Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има нужда от повече донори на стволови клетки, помогнете!, призоваха във фейсбук колеги на млада софийска лекарка, вече дали кръв за нея.

“Наскоро получих диагноза миелодиспластичен синдром. При нея има много висок риск внезапно да се развие остра миелоидна левкемия. Единственото 100-процентово лечение е с присаждане на стволови клетки - каза д-р Бисерка Страхилова. - Малко хора знаят, че то е нискорисково и успешно се извършва и в България. Ако донорът е съвместим с пациента, от кръвта му се изолират стволови клетки и се присаждат. Въпреки че някои болни от рак на кръвта имат генно идентични роднини, които могат да са донори, 70% нямат съвместимост с роднина. Те зависят от намирането на човек, който да дари стволови клетки. Такъв е и моят случай - не съм съвместима със сестра ми. Донор може да е всеки под 45 г. от всяка кръвна група. Условията са да е в добро здраве и с висока съвместимост. България има регистър на донори на костен мозък, но с твърде малко хора в него. Това забавя много намирането на съвместими донори, а времето е критично важно при рак на кръвта. За хората в София е удобно да дадат кръвна проба в Клиниката по имунология към Александровска болница. За хора от страната - в локалния център по имунология или безплатно да се изпрати натривка от букална лигавица по куриер.”

За година до 300 души у нас се нуждаят от присаждане и за две трети се търси неродствен донор. В регистъра има под 2000 души, в пъти по-малко от държави със същата численост на населението. Затова се търси съвместим донор предимно от световния регистър с 27 810 532 души.

Стволовите клетки са универсални “незрели” клетки, източник на всички клетки в организма в началото на живота. Те имат свойството да се във всеки вид специализирана клетка. Присаждането им може да е спасително за хора с болести, които пречат на тялото да произвежда достатъчно здрави кръвни клетки, като левкемии и лимфоми, таласемия, апластична и сърповидно-клетъчна анемия и др.