Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сред първите й жертви са пребит младеж в София и убит в Гватемала

Новата мания Pokemon GO взе първите си жертви.

В Гватемала 18-годишно момче е убито, търсейки покемони. Приятелят му, 17-годишен, е приет в болница с огнестрелни рани. В София младеж е пребит, докато лови покемони.

Още с излизането си новата игра Pokemon GO счупи рекордите в класациите и промени навиците на потребителите. В САЩ приложението е инсталирано на повече телефони от популярната за срещи и запознанства социална мрежа Tinder. В цял свят ловът на покемони измества сърфирането в Instagram, Snapchat, Messenger и е на път да измести дори Twitter. Но преди да се превърнем в поредните ловци на покемони, важно е да знаем как може да ни помогне, но и да ни навреди новата мания Pokemon GO. Ето и основните предимства и недостатъци:

На първо място играта оказва положително влияние върху физическото и психическото здраве. Събирането на покемони те кара да излезеш от вкъщи, да се разходиш, да откриеш нови места наоколо, за които досега дори не си и подозирал. Но с популяризирането на играта възникват и някои проблеми. В стремежа си да уловят някое рядко същество играчите често прекрачват границите на благоприличието, избирайки крайно неподходящи места за игра.

Националното гробище “Арлингтън” в САЩ публикува официално изявление, в което се съобщава, че играенето на Pokemon GO на територията му се смята за крайно неуместно. Подобен е и случаят с мемориала на жертвите на атентатите от 11 септември в Ню Йорк, където тези дни гъмжи от ловци на покемони.

Според експерти играта прави човек физически по-активен. Като цяло упражненията във фитнеса не са забавни, а ловът на покемони превръща обикновените разходки в истинско приключение. Предимството да попадаш в нови ситуации и да преоткриваш света около себе си може да донесе и не толкова приятни емоции. Търсейки покемони, 19-годишно момче в Уайоминг открива мъртво тяло близо до реката. То споделя, че ако в този момент не ловеше покемони, вероятно изобщо не би минало оттам.

И въпреки че приложението те подтиква да излезеш навън, телефонът задължително стои в ръцете ти. Американската педиатрична асоциация препоръчва на децата и тийнейджърите да прекарват пред екрана не повече от час или два на ден. А с ловенето на покемони часовете драстично нарастват. Повече време втренчен в телефона - по-малко време да опознаеш реалния свят около теб. Важно е да бъдеш концентриран и бдителен, докато обикаляш и ловиш покемони, защото играта лесно може да те разсее и да те отдалечи от действителността.

Факт са и първите наранявания, получени от играта - достатъчно е да напишеш в гугъл Pokemon GO Accident и ще бъдеш залят от десетки истории на хора, паднали от скали, ударили се в дървета или просто спънали се, докато ловят поредния покемон. А вече е факт и първото убийство в Гватемала на младеж, ловящ покемони. Играчите са били обстрелвани от преминаващ край тях джип, като мотивите още не са установени.

Въпреки това търсенето на покемони има и своите положителни в психологическо отношение страни. Според психолози нашумялата игра може да помогне при депресия, при проблеми с прекалена тревожност и посттравматично разстройство. Ако се чувствате социално потиснати и нежелани от общността, ловът на покемони определено може да ви помогне да се преборите с това усещане. Гъвкавостта на играта позволява както да играеш сам, така и да контактуваш с други хора. Преследвайки покемони, хората се забавляват и са настроени позитивно към другите играчи, дори те да са напълно непознати. Така играта дава възможност да създадеш нови приятелства по един уникален начин, който никоя видеоигра досега не е могла.

Да, трябва да се чувствате заредени от срещата с нови хора, но помнете - грижете се за собствената си безопасност. Ако излезете вечерта на лов за покемони, първо се уверете, че ходите по добре осветен участък, за да не се възползва някой крадец от случая и да ви ограби. За съжаление престъпленията, свързани с играта, вече са факт. Полицията в САЩ потвърди, че крадци използват Pokemon GO, за да привлекат нищо неподозиращи играчи на определени места.

Освен че забавлява, новото приложение поставя потребителите в стресови ситуации. Тъй като играчите се опитват да открият и хванат нещо, нивото на адреналина се покачва, а сърдечната честота става малко по-висока от обичайната. Първоначално това може да бъде забавно, но при играене в дългосрочен план може да се почувствате уморени. Затова е важно да правите почивки и да се уверите, че не чувствате негативни странични ефекти от лова на покемони.

Преди да тръгнете на лов за покемони, се уверете, че някой знае къде се намирате, избягвайте да ходите сами, особено вечер, бъдете бдителни и концентрирани и не прекрачвайте чуждите дворове, за да хванете някое рядко същество. Само така ще избегнете негативите и ще се насладите на положителните емоции, които играта може да ви донесе.