Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подводният мотокрос не трябва да е самотно занимание. Уредът може да побере двама или трима души.
Подводният мотокрос не трябва да е самотно занимание. Уредът може да побере двама или трима души.

Повечето почитатели на екстремни спортове свързват скуба гмуркането с плавници, подводни маски, акваланги и водолазни костюми. Все неща, които са способни да отблъснат туристите със сложните си наименования. Повечето от нас обаче са планирали лятото си за почивка и искат лесно занимание, което да повиши адреналина им. Ако е така, определено трябва да подкарате подводен мотор.

Уредът е създаден през 1994 г. от бившия британски механик Андрю Снийт. Тогава англичанинът го нарекъл подводен апарат за дишане с балончета. Това име обаче било твърде дълго, затова с времето го променил на простичкото подводен мотор.

Дизайнът на устройството не е нестандартен. Той много прилича на обикновен мотопед. Ако при нормалните мотори обаче е наложително да носиш каска, то при подводните тя е заменена от

купол, който

покрива главата

и раменете

на каращия. Покритата част е защитена от проникване на вода. Там влиза само кислород. Така се елиминира нуждата от акваланг, плавници и водолазен костюм. Коланите с тежести и бутилката с въздух също стават излишни, защото се превръщат в част от самото устройство.

Друга положителна черта на подводния мотор е, че можете да предприемете обиколката си по морското дъно без специален водолазен костюм. Ако решите, ще карате устройството само по бански. Друга опция е да изберете дрехи, които, разбира се, сте готови да намокрите.

Най-големият плюс на атракциона е, че може да се ползва от всякакъв тип хора. Не е нужно нито да са спортисти, нито дори да могат да плуват. Хората с увреждания също могат да подкарат подводен мотор, защото няма да натовари физически тялото им.

Водните обитатели не се страхуват от атракциона, а спокойно плуват около него.
Водните обитатели не се страхуват от атракциона, а спокойно плуват около него.

Веднъж качили се на морския атракцион, ще можете да изследвате морското дъно в продължение на 1 час. Скоростта, с която ще се движите, изобщо няма да е голяма - до 7 км/ч. Целта на нестандартното устройство все пак е да ви разведе из морското дъно, за да се насладите на красивите му морски обитатели. Ако искате да го направите, не бива да бързате, а да се насладите на неповторимото изживяване.

Повечето

водни

обитатели

не се

страхуват

от

превозното

средство,

а спокойно плуват около него. Така ви дават възможност да изучавате грациозните им движения и поведение, при това на по-малко от метър разстояние.

Така, докато някои хора хранят гълъбите, вие можете да храните рибките. Просто трябва да изключите мотора и той да остане неподвижен, за да може да дадете храна на морските обитатели.

Карането по морското дъно не трябва да е самотно занимание. Има подводни мотори за двойки, които ще позволят на партньора ви да преживее емоцията с вас.

Някои модели са

усъвършенствани

за трима души,

за да може подводният мотокрос да се превърне в подходящо занимание за цялото семейство.

Колкото и интересно да звучи карането на подобен атракцион, то хич не е лесно. На първо място ви трябват доста пари, а на второ, търпение, за да намерите къде се предлага подводен мотор под наем. На Българското Черноморие няма такъв атракцион, а местата, където можем да го намерим, не са евтините туристически дестинации. Сред тях са Канкун, Хаваите, Хонолулу, Бахамите и Тенерифе.

В повечето случаи карането на подводен мотор върви с подводна снимка. Така че, ако сте решили да бръкнете дълбоко в джоба си, плащайки за атракциона, задължително си вземете фотото за спомен, което да качите в социалните мрежи. Така хем ще споделите колко добре сте си прекарали, хем ще предизвикате благородната завист на вашите приятели.