Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган поздравява гвардейци пред парламента в Анкара.
Ердоган поздравява гвардейци пред парламента в Анкара.

Президентът Реджеп Ердоган подписа указ, с който се закриват над 1000 частни училища в Турция и се удължават арестите на заподозрени до 30 дни, предаде Ройтерс.

С указа се разпускат няколко хиляди структури и институции, включително учебни заведения, смятани за свързани с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти твърдят, че Гюлен и неговите поддръжници стоят зад опита за преврат на 15 юли в Турция. С указа на президента се закриват 1043 частни училища, 15 университета, 35 медицински учреждения, 1229 фондации и 19 синдиката, съобщи Анадолската агенция.

Реджеп Ердоган одобри удължаването на периода, в който заподозрени може да бъдат задържани - до 30 дни, без да има повдигнато обвинение срещу тях. Целта била да се подпомага пълното разследване на опита за преврат.

Ердоган отново обвини ЕС в “пристрастия и предубеденост” след отправените от Брюксел критики към Анкара. “Те правят изявления, които си противоречат. Те са пристрастни, те са предубедени и ще продължат да действат по този предубеден начин към Турция”, изтъкна Ердоган пред телевизия France 24.

300 души от президентската гвардия в Турция са арестувани седмица след смазания опит за преврат, предаде ТАСС. В. “Джумхуриет” съобщи, че в нощта на 16 юли командващият президентската гвардия имал намерение да подкрепи превратаджиите.

Според турски зам.-премиер, цитиран от Би Би Си, заговорниците са проникнали във всички министерства, институции и частния сектор и предстоят нови арести.