Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Странно нещо е съдбата. В един момент те подритва като смачкано хартиено топче, а в следващия те изстрелва към висините". Нещо подобно си мисли тези дни нападателят на Уелс Хал Робсън-Кану.

На него хич не му вървеше преди началото на европейското. В края на изминалия сезон шефовете на "Рединг" решиха да не подновяват договора на футболиста, който прекара 9 години в тима от Чемпиъншип. Точно преди началото на първенството във Франция Робсън-Кану взе, че се и контузи, и съвсем му потънаха гемиите. В ролята на спасител обаче се яви треньорът на Уелс Крис Коулмън.

Специалистът повярва на безработния и контузен играч и го взе в отбора за френската авантюра. И ето че в мача с Белгия националът вкара страхотния втори гол за Драконите. Медиите го сравниха с виртуозните изпълнения на покойния Йохан Кройф.

Вдигналата се олелия моментално заработи по най-добрия начин за безработния играч. Сега на него му остава единствено да си седи вкъщи и да разглежда офертите на европейските клубове. Със сигурност ще го искат много, тъй като е свободен агент и няма да се плаща трансферна сума. Което дава шанс на Робсън - Кану да се договори за солидна месечна заплата. А какво ли щеше да стане с него, ако това лято нямаше европейско. Сигурно мениджърът му щеше да звъни от врата на врата и да се моли някой да обърне внимание на клиента му.

Само че европейското освен страхотно зрелище е и мощен трамплин за кариерата на играчи, на които им е дошло времето да отидат в по-богат и успял отбор. По терените във Франция някои просто разхождаха фланелките, но други щяха да си изплюят белите дробове от тичане само и само да привлекат вниманието към себе си.

И ето че на някои им се получи.

Добър пример в това отношение е нападателят на Белгия Миши Батшуай. Голаджията преди началото на Евро 2016 г. се подвизаваше в "Олимпик" (Марсилия), за който миналият футболен сезон беше наистина ужасен.

Тимът беше разкъсван от скандали между президента и запалянковците, последва треньорска смяна и всичко това закотви марсилци на незавидното 13-о място в класирането.

Батшуай обаче се представи добре в клубния си тим, отбелязвайки 17 гола в 36 мача, с което си осигури повиквателна за националния. Звездният му миг беше в мача с Унгария на 1/8-финалите. Белгийският талант вкара гол на маджарите и това очевидно се оказа достатъчно да му осигури многомилионен трансфер в Англия. Преди това обаче се разрази истинска трансферна битка за нападателя, който във Франция не се радваше на особен интерес от страна на платежоспособните европейски клубове.

Момчето обаче си вкара гола на Унгария и изведнъж се оказа, че много го искат "Ювентус", "Кристъл Палас" и "Уест Хем". Боричкането настърви и големите акули. Новият треньор на "Челси" Антонио Конте реши да не се пазари много-много и

плати 39 млн. паунда за Миши Батшуай

И всичко това, при положение че преди началото на първенството правата на белгиеца се оценяваха на не повече от 15 млн. евро. Но ето как с един гол можеш да повишиш цената си два и половина пъти.

"Имах огромно желание да се представя на ниво на европейското преди всичко заради феновете ни. В същото време добре знаех, че сега скаутите на най-добрите отбори в света ще бъдат на трибуните и ще гледат нашите изяви. Радвам се, че привлякох вниманието им.

Трансферът в "Челси” е възможно най-доброто развитие за мен в професионален план.

Съжалявам, че не се класирахме за финала и разочаровахме нашите привърженици, но за мен това европейско съвсем не беше неуспешно”, чистосърдечно си признава Миши Батшуай.

Елитният футболен турнир едва ли ще остави лоши спомени и у Златан Ибрахимович. Да, неговият тим се сгромоляса с гръм и трясък, а Златан бе бледа сянка на онзи убийствен голаджия, който радваше феновете на ПСЖ. Във Франция обаче Ибрахимович изглеждаше някак замислен. Със сигурност е премислял финансовата оферта на "Манчестър Юнайтед”. Шведските фенове още бършеха сълзите от мъка след злополучното отпадане на техните любимци, а основният нападател на "Тре конур” вече позираше ухилен до уши с екипа на "Юнайтед”. В свое оправдание той може и да каже, че се е бил договорил с английския гранд още преди началото на европейското и случилото се по френските терени просто нямаше как да му развали доброто настроение заради успешния трансфер.

Съвсем друг е случаят с поляка Михаел Паздан. Преди европейското него го знаеха най-върлите фенове на полския футбол, но ето че само месец по-късно

той е желан от куп европейски грандове.

Мениджърът му се видял в чудо с кой клубен агент по-напред да преговаря.

"Европейското се отрази много благоприятно на футболния пазар. В момента всички търсят качествени играчи, които показаха какво могат във Франция. Някои от играчите на Албания, Исландия и Унгария са вдигнали цената си с 400 процента. Представяте ли си за какви сделки става дума”, разяснява ситуацията известният футболен мениджър Майк Бартел. Той самият се грижи за интересите на полския национал Роберт Левандовски , който вкара един гол на европейското, но неговата цена и без това си е вдигната с 400 процента. "Байерн” (Мюнхен) ще трябва да получи финансовата равностойност на БВП на някоя малка африканска страна, за да се раздели с Левандовски. И все пак Бартел бил забелязан в Париж да се придвижва по улиците с лимузина, осигурена му от шефовете на ПСЖ. Дали е възможно наистина полският голаджия да отиде в парижкия гранд? Изглежда, че е точно толкова възможно, колкото и Тони Кроос да напусне "Реал” (Мадрид) в посока "Манчестър Сити.”

Новият треньор на "гражданите” Пеп Гуардиола се опитва да убеди босовете си, че е най-добре да платят над 150 млн. евро, за да вземат халфа на германския национален отбор. С изявите си на европейското Кроос се опитва да убеди всички, че наистина си заслужава ези пари.

Доста по-скромно го раздават турчинът Емре Мор и португалецът Рафаел Герейро. С представянето си на европейското двамата успяха да си осигурят трансфери в "Борусия” (Дортмунд). Вярно е, че не става дума за стотици милиони, но със сигурност Мор и Герейро значително ще подобрят стандарта си на живот именно благодарение на участието си на Евро 2016. Със сигурност по-нашироко оттук нататък ще живее и Юлиан Дракслер. Младокът досега радваше привържениците на "Волфсбург”, но с изявите си по френските терени подсказа, че още това лято може да осъществи звезден трансфер. Запитванията за цената му вече задръстиха факса на германския му отбор.

"Цената на Дракслер се вдига с всеки изминал ден По-добре е кандидат-купувачите да побързат, ако не искат да се охарчат твърде много”, категоричен е мениджърът Майк Бартел. Според него през това лято ще бъде похарчена рекордна сума за трансфери. "Очаквам трансферната буря да се развихри след края на полуфиналите. Само в Англия се готвят да похарчат поне 1 млрд. евро за трансфери и заплатите на нови играчи”, категоричен е мениджърът Бартел.