Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки човек има право да се изложи, а фейсбук дава неограничени възможности в тази област. И все пак добре е да внимаваме какво публикуваме в социалната мрежа, за да не станем за смях.
Има няколко типа статуси, които със сигурност ще предизвикат само подигравки:
1. СТАТУСИ ОТ ТИПА “МОЛЯ ДАЙТЕ ПО ЕДИН ЛАЙК ЗА ТАЗИ СНИМКА, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯ НЕЗНАМКАКВО СИ”
Да си просиш лайкове е унизително. Хората или харесват снимката ти, или не я харесват. Защо трябва да ги караш насила да правят нещо? Щом нямаш акъл, участвай във всякакви тъпи конкурси, но недей да губиш времето на приятелите си.
2. СТАТУСИ НА РАЗБИТИТЕ СЪРЦА
Всеки човек понякога се сблъсква с провали в любовта, но защо трябва да информирате всичките си познати и непознати, че някой ви е прецакал? Нима като напишете “Ти не ме заслужаваш, върви по пътя си и не се обръщай назад”, ще ви олекне? Нима ще заблудите някого, че сте над нещата и не се давите в горчиви сълзи, задето са ви зарязали?
Още по-тъпо е да пускате снимки от чалготеката, където сте се напили след раздялата и да пишете под снимките “Страхотно се забавлявам и без теб”. Много добре знаете, че това не е вярно. И че утре ще повръщате и ще се чувствате още по-нещастни.
3. ЦИТАТИ ОТ ЧАЛГА-ХИТОВЕ
Ясно е, че плачете на баладите на Фики и връткате трътка на кючеците на Азис, но споделянето на цитати от текстовете им, буди единствено съжаление. Едно е да цитираш сонет на Шекспир, а съвсем друго е да засвидетелстваш, че си поетична душа с текст от сорта:
“Сърцето ми за тебе лупа,
ела във моята хралупа,
але-лей-лей-лей!”
4. ТЕСТОВЕ ОТ ТИПА “КАКВА КОЛА Е ЗА ТЕБ? КОЙ ГРАД ТИ ПОДХОЖДА? В КАКВЪ КЪЩА ЗАСЛУЖАВАШ ДА ЖИВЕЕШ?”
Имал си време за губене, попълнил си някакъв малоумен тест. Окей. Ама защо трябва да споделяш на всеослушание, че си роден да живееш в Ню Йорк и да караш Мазерати, когато всички знаем, че живееш в “Люлин” и караш 23-годишно фиатче.
5. ЛИНКОВЕ ОТ ТИПА “ВИЖТЕ БЪЛГАРЧЕТО, КОЕТО РАЗПЛАКА СВЕТА! ВИДЕО!”
Детенце стои в овехтяла кухничка и мълчаливо гледа към камерата. Зад кадър се чува настоятелен женски глас “Айде, маме! Кажи за българчето!” и детето започва с обречен поглед да рецитира “Аз съм българче” (или да пее фалшиво “Тих бял Дунав”). Следват стотици лайкове и коментари от сорта “EWALA! BALGAR1TE SME WEL1K NAROT!!!”
6. СЪЧУВСТВИЕ КЪМ НЕПОЗНАТИ МЪРТЪВЦИ
Когато умре някой известен човек, фейсбук се задръства от жалейки на хора, които твърдят, че са го познавали и че той бил техен приятел. Като акцентът, разбира се, не е върху покойника, а върху тоя, който пуска жалния статус. Майната му на умрелия, по-важно е, че аз страдам за него. Вижте колко съм чувствителен.
Не знаете ли, че скръбта е смирено чувство и е грозно да се парадира с нея. Позорно е да събираш лайкове от нечия смърт.
7. ПСЕВДОПАТРИОТИЧНИ СТАТУСИ
По национални празници много се активизират ракиените патриоти. Призовават Апостола, говорят си с Ботев, търсят духа на Караджата и някоя забравена биричка в хладилника. Във фейсбук се веят трикольори, пише се с главни букви и положението отвсякъде е “4ESTIT PRA3NIK BALGARI”.
Чудесно е да обичаш родината си, но защо трябва да го демонстрираш по тоя неграмотен начин?
А и това, че си сънародник на велики личности като Левски, Ботев и Паисий (който най-често се изписва като Паиси, буквата “й” хич не е популярна във фейсбук), не променя факта, че си смачкан пиян човечец с анцуг.
8. СТАТУСИ ОТ ТИПА “АЗ СЪМ СИ ТАКАВА, КАКВАТО СЪМ И НЕ МИ ПУКА ДАЛИ ДРУГИТЕ МЕ ХАРЕСВАТ”
Ако наистина не ти пукаше, защо си го написала? Самият факт, че си декларирала такова нещо, означава, че страдаш от липсата на обществено одобрение. Кого се опитваш да излъжеш? А и на кого му пука дали се харесваш или не? Това си е твой проблем.
Хората, за които наистина не е важно хорското мнение, не изпитват необходимост да го заявяват публично.
9. СНИМКИ НА МАНДЖИ
Ако съдим по фейсбук, българите ядат предимно филета от новозеландска акула с трюфели, патешко магре върху канапе от кралски стриди и чат-пат гъши дроб с черен хайвер.
Никой не си снима филията с лютеница и бурканите с месо от село. Мъка.
10. СЕЛФИТА ОТ ФИТНЕСА
Разбирам, че битката с целулита е единствената ви цел в живота, но да качвате снимки, на които тлъстинките ви са гордо разположени сред декор от фитнесуреди, не е много красиво. По-добре запазете тия снимки за себе си.
Статусите във фейсбук показват какви мечтаем да бъдем. Но от тях за съжаление много си личи и какви всъщност сме.