Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Селановски, в някои израелски медии се прокраднаха подозренията на Анкара, че зад преврата стоят Египет и Саудитска Арабия?
- Изглежда ми нелогично да идва финансиране от ислямисти, които да финансират военните да се борят с ислямизираща се Турция. Военните винаги са били крепители на светската власт. В този смисъл, ако се допусне, че е преврат, той е срещу възможната ислямизация.
Освен това Ердоган е свързан с Арабската банка, доминирана от саудитското кралско семейство. Едва ли оттам ще се финансират дейности срещу човек, който има достатъчно източници в управлението й.
Разбира се, винаги може да се направи замаскиране на следите и финансирането едва ли ще бъде разкрито. Но за една военна организация не са необходими толкова големи средства. Това е съзаклятие, в което всички знаят, че си рискуват живота.
Не може да се каже, че турските военни не виждат това, което цял свят вижда. Тревожейки се, че Анкара се отклонява от ценносите на традиционните общества, някои пронатовски генерали забелязват отклоненията от евроатлантическите ценности. Вероятно това ги е мотивирало, а финансиране може да дойде отвсякъде. Прави впечатление, че има прибързване в организацията на преврата, очевидно пропрезидентските сили са имали някакви догадки, вярно са се ориентирали и за два дни събраха хиляди.
- Тоест и вие допускате теч на информация?
- Най-малкото заговорниците са знаели, че е изтекла обратна информация и са били принудени да действат не особено добре подготвени. Предполагам, че много скоро ще излязат данни в тази посока.
- Сега се лансира, че някакъв войник е издал заверата?
- Несериозно е.
- Коя е основната им грешка?
- Ако не бяха пропуснали Ердоган, щяха да успеят.
- Какво е вашето обяснение?
- Само преди няколко дни стана ясно, че Турция и Русия могат да подновят някои енергийни проекти. Вижте и ходовете на страните от БРИК. Спомнете си и какво бе казал Джордж Фридман - че европейският производител се нуждае от пазара и енергийните ресурси на Русия. Така че според мен се забърква една ситуация, която цели да се противодейства на плановете на Москва за развитие на енергийните и суровинните пазари.