Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Келог лекува с българско кисело мляко милиардери, президенти и нобелисти

Точно 400 години след Колумб и българският айрян откри Америка. Мореплавателят се натъква на нея по обратния път към Индия. Нашата национална напитка също попада у американците по обратния път - през изходното им отверстие, а не през входното.

Медицинското светило на XIX век Джон Келог използва гигантски дози българско кисело мляко, за да вкара американците в пътя на здравословното хранене. Негови пациенти в знаменития санаториум в Батъл крийк, щата Мичиган, са били президенти, нобелисти, милиардери и кинозвезди. Всички те имат ярки спомени от престоя си там и нежната им любов към киселото мляко после се прехвърля върху всичко българско.

Д-р Келог е не само диетолог, но и експерт по въпросите на половото въздържание, както и вещ хирург - майстор на обрязването. Най-големите му изобретения са мюслите, пълнозърнестата бисквита и корнфлейксът. Но той издава и книги по полова просвета за юноши, девойки и младоженци и е

най-върлият враг на мастурбацията в епохата между Хипократ и д-р Спок.

Докторът е вярващ адвентист от 7-ия ден и пропагандира предписанията на тази църква за праведен живот: оскъдна храна, вегетарианство, физкултура, максимално въздържание от секс и пълно - от алкохол и тютюн. Като главен лекар в санаториума д-р Келог изготвя програма за лечение според тези принципи. Но той отива много далече отвъд тях.

Америка е дала на света много светила на нутрициологията (научното хранене). Сред тях е Хорас Флетчър, известен като Големия дъвкач. Той проповядва всяка хапка да се дъвче 32 пъти (по веднъж за всеки зъб), докато стане на слуз, и после да се гълта, а още по-добре да се плюе. По-късно Флетчър заковава броя сдъвквания на 100.

Първата работа на д-р Келог пък е да охули месото. Според него някой ден човечеството ще се храни само с мюсли, ядки и грозде, стига да се е научило да диша правилно. Затова в своя курс по хранене Келог добавя уроци по дишане и маршировки за храносмилане. След тях

послушно припичане

на слънце,

тъй като Келог е първата лястовица на задаващата се мода на слънчевия загар.

Но сърцевина на метода му е прозрението, че червата на пациента трябва да се промиват от горе и от долу. Келог смята, че 90% от болестите се дължат на интоксикация чрез храната, и затова се заема да ги лекува с промяна на чревната флора.

"Едни чревни бактерии помагат на организма, но други вредят. Някои при смилане на белтъците произвеждат токсини и отравят кръвта, а чрез нея увреждат и тъканите", пише той. Затова препоръчва чревната флора да се подменя планово чрез създадена от него диета според болестта или пък ударно - чрез клизми.

Така д-р Келог атакува храносмилането на питомците си на два фронта - през отворите в двата му края. За целта изобретява машина, която се зарежда с 30 л вода или с кисело мляко. Тя прави клизми на десетки пациенти наведнъж на всеки кръгъл час. Ако клизмата е водна, след нея всеки изяжда 250 г кисело мляко. Ако е с мляко, всеки пие по 250 г вода.

Това е най-оригиналният начин да се прави айрян

При него двете съставки - киселото мляко и водата, се смесват и разбъркват не в чаша, както е обичайно в България, а някъде във вътрешността на консуматора. "Така полезните микроби се вкарват на местата, където са най-нужни и ни правят най-добра услуга", учи д-р Келог.

Тук става ясно колко високо е било мнението му за все още очакващата своя откривател бактерия лактобацилус булгарикус и за качествата на нашето кисело мляко. Той го дава в ударни дози, за да подмени цялата стомашна и чревна флора на питомците си, така че "вътрешностите им да скърцат от чистота", както се изразява докторът.

