Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Под фаталния номер 13 и точно 50 години след старта на оригиналния сериал излиза новият филм от фантастичната вселена “Стар Трек” на Джийн Роденбери. Настоящата лента "Стар Трек: Отвъд" е пряко продължение на възродената поредица от режисьора Джей Джей Ейбрамс през 2009 г. "Стар Трек" и последвалия през 2013 г. "Пропадане в мрака". За настоящата продукция обаче Ейбрамс се изявява само като продуцент, а на режисьорския стол седна Джъстин Лин ("Бързи и яростни"). Той пое този пост, защото предшественикът му имаше нужда от повече време, за да се концентрира върху работата си над седмия епизод от сагата "Междузвездни войни", сниман през 2014 г.

Феновете на любимия екипаж на “Ентърпрайз” бяха особено притеснени, че може и да не видят негово ново епично кинопътешествие из Космоса. Сякаш проклятие витаеше около проекта още в етапа на предпродукция.

Сценарият бе пренаписван и редица творчески сътресения бавеха снимките, но ето че въпреки всичко налице има готов продукт. Най-лошото, което сполетя екипа на филма обаче, дойде, след като приключи работата пред камерата. Участниците във фантастичния екшън се простиха с младия актьор Антон Йелчин, който изпълняваше ролята на навигатора Чехов. Смъртта на 27-годишния американец с руски произход потресе Холивуд. Йелчин почина, притиснат от собствената си кола с фабричен дефект в металната ограда на дома си. Актьорът оставил автоматичния автомобил на Fiat Chrysler, модел на Jeep - Grand Cherokee, с работещ двигател и с включен лост в освободена от скорост позиция, докато бил заблуден от системата за сигнализация, че е паркирал. Нищо не е можело да спре тежащата 2,5 тона купчина метал, която тръгнала назад по наклона.

"Антон, ти беше брилянтен. Ти беше мил. Ти беше забавен и невероятно талантлив.

И не беше тук достатъчно дълго. Липсваш ни”,

пръв изрази скръбта си Джей Джей Ейбрамс в туитър.

Изпълнителният продуцент на поредицата заяви, че неговата роля няма да бъде наследена от друг актьор.

"Никой няма да го замени – казва той. – Не бих могъл дори да си и помисля за подобно нещо и смятам, че Антон заслужава такова отношение."

През последната година и други любими звезди от франчайза си отидоха - като Грейс Лий Уитни, която почина на 85 години. Пред камерата тя влизаше в образа на Джанис Ренд, верния йомен на капитана. На 83 години се прости с този свят и Ленърд Нимой, превъплътил се в култовия получовек-полувулканец Спок, който му спечели три награди "Еми".

„Стар Трек: Отвъд “ е посветен както на Йелчин, така и на Ленърд Нимой.

Безброй личности са били част от вълнуващия утопичен научнофантастичен свят, който се ражда от въображението на бившия полицай Джийн Роденбери, преквалифицирал се в тв сценарист преди 50 години.

По онова време капитан на кораба не е Джеймс Кърк (Уилям Шатнър), а Кристофър Пайк (Джефри Хънтър), докато съпругата на Роденбери играе първи офицер в разностранния екипаж. Актьорите започват да се снимат в първия епизод навръх Деня на благодарността през 1964 г. Пилотната серия обаче изобщо не се харесва на NBC и бива разкритикувана с думите "прекалено мислене и твърде малко екшън". Телевизията също така

настоява “човекът с ушите” да изчезне при всяко положение

Така бива поръчан втори пилотен епизод, в който обаче Хънтър се отказва да участва,

заменен е от Уилям Шатнър и капитан Кърк поема командването.

Резултатът този път е по-приемлив и излъчването на сериала започва от 8 септември 1966 г., като продължава до 3 юни 1969-а. Общо са направени 80 епизода, 79 от които са излъчени.

Днес, половин век по-късно, начело на актьорския състав е Крис Пайн като капитан Кърк. Със задължително присъствие в сагата вече е и нежеланият отначало Спок, а в неговата роля влиза успешно Закари Куинто. Зоуи Салдана е Нийота Ухура, Идрис Елба влиза под кожата на злодея Крол, а новото попълнение в екипа София Бутела се изявява като новата и независима героиня Джайла. Образът й е вдъхновен от изпълнението на Дженифър Лоурънс в WinterТs Bone.

"В началото я кръстихме работно Дженифър-Лоурънс-в-WinterТs-Bone, но ни писна от това дълго име и започнахме да я наричаме Джей-Лоу. И от това се роди Джейла", коментира съсценаристът и актьор в ролята на Монтгомъри Скот - Саймън Пег.

В "Стар Трек: Отвъд" участват още Карл Ърбън, Джон Чо, Антон Йелчин, Шохре Агдашлу и др.

Екипажът на “Ентърпрайз” се изправя срещу тайнствен нов враг в пътешествие и изследване на най-далечните и непознати кътчета на Космоса.

Специално за лентата музикалната звезда Риана записа парчето Sledgehammer и невиждано досега видео към нея, заснето за първи път изцяло и само с IMAX камери. Режисьорът на клипа Флория Сигисмонди използва новата ALEXA IMAX техника, с която

е заснета ключовата бойна сцена в “Първият отмъстител: Войната на героите”

"Фен съм на “Стар Трек” от дете. Харесваше ми идеята, че изследва нови и непознати територии. За мен да бъда първият режисьор, който заснема видео, като използва революционна технология, за да изследва различен тип нови територии, е сбъдната мечта", споделя Сигисмонди.

Дори фантастичният екшън да се окаже пълен провал, вече е сигурно, че ще има четвърти филм от поредицата на Ейбрамс, тъй като Paramount вече е регистрирала проект със заглавието "Стар Трек 4" в MPAA.

Крис Пайн и Закари Куинто дори са подписали договори за участие в бъдещата лента. Още по-приятната и обещана сензация трябва да бъде повторното качване на борда на

Крис Хемсуърт чрез завръщането от смъртта на персонажа му Джордж Кърк,

който бе убит в лентата от 2009 г.

Освен всичко тази есен трябва да започнат и снимките на новия сериал "Стар Трек", по който като консултанти работят Брайън Фулър като шоурънър, Никълъс Мaйър и Род Роденбери.

Премиерата на "Стар Трек: Отвъд" е на 22 юли.