Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Седем от неохраняемите плажове във Варненско имат шанс да се сдобият със спасители след решението на министър-председателя Бойко Борисов да отпусне 700 000 лв. за морско спасяване това лято. Това съобщиха от областната администрация във Варна за .”168 часа”.

Повече от половината плажове останаха без концесионери и наематели и този сезон. За част от тях в момента текат трети и четвърти опит за отдаване, коментираха държавни чиновници.

Схемите за 7 неохраняеми плажа са изпратени

в Министерството на туризма за съгласуване

още на 15 юни. В момента, в който това стане факт, ще се обявят обществените поръчки и редът, по който ще се извършват спасителните дейности. Ивиците са подбрани според популярността си, с която привличат туристи. Те са “Фичоза-север”, “Фичоза”, хижа „Черноморец"–юг, "Романтика", “Камчия север 2”, “Шкорпиловци-север” и Офицерски плаж–запад.

Един от най-опасните е плажът на Камчия, където реката се влива в морето. Ивицата е широка и голяма, а теченията са променливи заради устието на Камчия. Само през миналото лято там изгубиха живота си шестима души. През 2013 г., когато на плажа имаше спасители само за ден, един се удави, но бяха спасени седем души. В началото на миналия месец на част от Офицерския плаж във Варна бе наложена забрана за къпане заради сериозно замърсяване на морската вода. Офицерският плаж е в непосредствена близост до Шокъровия канал и съответно мястото, в което отводнителното дере се зауства.

От години то се използва за изливане на

канализационни води и изхвърляне на всякаква смет

Половината от 65-те морски плажа във Варненско и в момента са без концесионери или наематели. Само за 2 от тях отговаря областната администрация във Варна и сключените концесионни договори са до края на т.г. За част от останалите все още текат процедури. В някои от случаите процедурите се провеждат за втори и трети път.

Според запознати причината е във високите цени. Буквално нямат „избиване”, казват те. Става въпрос за обществени плажове, на които няма как да сложиш цена от 8 лв. за чадър и 12 за шезлонг, както е на Златни пясъци, или около 40 лв. за двете екстри в частния „Слънчев ден”. Непосилните условия в концесионните договори отказват потенциалните желаещи. За това първоначално обявените цени на търговете се намаляват съответно с 30%, след което с още 50% при втори и трети опит.

По желание на фирмитеконцесионери предсрочно са прекратени договорите на четири плажа във Варненско. Първият е за злополучния Офицерски плаж. Вторият е този в Аспарухово, който беше отдаден на концесия за 14 г. през 2007 г. и в началото на т.г. варненската фирма се отказа от него. Показателен е случаят с плажа във варненския квартал „Аспарухово”.

Той се отдаваше за 200 000 лв. Как да се платят

тези пари, че и да остане печалба, питат запознати

Там повече от 3 лв. за чадър не може да се искат, защото никой няма да плати. На 7 юни Министерството на туризма обяви за трети път търг, на който се яви само една фирма. Следващите 5 г. победителят ще стопанисва плажа за по 108 000 лв. на година.

Третият с предсрочно прекратена концесия е плажът “Кабакум-юг”. 20-годишната концесия изтичаше през 2019 г. В момента на тази част има концесионер, който според местните не поддържа задължителната чистота на пясъчната ивица.

Към плажовете "Кабакум" край Варна няма интерес заради голямата площ на ивицата и високата концесионна такса. Така през 2009 г. беше прекратен договорът за "Кабакум Бисер", а през 2014 г. и за "Кабакум-централен".

Плаж „Камчия”, за който бе обявена начална цена от 238 271 лева без ДДС, и до момента е без концесионер.