Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 8 юли Петър Русев рани на 6 места 15-годишния си приятел Борис Минчев след спречкване и много алкохол. Родителите на тийнейджъра живеят в Дания, информирани са, но не са се свързалис разследващите или адвоката на сина си.

Hа 8 юли едно 17-годишно момче едва не убива свой приятел и след това дни наред най-близкият човек до него се оказва служебният му защитник. Петър Русев не е сирак, още по-малко скитник, но на практика с месеци е далеч от родителите си и обикаля от място на място.

Пепо, както приятелите му го наричат, е дребничък и слаб, с детско изражение. На пръв поглед нищо не подсказва, че може да наръга някого с нож, и то не веднъж, а 6 пъти. Но точно това се случва в малките часове на 8 юли на ул. "Атлиман" в Китен. Жертвата е 15-годишният Борис Минчев от София.

Двете момчета се познават от София, но стигат до Китен по различни маршрути. Борис изпреварва майки си и тръгва към морето малко по-рано от нея. Мария Минчева се е уговорила с приятелка, която има търговски обект в Лозенец, да й помага през лятото. Праща сина си заедно с нея. Самата тя трябва да тръгне на 9 юли. Вместо в Лозенец Мария се озовава пред реанимацията в Бургас, където лекарите се борят за живота на сина й.

Пепо живее между Дания и България. Преди години родителите му емигрират, там обаче се разделят. Петър живее с майка си, но учи в Девин, където живее баба му. Той е на индивидуално обучение в Професионалната гимназия по електротехника "А. С. Попов", която има филиал в Девин. Но рядко се задържа в градчето.

В седмиците преди инцидента е във Варна при приятели на майка си, след това прекарва известно време в Несебър. Няма непрекъсната родителска грижа, но пък очевидно разполага със средства, които му осигуряват завидна за възрастта му свобода.

Родителите са информирани за инцидента, но репортерска проверка показа, че все още никой от тях не е потърсил обратна връзка с прокуратурата или с назначения служебно адвокат Камен Кънев.

Майката на Борис Мария Минчева още е в стрес от случилото се. Идвал е у нас, хранил се е с нас на една маса, грижех се за него, защото виждах, че няма при кого да отиде, разказва през сълзи майката на Борис. Тя не познава родителите на Пепо, чувала се е по телефона с баба му.

Според Мария Петър пръв потърсил сина й. При последното си виждане в София двамата тийнейджъри се спречкват, майката смята, че е заради момиче. Идеята е да се видят и изяснят. В Китен попадат на други ученици от столицата, които са на морски лагер, и вечерта цялата компания отива на дискотека. Въпреки че всички са непълнолетни, алкохолът се лее обилно.

Според свидетели Пепо се е сдобил с някаква таблетка, която разчупил на парченца и раздал на приятели. В разпитите самият той казал, че е пил само няколко бири, докато Борис смесил водка с бира.

По време на веселбата Пепо е център на вниманието заради новия колекционерски нож, който си купил два дни по-рано - с камуфлажна окраска на дръжката и извито острие.

Демонстрирайки придобивката си, той опира острието до корема на друго момче от компанията - Християн Василев. По-късно, когато групата вече е навън, заплашва с хладното оръжие и случаен продавач на палачинки.

Фаталният сблъсък с Борис става около 3 часа след полунощ. Напрежението ескалира за секунди. Според свидетелски показания Борис поискал от Пепо пари, момчето му подало някаква банкнота, но 15-годишният реагирал, че това е твърде малко, което пък отключило агресията на Пепо.

Самият Петър твърди, че не е искал да наранява приятеля си, но той тръгнал към него и сам се нанизал на ножа.  Според адвокат Камен Кънев, служебният защитник на Пепо, от свидетелските показания става ясно, че скандалът е предизвикан от Борис.

