Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Членството на Турция в НАТО зависи от това дали съюзните сили подкрепят промяната или статуквото

Самолетът на турския президент е бил прехванат в зоната на въздушния компонент на алианса

Ердоган започна самостоятелна политика като Саддам и Кадафи

- Г-н вицеадмирал, какво ще е бъдещето на Турция в НАТО?

- Събитията в съседна Турция, с която сме членове в НАТО, са сериозни за всички. На фона на събитията през последните години и особено сега с обявения от правителството на Турция опит за преврат, е необходимо да припомним, че ролята на НАТО в съответствие с Вашингтонския договор е да

защитава свободата

и сигурността на страните членки

с помощта на политиче ски и военни средства. Това са опазване на общите ценности на демокрацията, като личната свобода, върховенството на закона и мирното разрешаване на споровете. Всички те се споделят в Евроатлантическото пространство и в съответствие с подписания договор, страните декларират че защитават едни и същи съюзни ценности и интереси. Поради това са ангажирани с

поддържането на демократичните принципи,

които правят сигурността в Европа и Северна Америка неделими.

В този контекст еднозначен отговор за членството на Турция в НАТО няма. Или ако трябва да бъде даден, са необходими определени условия.

- От какво зависи?

- Няма отговор на този етап, той зависи от един специфичен "съюзен" фактор, определян от членството на страната в организацията и наличието на територията й на военни компоненти от военната командна структура на Алианса - Въздушното компонентно командване (CC-Air) в Измир от състава на Съвместното командване в Неапол(JFC). Влиянието на този фактор бихме могли да формулираме в различни варианти:

Първо, възможна степен на подкрепа за преврата от съюзните елементи.

Второ, наличие на механизми/сили и средства за изолиране на съюзния елемент от страна на тези, които правят преврата.

Трето, съгласие за бездействие от страна на съюзните сили до реализиране целите на преврата. Тоест мълчалива подкрепа за промяната.

Всичко зависи от това дали съюзниците на Турция в НАТО подкрепят преврата, или подкрепят статуквото. По отношение на такава хипотеза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече изрази официалното мнение на Алианса , обявявайки, че

организацията осъжда това, което става,

и призова за възстановяване на вътрешния ред на основата на базисните демократични принципи и интереси.

Подобна позиция бе изразена и от останалите геополитически влиятелни държави в лицето на Русия, САЩ.

На настоящия етап случващото се в Турция би могло да се определи като

“контролиран” опит

за достигане

на поставена цел

- Защо?

- Тезата на Ердоган е, че ако е останал в Мармарис, щял да бъде убит. Ако е имало решително намерение за преврат, защо при полета му към Истанбул самолетът му само е прихванат? Защо не е бил свален? При това как е осъществявана задачата по контрол на въздушното пространство, и то в зоната, където се намира въздушният компонент на НАТО?

Отговорите се знаят само от хората на високоуправленско ниво и от тези, които разполагат с пълната разузнавателна информация.

Не знаем и каква е целта за изнесената информация, че пилотът, свалил руския самолет, е член на организацията, за организатор на която се счита Фетула Гюлен, живеещ в САЩ.

Обобщавайки казаното, би могло да се допусне, че това е "контролиран преврат" с две цели – от една страна, президентът

Ердоган да "изчисти" докрай опозицията,

което би му осигурило възможност да превърне Турция в президентска република. От друга, това би укрепило по-нататъшните усилия за водене на сравнително самостоятелна политика в бъдеще.

Затова смятам, че особено по отношение на членството на Турция в НАТО не трябва да се правят прибързани заключения.

- Имате ли други аргументи, че това може да е контролиран преврат?

- Малко преди бившият премиер Давутоглу да подаде оставка, той беше на посещение в САЩ. Още тогава имаше индикации, че Ердоган започва самостоятелна политика, подобно на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи, което, без да се влиза в конспиративни теории, е достатъчен повод за размисъл.

Дали Турция ще приеме еднополярния свят, налаган от САЩ, четете в хартиеното издание. 

Вицеадмирал Емил Люцканов е офицер от резерва, доктор, военен представител в състава на делегацията на България във Върховното главно командване на НАТО в Брюксел межуд 2004 и 2006 г. От 2011-2015 г. е гост преподавател във ВСУ "Черноризец Харабър", в СУ "Св. Климент Охридски" и Военната академия "Г.С.Раковски", а от 2015 г. преподавател в катедра "Национална сигурност" във Факултет "Информационна сигурност" на "Университет по библиотекознание и информационни технологии".