Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път в Ница терорист използва камион убиец със защитени

от куршуми стъкла. 

За първи път в Ница в практиката на тероризма се използва камион със защитени срещу куршуми стъкла. Това е методът, който приложи 31-годишният тунизиец Мохамед Булел. С действията си на 14 юли той опроверга шефа на френското контраразузнаване, заявил преди време пред парламента, че основната опасност са около 500 души, обучавани и воювали в Сирия и Ирак.

Атентаторът от Ница е илюстрация за новата стратегия на "Ислямска държава" да вербува самотни, неуравновесени и неподготвени хора, които се решават на крайни действия. В навечерието на масовото убийство атентаторът е изпразнил банковата си сметка, продал старата си кола и пратил до близките си в Тунис 100 000 евро, както и свое селфи на брат си, като му писал, че е щастлив. В късната вечер на 14 юли след празничната заря

за Деня на Бастилията, когато хиляди се разхождат на крайбрежната улица в Ница, се появява бял 19-тонен хладилен камион. Той смачква металните бариери, поставени от полицията, които ограждат зоната за разходка, и гази хората или ги блъска, като разхвърля телата им встрани. Камионът не може да бъде спрян цели 2 километра. Преди да бъде застрелян от полицаи, шофьорът му убива 84-ма души и ранява над 200, като стреля в движение и с автоматично оръжие.

Зад кормилото на взетия под наем камион стои дошлият неотдавна в Ница 31-годишен емигрант от Тунис Мохамед Булел. Той е бил недоволен от живота в родината си и на всяка цена искал да замине за Франция, сподели в интервю след касапницата чичо му от Тунис. Затова се оженва за братовчедка си във Франция, от която вече имал три деца,

иполучава статут на постоянно пребиваващ. Въпреки че "Ислямска държава" го припозна като свой войник, поведението му през годините няма нищо общо със строгите религиозни нрави, които налагат ислямистите в превзетите от тях райони в Сирия и Ирак.

Мохамед Булел е пияница, а освен това си купува дрога от darknet, обича салса и има сексуални връзки с жени и мъже, намирани чрез сайтове за запознанства, което води до развод със съпругата му. През 2002-2004 г. той има психически проблеми

и е на ръба на срив. “Всеки път когато изпадаше в криза, го водехме на лекар да му дава хапчета”, казва бащата на Мохамед пред френската телевизия BFM.

“Преди 12 години имаше прояви на насилие спрямо близките си, но кой би могъл да предположи, че ще извърши такова ужасяващо и кърваво престъпление - казва лекуващият го психиатър от Тунис д-р Чамседин Хамуда пред Би Би Си. - Сигурен съм, че през последните 12 години се е случило нещо, което вероятно е повлияло върху мисленето му.”

В полицията са били наясно с проявите му на насилие, но не е бил наблюдаван за тероризъм. Дори да се приемат на доверие твърденията на близките му, че

не ходел в джамия, не постел през Рамадан и ядял свинско, е трудно да се обясни как Булел изпраща 100 000 евро в брой чрез свои приятели на близките си в Тунис. Такава практика – осигуряване на близките, е забелязана и при някои от терористите преди предишните атаки във Франция и Белгия.

Според експерти по тероризъм камикадзета, работещи за ислямски терористични организации, получават неголеми суми, които дават на близките си, преди да се жертват. Своеобразна застраховка, която не минава през банки. Булел обаче не е камикадзе, готов на саможертва в името на каузата. Той едва ли е искал да умре. Според израелския сайт debka.com. при атентата в Ница той е първият в практиката на тероризма, който използва камион със стъкла, издържащи на куршуми.

Предното и страничните стъкла на шофьорската кабина са били с допълнително поставена външна защитна обвивка. Не всички изстреляни куршуми са пробили прозорците, а оставят кръгли драскотини, което означава, че фабричните стъкла на прозорците са били подсилени допълнително със защитна пластмаса.

Атентатът е бил старателно подготвен. За това говори и фактът, че на 12 и 13 юли Булел обикаля с камиона в района на местопрестъплението, за да проучва обстановката, показват видео записи от камери за наблюдение.

Сътрудници на френските спецслужби намират в телефона му, открит на мястото на атентата, есемес кореспонденция. Терористът от Ница е изпратил есемес “Получих материала”, а в 22,27 часа на 14 юли - друг есемес, че има нужда от още оръжие по време на акцията.

“Донеси повече оръжие, донеси го при 5°С”, гласи текстът според тв канал BFM. Съобщението е изпратено 18 минути преди касапницата до мъж, който не отговаря, но по-късно е сред арестуваните.

Повече от 200 следователи анализират какво се крие зад буквата C и дали това има връзка с терористична организация. Арестувани са двама албанци, мъж и жена, които са доставили на Булел оръжие. Руското издание “Комсомолская правда” твърди, че терористът не е бил сам в камиона.

Според очевидци, когато той набрал скорост, вратата му се оттворила и оттам започнала стрелба срещу хората. Няколко терористи скочили и открили огън по тълпата, след което изчезнали, разказва пред вестника протойереят на руската катедрала “Св. Николай” в Ница отец Андрей. В съдбовната вечер той също излязъл на разходка по крайбрежната улица със свои приятели. Във френските медии не се съобщава нищо за други участници наред с Булел.

Френският прокурор Франсоа Молинс заяви, че преди атентата Булел е търсил онлайн информация за стрелеца в нощния клуб в Орландо. За онова престъпление ИДИЛ също пое отговорност, но се смята, че не е директно свързано с организацията. Интересувал се е и от “снимки на екзекуции” според BFM.

Засега не е намерена конкретна нишка, която да доказва свързаността на Булел с терористична организация. Експерти, изследващи телефона на Булел, твърдят, че той е бил в контакт с известни ислямски радикали, но това може да е съвпадение, като се има предвид районът, в който е живял.

Той е познавал хората на Омар Диаби (местен ислямист, вероятно свързан с “Ал Нусра” и “Ал Кайда”). Започналото разследване трябва да изясни в кой момент Мохамед Булел е влязъл в контакт с ядка на ИДИЛ и възможните вербовчици.

Френският премиер Манюел Валс предупреди, че терористите готвят нови атентати. “Трудно ми е да говоря за това, но ще има още жертви. Тероризмът ще бъде част от нашето всекидневие още дълго време”, каза той. Според генералния директор на Главното управление на контраразузнаването Патрик Калвар действията на ислямистите може да провокират изстъпления на крайнодесните срещу умерени мюсюлмани, като по този начин ще натиснат спусъка на религиозната война.

Властите във Франция смятат, че стратегията на ИДИЛ цели да се стигне до репресии на самите привърженици на исляма, като се създаде около тях обстановка на нетърпимост, за да се радикализират останалите мюсюлмани. Терористите взривяват французи, властите наказват мюсюлмани, някои от тях попълват редиците на ИДИЛ – това цели според някои анализатори стратегията на халифа Абу Бакр ал Багдади (който може би вече не е между живите)