Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТЕМИДА: Охрана води обвиняемия Първанов в съдебната зала.  СНИМКИ: АВТОРЪТ
ТЕМИДА: Охрана води обвиняемия Първанов в съдебната зала. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Сагата с оставането му в ареста продължава вече две седмици

Като се почна от 6 юли, та до днес сагата с оставането или не на Емил Първанов-Ембака в ареста продължава. Две прокуратури му повдигнаха различни обвинения, а съдилища в София и Благоевград постановяваха различни мерки за неотклонение.

Докато окончателно се реши съдбата му, Първанов остава в ареста. Ядосан по казуса позиция изказа и главният прокурор Сотир Цацаров.

Отвод на наблюдаващия прокурор по делото за убийството на магистрала "Струма" Георги Качорев ще поискат пък адвокатите на обвиняемия санданчанин. "Прокурорът е предубеден в изхода на делото. Не издаде разпореждане за освобождаването на нашия клиент на 9 юли след изтичане на 8-месечното задържане под стража. Така Първанов

противозаконно е лишен

от свобода вече 10 дни

- каза адвокат Марин Марковски.

Сагата с оставането в ареста на Ембака още не е разплетена окончателно, защото в различни съдилища вървят различни дела по искани мерки за неотклонение.

На 26 юни м. г. 37-годишният Първанов пътувал от Петрич за родния си град с колата си и съпругата Десислава. По това време усилено се строи лот 4 на магистрала "Струма". Движението по участъка е забранено и се минава по заобиколен път. Първанов обаче не се съобразил със забраната и продължил по пресния асфалт. По същото време на пост като охранител бил служилият във Френския легион Николай Чивиев. Подал знак с палката, че е забранено за автомобили, но Ембака продължил. Чивиев се качил на служебна кола и го догонил. Счупил с палка стъклото на колата. Тогава Ембака побеснял, излязъл навън, грабнал камък и го хвърлил по охранителя. Ударил го в главата. Чивиев паднал на земята, облян в кръв. Ембака се изплашил, качил го на кола, за да го откарат в болницата в Сандански. Сам пристигнал пред спешния център. В момента, когато разбрал,

че удареният мъж

е починал, избягал

Случаен свидетел заснел инцидента, а видеотехническата експертиза показала как Ембака хвърля камък по Чивиев.

След 135 дни укриване, на 9 ноември 2015 г. обвиняемият се появи сам в прокуратурата и се предаде. Поиска да остане в ареста. Страхувал се за живота си, защото легионери и приятели на починалия се готвели за отмъщение.

Максималният срок, в който може да лежи в ареста по това обвинение, е 8 месеца и изтече на 9 юли. Три дни по-рано, на 6 юли, окръжният съдия Татяна Андонова, която гледаше искане на Първанов за по-лека мярка за неотклонение, сигнализира прокуратурата за изтичащия срок.

В последния момент, на 8 юли, наблюдаващият прокурор Георги Качорев преквалифицира обвинението срещу Ембака в убийство по хулигански подбуди, което е по-тежко, предвижда до 20 г. затвор, заради което задържаният може да остане под стража година и половина. Оказа се обаче,

че новото обвинение

не е предявено

на Ембака. Така той остана зад решетките до 12 юли, когато Софийският апелативен съд постанови незабавно да бъде освободен, защото е надлежал с 3 дни максималния срок.

Тъкмо да се зарадва на свободата си обаче, се оказа, че във връзка с внесен обвинителен акт от Софийска районна прокуратура за закана с убийство той има постановени 72 часа задържане. На 15 юли СРС постанови постоянна мярка "задържане под стража".

Какъв е случаят, при който Ембака е отправил заканата за убийство заради която беше оставен в ареста, четете в печатното издание на в. "168 часа"