Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поучителен е примерът и как бившият търговски министър Христо Христов при Тодор Живков успява да купи трети и четвърти реактор за АЕЦ "Козлодуй" на три пъти по-ниска цена от пазарната.

Преди да отиде на преговори, той наема швейцарска компания да проучи на каква цена СССР е продал ядрени блокове на Финландия. Сделката е тайна за целия соцлагер. Дали швейцарската компания е имала нещо общо с българското разузнаване, днес може само да се гадае. Христов само се усмихва и казва, че не е имал такава информация.

По свои канали фирмата успява да разбере, че Финландия е купила от руснаците един реактор за 25 млн. рубли. Причина за ниската цена е, че по това време СССР се опитва да пробие на западния пазар, правейки дъмпинг. На соцстраните те продават реакторите по 90 млн. рубли. "Въоръжен с ценната информация, отидох на преговори с един много талантлив руски зам.-министър. С него се познавахме отдавна. Веднага му казах, че предлагаме 25 млн. рубли за реактор, и той подскочи. Каза, че няма такава цена и че в момента тя е около 100 млн. за реактор - обясни Христов. - Аз извадих документи, сложих ги на масата и казах, че искаме да купим на цената, по която те са продали реактора на Финландия. Защо страните от соцлагера да плащаме в пъти по-скъпо? Човекът припадна, като разбра, че сме научили за сделката им с финландците, даже викахме лекар. Когато го свестиха, се опита да ми обясни, че това им е първата продажба на Запад, че трябва да пробият на пазара и т.н."

Как протичат преговорите, четете в хартиеното издание