Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В закона обаче липсва регулация дали градоначалник може да бъде отстранен чрез допитване

Граждани на Каварна искат да свалят избраната през октомври кметица Нина Ставрева, като инициират референдум за предсрочното й освобождаване. За целта е организиран специален комитет.

Това съобщи във фейсбук бившият вече кмет на морския град Цонко Цонев, известен като Кметъла.

Ето какво написа той в социалната мрежа:

"Днес в Каварна беше учреден Инициативен комитет за провеждане на местен референдум. Въпросът е само един: Желаете ли да бъдат предсрочно прекратени правомощията на кмета на Община Каварна - Нина Ставрева? Председател на инициативния комитет е Пламен Пенчев - строг, но справедлив човек. Членове са: Дарина Аргирова, Теодора Георгиева, Марин Митев и моя милост. Допълнително ще бъдат обявени местата, където ще се събират подписите за отстраняването й. От приказки преминаваме към действия, за да отстраним некадърното и лъжливо управление на общината."

Ставрева бе избрана през миналата есен като кандидат на БСП, подкрепен и от ГЕРБ. В замяна тя назначи за заместник-кмет човек на депутат от управляващата партия.

Под вещото ръководство на двете дами, чиито партии в реалния живот са опоненти, в Каварненско бяха сътворени серия от безобразия, граничещи с престъпления. Сред тях са скандалите, свързани с един от 10-е най-красиви плажове в света – Болата, за който бе направен опит да бъде ограничен достъпа на плажуващи, трагичното състояние на местната болница, чийто управител наскоро се сдоби с договор за лизин на джип с цена над традиционната, неяснотите при финансирането на различни културни фестивали, включително и рок-феста в Каварна, неподдържането на инфраструктурата, десетките консултантски договори за десетки хиляди лева, за дейности, дублиращи ангажиментите на щатните служители в общината – все със специалисти, приближени до областното ръководство на БСП-Варна, уволненията, определяни от мнозина като партийна чистка и други. За част от порочните действия вече са сезирани компетентните органи.

Инициативата за местен референдум за това да бъде един човек кмет или не, е първата по рода си у нас. Според закона за местната власт и местно самоуправление, където изрично са описани начините за предсрочно прекратяване на правомощията на кметовете, няма възможност това да става с местен референдум.

Инициативният комитет обаче смята, че ако събере подписка с над 20% от населението на общината, ще задължи председателят на ОбС да подложи въпроса от референдума на гласуване. В случай че над 50% от общинските съветници го подкрепят, Нина Ставрева трябвало да уважи волята на суверена и да се оттегли от кметското кресло.