова награда за медицина. Номинацията направиха

не българи, а хървати,

тъй като д-р Младенов имаше голям авторитет сред медиците в Югославия и дори бе създал там своя школа от последователи.

Имах щастието като асистент на друг корифей в пчеларството – проф. Александър Тошков, да работя с д-р Младенов. Проф. Тошков имаше хроничен фарингит и всяка зима ходеше на санаториум в Кюстендил. Там д-р Младенов го лекуваше с инхалации с мед и прополис. Веднъж той помоли пациента си – тогава директор на Института по микробиология на БАН, за съдействие в научната работа. Така започнах да отчитам проявите на имунна активност към пчелни продукти на здрави и на заразени зайци, морски свинчета и плъхове. Моите данни придадоха наукообразен вид на изследванията на д-р Младенов и намериха място в дисертацията от 1962 г. и в книгата му “Лекуване с пчелни продукти”. Продължих да работя в тази област и създадох Рецептурник по апитерапия на над 200 болести.

Спа с мед

При спа процедурите и масажите у нас се ползват вносни кремове, лосиони и др. с пчелни продукти. Но в тях има консерванти с канцерогенни прояви. На въпрос защо не ползва наши пчелни продукти, които са по-добри, а само английски, една собственичка на салон за красота отговори: “Клиентите ще ме напуснат, ако не им предлагам престижни козметични продукти.”

А нашият мед е фалшифициран с нутрасуит, в нашето пчелно млечице някой е поставил вътрешностите на пчелни ларви, мановият ни мед често е отвара от дъбови кори и фруктоза. Кого лъжем с тези неща? Само пчелната отрова още не е менте. Но ако търсенето й нарасне, българският зъл гений ще изобрети и отрова менте.

Защо енергийните напитки или студеният чай не съдържат пчелни продукти? Защо хлебарите не правят хляб и сладкарски изделия с мед, пчелен прашец и прополис, както е в други държави? Защо нямаме детски храни и диетични пюрета с пчелни продукти?

Наскоро стана ясно, че в скъпите витаминни добавки няма витамини. А и да има, те се усвояват само 8%. А витаминният коктейл на прашеца се усвоява до 80%.

Каква е разликата в биологично активните съставки на нашия мед и този от Китай, Аржентина, Чили и Бразилия, четете в хартиеното издание на "Живот без рак"