Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Д-р Канчелов, какви могат да са причините за трагедията с Цветелина Стоянова?

- Драмата е голяма, можем само да гадаем. Когато се преследва медал, цената няма значение, всеки се раздава до край. Тези момичета от крехка възраст тренират всеотдайно, доказват себе си, изграждат характер и шампионска психика.

Трябва да са свръхдисциплинирани,

винаги на режим, да спазват строг план за подготовка, диети. В една незряла възраст са подложени на свръхнатоварване, свръхотговорност и огромен стрес. Да не говорим за жестоката дисциплина. Когато борбата е за шампионското място, напрежението е до предела на това, което личността може да понесе. Рискът от прегаряне и психичен срив е твърде висок.

- Възможно ли е част от причините да са напрежение в отбора, скандали?

- Дори да е така, това е неотменна част от процеса, част от играта. Илиана Раева е желязна лейди и трябва да си дадем сметка, че изискванията и строгостта са единственият начин да се побеждава. Цената обаче винаги е висока и винаги е лична. Тези момичета израстват като шампионки в пубертетната възраст, когато юношите искат да са свободни, да се държат като големи, а гимнастичките са подложени на спартански режим. Понасят и огромна отговорност, която не съответства на психичната им зрялост. Когато са на възраст между 12 и 16 години те вече са третирани като зрели хора.

Илиана Раева е тренирала при Нешка Робева, от нея е взела и твърдата линия, това е шампионският стил.

Цветелина е загубила майка си в ранна възраст, преживяла е тежка детска травма. Вероятно не е имало кой да й помогне адекватно да я преодолее. Очевидно носи силен характер, но и своята крехкост и уязвимост, дала е всичко от себе си, но вероятно е прегоряла.

Проблемът е, че нямаме факти, в момента гадаем. Ако е любовна драма, женската психика е такава, че споделя с някои от близките приятелки. Някой трябваше да знае. Освен това, когато се слага край на живота, обикновено има SMS-и, прощално писмо, реваншизъм или прехвърляне на отговорността на друг, тук това го няма. Възможно е причината да е свръхнапрежение до предела, на който човек може да издържи.

Ако момичето е ранимо, емоционално изцедено,

в диетичен режим, с проблеми в съня, подложено на прекомерен стрес, това са фактори, които правят психиката да реагира по друг начин. Човек може да се пречупи, губи опора и не издържа. Изведнъж си казва - край, не виждам смисъл. 

Защо психолозите не са забелязали тези промени, четете в хартиеното издание