През годините от Батъл крийк

със скърцащи черва

са си тръгвали

бившият президент на САЩ Уилям Тафт и милиардерът Хенри Форд, производител на най-продаваната кола в Америка, актьорът Джони Вайсмюлер и актрисата Сара Бернар. Бие на очи, че сред питомците на Келог преобладават хората с авантюристичен дух. Сред тях са покорителят на полюса Роалд Амундсен, пътешественикът Ричард Халибъртън, основателят на туризма Лоуъл Кук, авиаторката Амелия Ерхарт, изобретателят Томас Едисон и нобеловият лауреат Бърнард Шоу. Последният е прочут с драмите си. Малко известно е обаче, че Шоу е

българофоб и в червата,

и това личи от пиесата му "Оръжията и човекът", в която осмива българите като примитивен народ. Най-вероятно това негово отношение е резултат от диетата на д-р Келог.

Санаториумът изгаря при пожар през 1902 г. и адвентистката църква отказва да го възстанови. Келог обаче нахвърля нова книга с надеждата да въздигне с приходите от нея светата обител на здравето. Тя се казва "Живият храм" и изобилства с пантеистични намеци. Те му струват отлъчване от адвентизма през 1907 г.

За доктора това е поредният болезнен разрив. Десет години по-рано той основава с брат си Уилям фирмата за зърнени храни "Санитас фуд" ("Здрава храна"). Двамата изкарват луди пари във време, когато висшите класи закусват с яйца и бекон, а простолюдието - с овесени каши, просо и други варива. Уил обаче настоява в рецептата за мюслите да се добави захар, а Джон е против. През 1906 г. Уил Келог се отцепва и основава гиганта "Келог", който днес владее пазара на зърнените закуски с износ в 160 държави. След десетилетната братска вражда Джон Келог е изтикан по съдебен ред от мюслите и корнфлейкса и търси утеха в соята.

Зрелият д-р Келог завива все по-рязко и във възгледите си за секса. Той е посветил огромна част от своя писателски и медицински талант на разубеждаването да се прави секс. Най-дебелата му книга с много преиздания е "Голи факти за половия живот" с по-късно заглавие "Голи факти за млади и стари". Тя е 644 страници. Авторът

има 40-годишен неконсумиран бездетен брак, но е отгледал 40 деца и е осиновил 7 от тях. Той смята, че в спалнята съпрузите вършат "ексцесии", и се дава като пример за сексуално въздържание. Казва, че е прекарал първата си брачна нощ и даже целия меден месец в писане на "Голите факти". До смъртта на жена му през 1920 г. двамата обитават отделни жилища.

Срещу нимфоманията той предписва "внезапно обливане с ледена вода, студени клизми, третиране на най-чувствителните части от половите органи с дразнещ химикал, за да се вдигнат мехури, и като крайна мярка - отстраняване на клитора".

Келог цял живот води свещена война срещу похотта, но с най-голяма страст се нахвърля на онанизма. Читателят му е затрупан с аргументи от типа, че "нито войните, нито чумата, детският паралич и др. болести са причинили толкова беди на човечеството, колкото онанизмът. Той уврежда човека умствено, физически и морално".

Описани са и смъртни случаи, причинени именно собственоръчно

А сред болестите, които докарва "самотният порок", са на бъбреците и мехура, рак на слабините, нощно напикаване, импотентност, дебилност, епилепсия и др. На онанизма в "Голите факти" са посветени 97 страници. Изреждат се и 39 признака, издаващи онаниста. Те обаче са доста общи. Според д-р Келог онанира онзи, който "страда от безсъние, стеснителен е, неестествено плешив, има акне, саможив и затворен е, пуши и е злояд".

За предпазване на децата докторът препоръчва ръцете им да се връзват или бинтоват. Патентова и заключващ се обков на гениталиите им, през който при нужда да се прилага и електрошок.

Голяма част от лекарската практика на Келог заема рехабилитацията на мастурбанти и от двата пола, при която се стига и до осакатяване. Той прави по 20 операции дневно. Обрязва момчета без упойка, защото "болката и сърбежът седмици след това имат разубеждаващия ефект на наказание". А девойките маже с карболова киселина (фенол) по срамните части и го нарича "превъзходно средство за уталожване на прекомерната възбуда".

Какво пише в "Голите факти" четете в хартиеното издание на "168 часа".