Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фамилията му е добре позната на света и някак посвоему разкрива нужната информация на човек за личността, която бива обрисувана в биографичната игрална лента "Сноудън". Бившият шпионин на ЦРУ и настоящ изгнаник Едуард Сноудън за пореден път си извоюва глътка свобода чрез големия екран, който единствен му позволява "да излезе" извън пределите на политическото си убежище в Русия и "да се разходи" дори из собствената си родина.

Заснемането на игрален филм за неговата история обаче се оказва истинско предизвикателство, като се има предвид статутът на американеца на национален предател. Нужни са истински професионалисти, които да повярват и в героичните му подбуди. С трудната мисия се нагърбва не кой да е, а трикратният носител на "Оскар" Оливър Стоун, който влиза в режим "режисирай трудно".

Стоун е и съсценарист на лентата заедно с Киърън Фицджералд. В работата си по скрипта двамата използват като база книгата на руския адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена "Времето на октопода", която разказва за пътя на прочутия издайник. Като източник на факти и мотиви служи и книгата на журналиста Люк Хардинг "Досието на Сноудън: Историята на най-издирвания човек в света".

Надали има някой, който да не знае кой е Сноудън след международния скандал, който той завихри. През 2013 г. бившият сътрудник на разузнаването разкри на света как бива подслушван от Агенцията за национална сигурност (АНС) и нейни съюзнически организации. Сноудън подкрепи думите си с хиляди класифицирани документи, а изпълненият дълг към истината му струваше скъпо - да се обрече на изгнание. Днес, стъпи ли на родна земя, го очаква затвор.

При такива обстоятелства дори Оливър Стоун има доблестта да си признае, че отначало изобщо не е искал да се захваща с кинопроекта. След поредица от разговори и срещи обаче се “хваща на куката”.

"Пътувах до Москва и се видях лично със Сноудън. Той е изразителен, интелигентен и двамата много си приличаме. После също комуникирахме от време на време. Сноудън дори консултира сценария и даде своите препоръки относно правилния процедурен жаргон на ЦРУ и АНС. Допринесе с много коректни и добри съвети", признава носителят на "Оскар" за "Роден на четвърти юли".

По време на фестивала в Сън Вали режисьорът организира частна прожекция за около 20 души, на които показва творението си. Задължително условие за присъствие в залата било гостите да подпишат споразумения за конфиденциалност. И все пак някои от тях си позволяват да споделят по-късно, че Стоун "разказва цялата история на това хлапе по начин, който ви кара да го харесате".

За американските студиа професионализмът на Стоун е без значение и никое не се наема да финансира лентата за Сноудън, която получава подкрепа едва в последния момент от френски и немски спонсори.

"Казват ни, че имаме свобода на изразяването, но начинът на мислене се финансира, начинът на мислене се контролира, медиите също се контролират. На едно определено ниво не се допуска критика. Човек може да направи филми за мъртви борци за граждански свободи, но не е лесно да направиш такъв за жив човек", коментира Стоун.

След като проектът все пак се сдобива с необходимия бюджет,

се налага снимачният процес да се премести в Мюнхен,

за да бъдат избегнати проблеми с представителите на АНС в САЩ.

"Отидохме в Германия, защото не се чувствахме комфортно в Америка. Почувствахме, че там сме в риск.

Не знаехме какво може да направи АНС и не искахме да рискуваме", не крие режисьорът.

Събирането на актьорския екип също се оказва трудна задача, защото не са много желаещите да се забъркат в подобна лента.

Смелчагата, който се наема да влезе под кожата на изменника Едуард Сноудън, е Джоузеф Гордън-Левит. 35-годишният актьор също прави специална визита в Москва, за да се срещне с бившия шпионин.

“Исках да разбера човека, когото щях да играя,

за да изследвам неговите силни и слаби страни. След срещата ми с него си тръгнах, знаейки без съмнение, че е сторил всичко, защото е вярвал, че е правилно. Вярвал е, че така ще помогне на страната, която обича.

Не искам да бъда актьорът, човекът, който ще втълпява, че Сноудън е бил прав. Това не е моята работа. Въпреки това

самият аз вярвам, че извършеното от него е било правилно”,

сигурен е Гордън-Левит.

Пред камерата звездата, изгрял в "На гости на третата планета", си партнира с Шайлийн Удли, която изиграва важната роля на приятелката на Сноудън Линдзи Милс.

От думите на прависта Анатолий Кучерена става ясно, че колкото и да е било трудно намирането на подходящи мераклии за пред камерата, самият той заедно със Сноудън имал възможността да одобри изпълнителите на главните роли.

Актрисата Мелиса Лео влиза в образа на журналистката и режисьорка Лора Пойтрес, която през 2015 г. грабна "Оскар" за своята документална лента "Гражданинът 4". Филмът се основава на 8-дневната среща на Пойтрес и нейния колега от "Гардиън" Глен Гринуалд, с когото през 2013 г. посещава и заснема големите разкрития на Едуард Сноудън. Срещата се случва през юли в хотелска стая в Хонконг, където той се укрива. Продукцията отнема почти две години работа на Пойтрес, а първоначалното работно заглавие е "Година нула" (Year zero). То символизирало началото на новото летоброене в живота на американците, разделящо живота им на преди и след 11 септември. След тази дата САЩ, използвайки масовия страх от разрастващия се тероризъм, стартира главоломното погазване на правата на гражданите за личен живот и собствени тайни. Впоследствие Пойтрес сменя заглавието заради дублиране с друга продукция и всъщност избира за име псевдонима, с който се подписва Сноудън в своите имейли до нея.

Той избира за свой глашатай именно Пойтрес, защото тя е в списъка за наблюдение на АНС още от 2006-а заради своите филми "Моята страна, моята страна" за войната в Ирак, "Клетвата", проследяващ събитията в залива Гуантанамо, и късометражния "Програмата", в който Уилям Бини разкрива данни за технологии, създадени за шпионаж.

Безспорно е трудно при такъв фокус върху личността на някого той да бъде показан различно и в по-особена светлина, далеч от общозначимите интереси. Оливър Стоун обаче е категоричен, че неговото творение

не е политически филм, а “интелектуален трилър” Игралната драма разказва за военната служба на бившия офицер, като, разбира се, стига и до решението му да разкрие широко разпространени програми за наблюдение на АНС в пресата. Това е първият игрален филм за Едуард Сноудън, но съвсем няма да е последният. В момента тече подготовката на кинопроект по книга на журналиста Глен Гринуалд. По информация на американските медии за продуценти са поканени Майкъл Уилсън и Барбара Броколи, които са работили за последните поредици за Джеймс Бонд.

В "Сноудън" участват още Закъри Куинто, Том Уилкинсън, Скот Истууд, Никълъс Кейдж и други.

Премиерата на биографичния филм у нас е на 16 септември.