Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гарет Саутгейт наследява Рой Ходжсън, но само за година.

Германец, французин и италианец са най-обсъжданите варианти за нов селекционер на Англия. Рой Ходжсън благоразумно не изчака официалното известие за уволнението си и обяви, че си тръгва веднага след шокиращата загуба от Исландия на Евро 2016.

“Дори не зная какво правя тук. Вече не съм мениджър, времето ми изтече”, призна той на пресконференцията. А медиите на Острова го разкъсаха от критики и мрачно констатираха, че поражението е по-срамно дори от онова 0:1 срещу пълните аматьори от САЩ на световното първенство през 1950 г. „Футболът отново се завърна у дома. И отново го направи твърде рано“, гневно коментира изданието „Дейли Мейл“.

С трудната задача да намерят наследник на Ходжсън са натоварени изпълнителният директор на местната асоциация Мартин Глен, членът на борда Дейвид Гил и техническият директор Дан Ашуърт. Тримата планират да проведат мащабни консултации, преди да стеснят кръга от кандидати. За съветници ще бъдат поканени бившите национали Гари Линекер и Гари Невил, които са сред най-популярните експерти и тв водещи в страната.

Вече изтече информация за планиран пожарен ход - на поста временно ще бъде назначен Гарет Саутгейт, който води младежкия национален отбор до 21 г. Бившият защитник ще получи договор само за година. Идеята е да се изчака до края на следващия клубен сезон, тъй като сериозните имена в професията отдавна са ангажирани и на практика е невъзможно да разтрогнат в кратки срокове без огромна неустойка.

Най-спряганото име е това на Венгер. Според английските медии обаче основен приоритет на французина е да получи нов договор в “Арсенал”. Сегашният контракт, който му носи 8 млн. паунда на година, изтича през лятото.

Раниери, които сензационно изведе “Лестър” до титлата във Висшата лига, също е сред първите в списъка. Очаква се обаче и италианският специалист да сключи нова сделка със сегашните си работодатели. Разбира се, при чувствително подобрени финансови параметри.

Затова на този етап везните клонят към Клинсман. Бившият германски голмайстор е начело на САЩ от 2011 г. Наскоро той изведе тима до полуфинал на юбилейната “Копа Америка”, но допусна тежка загуба от Аржентина. Клинсман класира Бундестима на трето място на домашното световно първенство през 2006 г., което бе прието като провал. Впоследствие Юрген бе заменен от асистента си Йоахим Льов.

Букмейкърите вече приемат залози кой ще е новият треньор на Англия. Фаворит с коефициент 3-1, естествено, е Саутгейт. Следват Глен Ходъл (6-1), Клинсман (7-1), Хари Реднап (10-1), Еди Хау от “Борнемут” (10-1), Сам Алардайс (11-1), Алън Пардю (12-1), Алън Шиърър (14-1), Арсен Венгер (16-1), Гари Невил (18-1), Славен Билич (18-1), Гуус Хидинк (22-1) и т.н.

Капитанът и лидер на тима Уейн Рууни се обяви за английски специалист “Да си на този пост не е никак лесна работа. Все пак избраникът ще разполага с отлични футболисти, които могат да ни измъкнат от сегашната ситуация. Разбира се, най-добре ще бъде да ангажират местен треньор. Важното обаче е той да има нужните качества и да остави отпечатъка си върху играта.”

Мартин Глен обаче отговори, че ще се търси най-подходящият селекционер, а не най-подходящият англичанин. Първият чужденец, на когото се довериха в родината на футбола, е Свен-Горан Ериксон. Шведът изведе тима до четвъртфиналите на световните първенства през 2002 и 2006 г., както и на Евро 2004. Той обаче постоянно бе на мушката на феновете заради безизразното си лице и липсата на емоции. А след Мондиал 2006 бе наследен от Стив Макларън. Провалът в квалификациите за шампионата на Стария континент през 2008 г. обаче доведе до нова рокада, а този път бе предпочетено италианското светило Фабио Капело. С него отборът отпадна още в груповата фаза на световното през 2010 г., а две години по-късно Дон Фабио си тръгна заради скандал с отнетата капитанска лента на Джон Тери - решение на асоциацията, с което специалистът не бе съгласен.

Почти сигурно Саутгейт ще изведе Англия в световните квалификации срещу Словакия (4 септември), Малта (8 октомври), Словения (11 октомври), Шотландия (11 ноември) и Литва (26 март). След това ще трябва да отстъпи мястото си на постоянния избраник. Любопитно е обаче как ще се развие ситуацията, ако във въпросните пет двубоя тимът покаже силен футбол и уверено оглави класирането в своята група.