Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

17 причини за провала на преврата

Организаторите на преврата в Турция допуснаха 17 фатални грешки, заради които опитът им не успя.

Първо, дори да е имало реален заговор, властта е била наясно с него поне от месец март, твърдят информирани. Още тогава един от проправителствените вестници в Турция съобщава, че се очаква преврат.

С уточнението, че няма яснота по подробностите. Тоест заговорниците са допуснали теч на информация на прекалено ранен етап. Вероятно прекалено много хора са били подслушвани, наблюдавани, следени и т.н. С отлично работещо разузнаване и контраразузнаване като турското МИТ е било въпрос на време планът да бъде осуетен.

Заговорниците не са имали свои хора в тази мощна спецслужба, докато те са внедрили свои агенти сред метежниците. Съществува версия, че заговорниците са разбрали, че намеренията им са разкрити, и са предприели прибързани и необмислени действия. Което ги обрича на провал.

Второ, експертите са категорични, че когато се прави преврат, най-важното оръжие е изненадата. В историята няма успешна смяна на властта, ако този елемент липсва. Затова тези операции винаги се провеждат между 2 и 6 сутринта, когато властта не може да реагира. Когато не можеш да събереш привържениците си на площадите.

Трето, първата цел на всеки преврат е да бъдат арестувани премиерът, президентът и министрите, за да бъдат неутрализирани. В случая те са оставени да се движат свободно.

Армията пазеше мостове, повечето телевизии, правителствени сгради и летището. Обаче не успяха да хванат Ердоган или новия премиер Бинали Йълдъръм. Щеше да е лесно да се намери местонахождението им и там да се изпратят офицери, лоялни към преврата. На мястото, на което почива Ердоган в Мармарис, е хвърлена бомба, след като той бързо се измъква. Скоро след това самолетът му е прехванат от мистериозни изтребители, които просто го оставят да кацне безпрепятствено в Истанбул.

Някои дори допускат, че те може да са го ескортирали. Което означава, че военновъздушните сили на Турция не са сред превратаджиите, а сред защитниците на Ердоган, казва експерт по национална сигурност.

По-скоро за жандармерията може да се каже, че е вражески настроена към кабинета на Ердоган, защото доста хеликоптери бяха свалени от правителствените сили. Така че е под въпрос дали армията има нещо общо с опита за сваляне на властта. Всъщност това може да е само работа на жандармерията, която е част от полицията, твърди източникът на "168 часа".

Четвърто, няма преврат без ръководители. Нямаше координация в действията на заговорниците с ключови фигури. Нито министърът на отбраната, нито шефът на Генщаба са били сред превратаджиите.

В случая е обвинен бившият шеф на турските ВВС ген. Акън Йозтюрк, който обаче яростно отрича да е замесен. На снимките се вижда, че е бит, и от тази гледна точка каквото и да каже военният, не може да му се вярва.

Освен това никой от генералитета не пое отговорността, нито излезе публично да каже защо се случва всичко това.

Пето, ако изобщо това е преврат, той изглежда по-скоро организиран от жандармерията, а не от армията. Само те разполагат с хеликоптери, които кръжаха над Истанбул. Докато авиацията, която е набедена за основен виновник, по-скоро охраняваше Ердоган. Дори пилотът, който е могъл да свали самолета му, го е прехванал, но не го е взривил.

Шесто, това сигурно ще е първият преврат, който няма адекватна политическа подкрепа нито в страната, нито в чужбина. Опозиционните партии в Турция го осъдиха, а лидерите на ЕС и държавният секретар на САЩ подкрепиха “демократично избраното правителство”.

При организираните преврати около Арабската пролет похватите бяха съвсем различни.

Там имаше организирана маса от хора, които скандираха по улиците срещу съответния сатрапуправленец. Това бе отразявано по подходящ начин от основните американски телевизии, от ЕС и САЩ се надпреварваха кой пръв да признае “демократично излъчената опозиция” на “Мюсюлмански братя” и т.н.

Седмо, Ердоган е оставен жив, както премиерът и цялото правителство.

Осмо, дадена му е възможност да се обърне към привържениците си по социалните мрежи и те под строй излизат като че ли са на партийно мероприятие. При всеки преврат едно от първите действия е прекъсване на комуникациите.

Девето, има големи съмнения и дали превратаджиите са ударили централата на турското разузнаване МИТ. Според много анализатори това е слух, пуснат нарочно. Всъщност е разрушена съвсем друга сграда, твърдят те. Мистерията се задълбочава и защото ги няма признаците на един истински преврат.

Десето, остава неясно защо заговорниците пращат танкове, които да блокират мостовете на Истанбул. Обикновено танкове стоят пред национални медии, подпомагат ареста на министри или имат някаква практична цел. В случая паркирането им пред мостовете остава пълна загадка. Един хеликоптер е достатъчен, за да ги унищожи за пет секунди.

Единайсето, мистерията се задълбочава и от странното поведение на разбунтувалите се пилоти. Примерно единият удря парламента, когато там няма никого, след което, вместо да нанесе и други поражения, отлита към база на кюрдите в Сирия.

"Данните са на сирийския сайт "Дюрашения", коментира пред "168 часа" арабистът Владимир Чуков.

Превратаджиите определено нямат елементарна координация на действията помежду си.

Дванайсето, няма сериозен опит да се издигне политически лидер. Това е една от най-важните точки при всеки преврат. Не само няма лидер, готов да заеме мястото на Ердоган, но липсва и комуникационна стратегия. Социалните медии не са използвани.

Тринайсета грешка. Превратаджиите не успяха да мобилизират маса военни или голяма част от обществото. Вместо това има безпомощни войници на моста в Истанбул и очевидно некоординирано съсредоточаване на усилията в няколко правителствени сгради в Анкара. Беше достатъчно президентът Ердоган да отвори приложение на смартфона си и да призове привържениците си по улиците, за да се приберат въстаниците.

Няма съмнение, че Ердоган е големият печеливш от този метеж. Той може да го използва за по-нататъшни действия за установяване на ислямистки правила и автократизъм в Турция.

Четиринайсето, армията остава изолирана от обществото. Тя е стожерт на светския ред, въведен от Кемал Ататюрк, но има слабо влияние сред обикновените турци. Дори и противниците на Ердоган не искат да се идентифицират с метежа.

Петнайсета грешка е, че заговорниците не са отчели масовата подкрепа за Ердоган и особено сред религиозните консерватори. Джамиите навсякъде са били осветени през цялата нощ от имамите, които повтаряха президентския апел към хората да излязат на улиците. Подценили са ролята на джамиите, които се превърнаха в медии.

Шестнайсета грешка е подценяването на съвременните медийни средства. Военните успяха да обкръжат сградата на централната ТРТ телевизия, но много други медии останаха недокоснати. Въобще не са се сетили за приложенията в телефоните - скайп, фейстайм, вайбър, уотсап, които станаха проводници на официалната линия.

Седемнайсета грешка. Голяма част от генералите не подкрепят метежа, което не се е случвало при други преврати в Турция.