Раненото момче бе разпитано в болницата малко преди да бъде изписано. Борис не посочва конкретна причина за спречкването, казал само, че Пепо изведнъж е станал много агресивен.

Лекарите преброяват 6 рани по тялото на тийнейджъра, някои от тях са на крайно опасни места - във врата и гръдния кош. По чудо острието не засяга важен кръвоносен съд. Той е докаран в болницата в много тежко общо състояние, с опасност за живота.

Раната в шията на Борис е била много близо до сънната артерия, тя най-много е притеснила лекарите при приемането на момчето.

"Тази рана е с изключително дълъг вход, а мястото предполага много голям риск за здравето и живота на пациента, затова колегите са извикали съдовия хирург д-р Огнян Матков", обясни д-р Георги Гендов от Втора хирургия, където тийнейджърът бе настанен.

Освен в шията Борис е намушкан на две места в гърба, странично в гръдния кош, по главата и в областта на левия лакът.

Острието, забито странично в гръдния кош на Борис, не е достигнало до белия дроб, затова хирургическа интервенция не се е наложила. Самото наличие на 6 рани на различни места е достатъчно за общото много тежко състояние на пациента, категорични са лекарите.

Часове след инцидента във фейсбук се появиха призиви за набиране на средства за лечението на момчето с посочена банкова сметка, в постовете се уверяваше, че направената му операция струва 1200 лв., а здравната каса поемала само разходите за конците.

От МБАЛ - Бургас, реагираха остро, че това не отговаря на истината. Според семейството на Борис инициативата не идвала от тях, а от негови приятели, които искали да помогнат, в обявената сметка пари така и не постъпили.

Борис вече е изписан и се възстановява вкъщи. 

Все още е на антибиотици и болкоуспокояващи. Майка му дори планира през август все пак да поработи край морето и да го вземе със себе си в Лозенец. Момчето има шанс да посрещне 16-ия си рожден ден, който е през септември, с избледнели спомени за преживения кошмар.

Приятелят му Пепо със сигурност ще навърши пълнолетие в една от килиите на бургаския арест. Той ще стане на 18 на 8 август. Единствената "екстра" засега е, че не дели килия с още 5-6 души, а като непълнолетен е настанен отделно. Крехката възраст му гарантира и по-леко наказание въпреки тежкото обвинение - по чл. 115 за опит за убийство, който е без фатален изход не по негова заслуга.

Законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години, но при непълнолетните наказанието за това престъпление не може да надвиши 5 г. Адвокат Камен Кънев поиска за Петър по-лека мярка за неотклонение. Единствената алтернатива при непълнолетните е надзор от инспектор в Детска педагогическа стая там, където е постоянният адрес на момчето.

Това обаче не се стори приемлив вариант за съда, тъй като по регистрация малкият Русев трябва да живее в София в жилището на майка си. Апартаментът е даден отдавна под наем. Другата възможност е в Девин при баба му, при която очевидно Пепо не се задържа дори когато е в България. Решаващо за съда се оказва и поведението му преди инцидента – демонстрациите с ножа, заплахата към Християн и търговеца.

Според магистратите Русев е склонен към посегателства срещу личността и хулиганско поведение.  “Въззивният състав намира случая за изключителен както заради наказуемостта, така и заради механизма на извършването и резултата от него. Нанесени са 5 прободни наранявания, две от които в областта на шията и в гръдния кош, на непълнолетно лице, което не е било въоръжено. Изводите на Апелативен съд – Бургас, са, че се касае за довършен опит за убийство на дете”, заяви съдия Деница Вълкова, която е и председател на Апелативния съд в Бургас.

Според юристи от криминална гледна точка делото е изяснено, макар че разследването е още в началото. Все още не са готови повечето от поръчаните експертизи. Най-важна – не за края на делото, а за бъдещето на основните участници в нея – е психолого-психиатричната, която трябва да даде по-ясен отговор на въпроса как 17-годишно момче едва не извърши убийство.