Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експерти: Почеркът е на ИДИЛ, не на кюрдските бунтовници - те се целят във военни и полицаи

Младоженец след сватбено пътешествие: "Това бяха най-дългите 45 минути в живота ми”

Служител на летището загинал, след като отбелязал във фейсбук, че е в безопасност

Последният самоубийствен атентат в Истанбул напомня на този от Брюксел по 4 пункта. И двата са извършени на територията на летище - "Ататюрк" в Турция и "Завентем" в Брюксел.

На 28 юни в 22 ч трима атентатори откриха огън и се самовзривиха на най-голямото летище в южната ни съседка като убиха 42-ма души, а 238 бяха ранени. Половината от тях са в критично състояние. На 22 март на терминал в столицата на Белгия и в метрото бяха убити 34-ма души, а 270 бяха ранени. Атентаторите и там бяха трима.

И на двете места двама терористи атакуват летището, а третият вади експлозив на метростанцията в Брюксел или на паркинг в Истанбул. В центъра на Европейския съюз е открит огън по цивилни граждани малко преди камикадзето да се самовзриви, точно както е и край Босфора. Терористите пристигат и на "Ататюрк" и на "Завентем", с такси.

Наблюдатели виждат знаци, че и двата кървави акта са дело на т.нар. Ислямска държава. За Брюксел вече бе потвърдено, а за Истанбул още никой не е поел отговорност. Но е факт, че групировката, обявила в Сирия и Ирак халифат, рядко излиза с изявление за атентатите, които извършва. Но много държи да се хвали с убийствата на сирийски активисти в Турция. Другата опция - терорът да е дело на кюрдски сепаратисти, е по-малко вероятна. Те атакуват главно полицаи и военни.

Тази атака е качествено различна от предишните. Тя е зрелищна, масова и амбициозна, казва Фауаз Гергес, автор на книгата "ИДИЛ: История" и експерт по Близкия изток. Идеята е да се парализира турската икономика още повече. Според него Турция ще продължи да бъде мишена на "Ислямска държава".

Камикадзетата са се взривили близо до рентгените за проверка преди полет.

В. "Хабертюрк" разказва за двама полицаи герои, които предотвратили проливането на повече кръв, защото стреляли срещу терористите.

Ясин Дурна застреля един от камикадзетата на летище "Ататюрк" в Истанбул, но е ранен. Това се вижда от записа, който телевизия Си Си Ти Ви има от атаката. Дурна стреля, докато терористът бяга през терминала. Той пада на земята и пистолетът му се плъзга по пода, без да може да го достигне. Камикадзето се пресяга, докато Дурна върви към него, настига го, но изведнъж започва да бяга много бързо в другата посока, защото вижда военен, който държи бомба под сакото си. След като тя е взривена, Дурна е ранен. Оперират далака му, но няма опасност за живота му.

Друг служител на полицията - Ахмет Беркер, е ранен от терорист и положението му е сериозно.

Докато трае атаката, навсякъде около летището царят хаос и шок. Хората бягат в паника и търсят къде да се скрият. Безброй са човешките истории на очевидци. Някои влизат в интернет, за да опишат ужаса. Фейсбук веднага дава възможност за пътниците на "Ататюрк" да се отбележат, че са спасени. Точно тази опция използва служител, който работи там от 1 месец. Той пише "В безопасност съм", но часове след това умира. Абдулхеким Бугда е емигрирал в Турция от Туркменистан преди 30 г. по думите на неговия роднина Адил Батур пред телевизия Ен Ти Ви.

"Опитахме се да се свържем с него след атаката. Не отговаряше на телефона си, така че потърсихме статусите му в социалните мрежи. Видяхме, че е пуснал "В безопасност съм", след като имаше такава опция във фейсбук. Така че нямаше нужда да му се обаждаме пак. Но когато на сутринта чухме новините и името му сред жертвите, бяхме съкрушени", казва роднината.

Интересна е историята, която разказва в туитър иракският журналист, живеещ в Ню Йорк, Стивън Набил. Той се връщал с жена си и се озовали в центъра на атаката. Прибирали се от сватбено пътешествие към Ню Йорк, където живеят.

Жена му седяла в кафе, а той отишъл на 3-тия етаж, за да вземе ядене. Чул изстрели, затичал се бързо към нея. Слязъл по стълбите и видял, че всичко е празно, видял лицето на единия от терористите, който стрелял към тях. Хванал булката си за ръка и двамата побягнали на четири крака. Скрили се под шкаф във фризьорски салон и клечали 45 минути.

Налял си гореща вода от машината за чай с идеята да залее терориста, ако влезе, а в това време жена му да бяга. Стивън я молил да не вдига шум, за да не привлече вниманието на терористите.

"Това бяха най-дългите 45 минути в живота ми. Куршумите започнаха да валят близо до нас и аз прегърнах и целунах жена си", написа Набил. Тя била ранена.

После чули виковете на жертвите и видели кръв навсякъде. През нощта не могли да заспят.

Друг от пътниците, озовали се на летището - Пол Руус, който е трябвало да лети към дома си в Южна Африка, също видял един от терористите.

"Беше целият в черно. Лицето му не беше покрито с маска. Скрихме се зад гишето, но аз останах прав и го наблюдавах. Чуха се две експлозии една след друга. Тогава той спря да стреля - казва Руус пред Ройтерс. - Обърна се и тръгна към нас. Държеше пистолет под якето си. Оглеждаше се панически, за да види дали някой няма да се опита да го спре и слезе с ескалатора. Чухме още изстрели и още една експлозия. И после всичко утихна."

Терористичният акт на летище "Ататюрк" е един от многото през последната година. Общо жертвите на самоубийствени атентати в Турция от юни 2015 г. досега са 270 души, а 1311 са ранени.

Засега не е ясно защо никой не е предприел мерки, за да предотврати атентата, след като турските спецслужби са предупредили кога и къде ще бъде.