Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Чатаев, чеченецът, смятан за основен организатор на терористичната атака на летището в Истанбул, отнела живота на 44-ма души, е бил грузински агент. Той е бил вербуван в периода на управлението на Михаил Саакашвили и е изпълнявал оперативни задачи, но излиза извън контрол, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана и национална сигурност на Грузия Ираклий Сесиашвили, цитиран от “Интерфакс”.

В Русия Чатаев е известен като сподвижник в Западна Европа на починалия през 2014 г. сепаратистки лидер на виртуалната държава “Имарат Кавказ” Доку Умаров и като старши специалист по вербуване в т.нар. Ислямска държава, а в Европа – като жертва на руския режим, пише lenta.ru.

На 36 години чеченецът е издирван в Руси

по обвинение за участие в нелегални въоръжени формирования, но той заминава за Европа и успява да получи статут и паспорт на бежанец в Австрия през 2003 г. Това става в момент, когато Русия възобновява наказателното преследване срещу него.

През Втората чеченска война в периода 1999-2000 г. се присъединява към паравоенните части, които воюват срещу Русия, и изгубва ръката си, но това не го изкарва от кървавата игра. Травмата става ключов фактор в биографията му и той се издига в йерархията на екстремистите. Чатаев твърди, че е останал без ръка след ужасни изтезания в руски арест. Тази интерпретация на събитията утвърждава Едноръкия Ахмед като жертва на произвола на руския режим на Запад, от което той умело се възползва.

Важна роля в

кампанията, утвърждаваща светлия образ

на Чатаев, играе уебпорталът kavkazcenter.com, определен като екстремистки с решение на руски съд през 2011 г. Според интернет изданието „руски палачи са отрязали ранената ръка на младежа и са поставили електропровод в раната, зверски го изтезавали“. В Европа Чатаев поддържа връзка с други бежанци от Чечня – например с Ахмед Закаев, самопровъзгласил се премиер на непризнатата чеченска република Ичкерия, който назначава сънародника си за първи заместник-представител.

През 2008 г. (по други данни — през март 2007 г.) Чатаев е задържан за сериозно престъпление в шведския Трелеборг: в колата му е открито огнестрелно оръжие - автомати "Калашников", муниции и взривни вещества.

Едноръкия Ахмед получава почти символична присъда за незаконен трафик на оръжие - 1 година и 4 месеца затвор. В същото време в Русия чеченският екстремист е осъден задочно и е обявен за издирване по линия на Интерпол. Ако не е бил статутът му на бежанец, вероятно е щял да бъде задържан в Европа, но правозащитните организации и представителите на чеченската общност го защитават и се събират на митинг в негова защита всеки път, когато над главата му надвисват облаци, според lenta.ru. Едноръкия Ахмед е задържан скоро след освобождаването му от затвора – този път в Украйна.

Бежанец с имунитет

Чатаев е заловен от сътрудници на украинската част за борба с организираната престъпност през януари 2010 г. в Закарпатска област. В телефона му са намерени инструкции за изготвяне на самоделни взривни устройства. Москва веднага изисква екстрадицията му по обвинение за финансиране и снабдяване с оръжие на сепаратистки формирования в Кавказ. Въпреки намерението на украинското правосъдие да предаде Чатаев на Русия, до екстрадиция не се стига. Организацията “Амнести интернешънъл” твърди, че той е инвалид и връщането му в Русия крие риск от изтезания, според heavy.com. С помощта на правозащитници, на украинските националисти и след намесата на Европейския съд за правата на човека, който призовава Украйна да не предава Ахмед Чатаев, той е пуснат. Мотивът на съда е, че е получил убежище в Австрия и попада под защитата на Женевската конвенция и Конвенцията на ООН за бежанците. Според руски и западни медии на същото основание – бежански статут в Австрия, Чатаев не е бил върнат на Русия и от България след задържането му.

Уникален случай в кариерата

на терориста е избягването на присъда след престрелка с грузинските спецчасти. През 2012 г. Ахмед Чатаев е арестуван от сътрудниците на МВР на Грузия в рамките на спецоперация в южния склон на Кавказкия хребет. Според официалната версия на грузинското МВР от Дагестан е проникнала група от 20 добре въоръжени чеченски бойци.

