Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опитът за преврат в нашата страна е пирон в ковчега на демокрацията, коментира турската писателка Елиф Шафак пред The World Post, съобщава "Нова телевизия".

„Опитът за преврат беше ужасна трагедия, заради която умряха хиляди хора. Той само влоши нещата. Само за една нощ Турция се върна 20 години назад. Случилото се ще остави дълбоки белези в обществото, които няма да бъдат излекувани с десетилетия", заяви тя и добави:

"Последното нещо, от което се нуждае Турция е военна диктатура. Интелектуалците в Турция са против идеята за преврат. Трябва да напомня, че нашата страна е преминала през три военни преврата и всеки е бил по-лош от предишния. Пучовете от 1960 година, 1971 година и 1980 година подкопаха основите на демокрацията и доведоха до огромни нарушения на човешките права. Ние не искаме още една военна диктатура"

„Социалните мрежи са изпълнени с шовинизъм, гняв и реч на омразата. Дори журналисти, писатели, поети, интелектуалци са нападани от хора, които търсят "предатели". Отсега нататък ще сме свидетели на все повече национализъм, нетолерантност, параноя, на все повече религиозност”, смята популярната у нас авторка.