Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почти 500 000 лева откриват в дома му и в личен сейф. Освобождават го от работа

след престой в ареста.

Началникът на отдел "Териториално селищно устройство" Десислав Костов е освободен преди дни от Община Каварна.

41-годишният чиновник бе задържан за престъпления, лежа в ареста, а след това възстановен на същата длъжност. Комисията за незаконно придобито имущество иска да отнеме от Десислав Костов над 4 млн. лв. Преди ден бе даден ход на дело срещу него в Районния съд в Каварна за документни престъпления като длъжностно лице преди години.

"Десислав Костов си подаде молбата за напускане и аз я разписах. Не съм искала обяснения за решението му", коментира кметът на Каварна Нина Ставрева. Така опроверга носещите се в града слухове, че служителят е освободен, след като се е разчуло, че е поискал голяма сума, която не му се полага, от фирма за издаване на документ от общината.

Версията в стил филмов сценарий с искания подкуп е резултат от миналото на Костов. През март 2011 г. каварненец алармира медиите, че архитектът на общината и началник на отдел ТСУ в община Каварна са придобили внушителен брой недвижими имоти на завидна стойност. Всичките - с общинските заплати в размер на не повече от 600 лв.

Мъжът цитира данни от Имотния регистър, според който само през периода от 2004 до 2010 г. Костов и съпругата му са придобили чрез 98 сделки 547 кв.м жилища, 18,5 декара парцели и 250 декара ниви.

Междувременно срещу Костов вече от близо година има разработка в ГДБОП за престъпления, извършени в периода 2007 - 2010 г. През септември 2011 г. са задържани и архитектът в общината Юлиян Иванов, както и служител от Агенцията по вписванията Деян Дечков. Последните двама са освободени под парична гаранция, а Костов остава да търка наровете на ареста.

Документирано е, че престъпната схема е включвала осигуряване на жилища на бедни жители на Каварна. Подбрани кандидат-новодомци получавали право на строеж върху общински терен. След товаа Илиев и Костов им предоставяли и готов проект за строителство на дом. От факта, че всички къщи се строяли по едни и същи чертежи, правени като на конвейер, тръгнали първите подозрения по далаверата, която се вихрила повече от 6 години в община Каварна.

За да няма изтичане на информация и финансов ресурс, организаторите на сделката сами заверявали документацията от името на уж независим строителен надзор, с чийто печат разполагали. Строителството пък се извършвало със строителни материали, купувани задължително от една и съща борса - тази, в която работела тъщата на Десислав.

След като градежът стигнел кота нула "инвеститорите" започвали процедура по закупуване на земята на смешни общински цени. По-късно теренът ставал собственост на някой от близките на тримата задържани. На последния етап имотът се продавал за няколко пъти по-висока сума.

Още за далаверите на общинския шеф четете в хартиеното издание на "168 часа".