Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралица Елизабет II, изглежда, не е в състояние да запази империята, над която в миналото слънцето никога не е залязвало. Прогнозите във все още Обединеното кралство са, че тя или ще абдикира в полза на принц Уилям, или трябва да се противопостави на Брекзита и напускането на Шотландия и Ирландия.

"Все още съм жива, ха!" са първите думи на кралица Елизабет II след решението на британците да напуснат ЕС.

Тя предпочете да не коментира резултатите от референдума, но редица експерти предрекоха проблеми в кралското семейство след Брекзит.

"Има огромен династичен проблем. Елизабет II е кралица на Англия и Шотландия, а ако те се разделят, как ще изглежда това? Тя ще е кралица на кого? Мен ако питате, не е изключено кралицата да абдикира", прогнозира социологът Андрей Райчев миналата седмица по Нова тв.

Той е категоричен, че ако Великобритания излезе от ЕС, Шотландия ще напусне Великобритания и ще влезе в ЕС. Северна Ирландия пък ще е с неизвестна съдба. Така Обединеното кралство може да се разедини.

До момента кралицата е най-дълго управлявалият Великобритания монарх, а през април тази година тя навърши 90 години. И макар да е ограничила официалните си пътувания в чужбина, близките й твърдят, че само пълната неспособност да работи ще я спре от изпълнението на кралските задължения. Не е ясно обаче дали разединението на Британската общност ще накара кралицата да запази престола си.

Всъщност

за абдикиране на Елизабет II се заговори още през април

тази година. В британските медии тогава се появиха слухове, че кралицата възнамерява доброволно да напусне в полза на принц Уилям. Смята се, че тя ще даде поста на внука си, а не на сина си принц Чарлз. Кралицата предпочита Уилям, който вече й е дал две внучета, а и цялата страна обича съпругата му Кейт Мидълтън. За сметка на това принц Чарлз многократно е ядосвал майка си със скандалното си поведение.

Според медии на Острова Елизабет II отдавна търси повод да отстъпи поста си. Затова и след Брекзит отново се появиха слухове за оттеглянето й.

Още на 21 април, когато Нейно Величество отпразнува 90 години, британските букмейкъри залагаха на факта, че в този тържествен ден Елизабет ще обяви решението си за абдикация.

Другият слух е, че идеята й за напускане ще съвпадне с годишнината от смъртта на любимката на британците принцеса Даяна. През август 2017 г. ще станат точно двадесет години от фаталната й кончина. Майката на Уилям и Хари загина в автомобилна катастрофа в Париж. Според вътрешни лица от кралския дворец Елизабет съжалявала, че по това време се държала доста остро със снаха си.

Говори се, че по повод годишнината от смъртта на Даяна в двореца Кенсингтън ще направят нова пищна градина. Приживе принцесата много обичала цветята. Идеята е да се създаде прекрасна композиция от рози, лилии и други благороднически растения.

Редица скептици пък са категорични, че каквото и да се случи,

Елизабет II никога няма да се откаже от кралството.

Тя е кралица на Великобритания и ще умре на трона. Те изтъкват няколко причини за това. На първо място думата абдикация е забранена в речника на кралицата. Най-вече защото нейният чичо, крал Едуард VIII, още преди да положи клетва в Уестминстърското абатство, обявява публично в радиосъобщение през декември 1936 г., че се отказва от кралските си функции, за да се ожени "за жената, която обича".

На Елизабет II, която става принцеса престолонаследничка, а след това и кралица, са необходими дълги години, за да прости на бившия крал Едуард VIII. Тя го посещава в Париж едва когато страстите са се успокоили малко преди смъртта му през 1972 г.

Като цяло абдикацията противоречи на британската традиция. Кралицата е миропомазана от архиепископа на Кентърбъри при полагането на клетва на 3 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство и има почти жреческа роля. Тя самата е споделяла, че "мисията й трае цял живот"

В никакъв случай не би могла по подобие на братовчедките си кралица Джулиана или дъщеря й кралица Беатрикс Холандска да остави короната и мантията си в гардероба. За нея клетвата е особено важна.

Още през 1947 г. преди заминаването си за Южна Африка Елизабет се врича "да служи на страната си и на Общността на нациите през целия си живот". Неписания си пакт тя подновява при всичките си юбилеи. Самото понятие абдикация би поставило в опасност уважението и престижа на британската монархическа институция.

Кралицата обаче се е отдала да служи на Обединеното кралство, затова и не е ясна съдбата й, ако след Брекзит то се разедини.

Официално тя не е коментирала избора на британците, но се изказа по темата при откриването на сесията на шотландския парламент в Единбург.

Тя призова депутатите и занапред да се трудят за благото на жителите

на района, запазвайки спокойствие в условията на постоянно променящия се свят.

Призивът й идва на фона на недоволството на района, който заедно със Северна Ирландия и Лондон гласува за оставане в съюза. Шотландия също е решена да е член на ЕС.

Елизабет II се обърна към депутатите внимателно и безпристрастно да обмислят предизвикателствата и възможностите, които се откриват сега пред Шотландия.

Още за евентуалната абдикация, четете в хартиеното издание.