Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без критично мислене за причините за бунта Брекзит сме обречени

Cлед Брекзит е много лесно да се опияним от мисълта, че има и по-тъпи нации от нас. Особено като се разбра, че след вота най-често задаваният въпрос от британците в гугъл е "Какво е ЕС?."
Типично в наш стил - първо действаме, след което се плясваме по челото дали всъщност това сме искали. Приятно е да се ласкаеш от мисълта, че хората във велика империя, над която слънцето никога не е залязвало, са същите като нас.
Но това е шейна. Същата шейна е и тезата на лидерите на Европейския съюз: "Вън от ЕС!", "Колкото по-бързо напуснете, толкова по-добре!"

Kато обидени деца без елементарно критично мислене. Малцина се опитаха да кажат, че всъщност Брекзит е революция - бунт срещу френско-германския диктат, който заплашва оцеляването ни. Блгарите също като останалите всичко преглъщаме. Че заради влизането в ЕС трябва да си затворим току-що ремонтираните 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и да останем без най-евтиния ток. Че заради Брюксел трябва да ги заместим с фотоволтаици, чиято електроенергия е непосилно скъпа. Че трябва да стоим на свещи с фалирала енергетика, защото не можем да си платим глобите и санкциите. Че земеделието ни бе съсипано, защото ЕС стимулира само зърнари, а животновъди, овощари и зеленчукопроизводители са оставени на произвола. И затова ще си ядем пластмасови вносни боклуци, докато сме живи.

Hо когато от Брюксел казаха, че не трябва да си пазим границите, а да пускаме мигранти от Африка и Близкия изток, повечето от които обикновени хитреци, сред които тук-там и терористи, чашата преля. И не само в България, а в цяла Европа. Бунтът започна и бе яхнат от всякакви националисти и популисти. Сега е моментът лидерите на ЕС да се замислят. Да си припомнят, че само с лицемерие не става, че трябва и акъл. Че съюзът трябва да работи в интерес на хората, а не всички да козируват на Меркел и Оланд.