Други източници, сред които southfront.org, твърдят, че само част от бойците са влезли в страната незаконно, а 12 са имали руски паспорти и паспорти на бежанци от Чечня, издадени в страни от ЕС. Бойците са взели пет-десет заложници от местните жители. В сражението с грузинските спецчасти загиват трима военни и 11 бойци, в това число Дуквах Душуев, бивш охранител на емисаря на чеченските сепаратисти Ахмед Закаев. Някои от ислямистите успяват да избягат. Единственият, попаднал в ръцете на грузинските военни, е Ахмед Чатаев. Той е ранен и кракът му е ампутиран. Година по-късно е пуснат от затвора. Първоначално му повдигат обвинение за незаконно съхраняване на оръжие и боеприпаси, тъй като са открити няколко гранати, но неговите адвокати твърдят, че е бил на мястото на инцидента само като посредник.

След атентата на истанбулското летище в профила си във фейсбук сегашният губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили написа във фейсбук: “Чатаев бе арестуван от правителството на Грузия в рамките на контратерористична операция начело с генерал Георгий Лордкипанидзе, който в момента оглавява полицията на Одеса. Трима сътрудници на нашите сили за безопасност загинаха в тази операция.”

“За съжаление Ахмед Чатаев бе

агент на спецслужбите

по време на управлението на Саакашвили. Той имаше паспорт на грузински гражданин, благодарение на който пътуваше в различни страни и изпълняваше оперативни задачи, за което получаваше заплата”, разказа и председателят на парламентарната комисия по отбрана и национална сигурност на Грузия Ираклий Сесиашвили. Според депутата бившите грузински власти вербували Едноръкия и го използвали за преговори с екстремистите в Панкиското дефиле. Сесиашвили твърди, че Чатаев е излязъл от контрол и тогава срещу него е заведено дело за незаконно притежание на оръжие, в резултат на което попада в грузински арест, но след няколко месеца е пуснат без присъда. През 2012 г. новото правителство начело с милиардера Бидзина Иванишвили освобождава Чатаев чрез ходатайство, изпратено в съда от прокуратурата, тъй като той е смятан за политически затворник. Властите заменят присъдата за незаконно притежание на оръжие и съпричастност към терористичен акт с условно освобождаване под гаранция от $3000.

Според руски медии западните спецслужби знаят биографията му, но той утвърждава ореола си на “чеченски боец за свобода” и мъченик на руския режим. Като политически емигрант и бежанец свободно пътува в Европа 13 години. След смъртта на Доку Умаров през 2014 г.

Едноръкия се присъединява към “Ислямска държава” и оглавява батальона “Ярмук”,

съставен от 130 бойци от Северен Кавказ. На снимка през февруари 2015 г. той стои от дясната страна на грузинския полеви командир в ИДИЛ Абу Джихад ал Шишани, убит по-късно. Едноръкия вербува млади чеченци и от Западна Европа. Включен е в черния списък на терористите на Министерството на финансите на САЩ заради ролята, която започва да играе в сирийския конфликт. В прессъобщение от 2015 г. на финансовото министерство на САЩ се твърди, че от средата на годината Чатаев ръководи паравоенна група, която е планирала атентати срещу САЩ и турски обекти, според heavy.com. Според Си Ен Ен Чатаев е бил лейтенант във военното министерство на ИДИЛ.

През януари 2016 г. руският Национален антитерористичен комитет информира службите на различни страни, че Чатаев е командир на специална част, която

планира терористични

атаки в Русия

и Европа

Според заместник-председателя на руския следствен комитет Андрей Пржесдомски Едноръкия Ахмед е имал задача да подготви терористични групи за Русия и Западна Европа. Има данни, че е изпращал оръжие в Северен Кавказ, твърди в. “Комерсант”.

Не е изключено след атентата на летището в Истанбул да бъдат преразгледани правилата за екстрадицията на бежанци в Европа. Това се отнася на първо място за Ахмед Закаев, близък приятел и съмишленик на Ахмед, твърди руското издание lenta.ru.