Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слънчевото изгаряне най-бързо показва щетите от ултравиолетовата радиация. Но медиците в миналото смятали, че то се причинява от топлината на слънцето. През 1820 г. английски лекар прави експеримент, с който показва, че виновникът е друг. Той “пече” и двете си ръце, но едната е покрил с черен ръкав. Под плата кожата й не изгаря, въпреки че върху нея термометър показва няколко градуса повече.

Чак в края на века е открита истинската причина за зачервяване и изгаряне – невидимите ултравиолетови (УВ) лъчи. Следват експерименти за защита с глина, счукано алое вера, паста за зъби, растителни сокове и масла, кремове, лосиони, спрейове. Има и разработка от 1940 г. за армията на САЩ с гриф “Секретно”. Американската медицинска асоциация получава пари да търси най-ефективното масло срещу изгаряне. Изследователите сравняват 12 потенциално надеждни съединения и се произнасят, че червеният ветеринарен вазелин е ефективен и водоустойчив слънцезащитен крем.

Днес фотозащитни средства има все повече, защото се увеличиха случаите на рак на кожата. Според американската Фондация за рака на кожата рискът за най-смъртоносната му форма - меланома, се удвоява при 5 и повече слънчеви изгаряния в живота, както и след само едно тежко изгаряне до мехури в първите години.

Рискът от рак на кожата

е пропорционален

на изгарянията

в детството, казва доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Проучванията у нас показват, че родителите не знаят достатъчно за профилактиката на рака на кожата. А 80% от времето, което човек прекарва на слънце през живота си, е до 18 г. Но 55% от родителите казват, че държат децата си на плажа над 4 ч на ден. Половината майки погрешно мислят, че е достатъчно да ги мажат с крем 2 пъти дневно, и само 20% го правят повторно след къпане.

За малките доц. Казанджиева дава 5 правила за защита от слънчево изгаряне като урок за 5-те Н: Намъкни (дрехи), Намажи (крем), Нахлупи (шапка с периферия), Намери (сянка), Наложи (тъмни очила). Тези съвети важат за всяка възраст.

Доколко облаците и чадърът ни пазят, четете в хартиеното издание на "Живот без рак"