Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е въпросът, който от няколко дни не дава мира на морския ъндърграунд, а и не само на него.

От това дали 43-годишният Димитър Желязков ще успее да "възкръсне" и този път, зависи колко силен ще е трусът в подземния свят и как ще се пренаредят играчите в него.

На седмия ден от покушението Очите бе събуден от бургаските реаниматори, които умишлено го държаха в медикаментозна кома.

От нощта на 8 юни, когато страховитият Митьо Очите бе прострелян с пет куршума, до днес пред отделението по реанимация в бургаската болница непрекъснато дежурят негови роднини. Както и служители на МВР, поставени там заради страха на близките от ново покушение.

Дъщерите на Желязков от съпругата му Таня, убита при бомбен атентат през 2001, предназначен за Митьо, прекарват по цял ден в болницата, а новините от там зстават все по-обнадеждаващи.

Оказва се, че Желязков е със завидна имунна система и здрав организъм, който успя да понася нечовешки травми.

През последните няколко години Митьо спортувал редовно и водел здравословен начин на живот, дори не пиел алкохол.

Промяната дошла след като излязъл от затвора, където излежа присъда от 4 г. и половина като лидер на организирана престъпна група за наркоразпространение.

Подробности около новия му начин на живот разказала на лекуващите лекари приятелката му Антигона Янулис, разкриха източници на “168 часа”.

Но ако Митьо Очите е успял да промени менюто си, то явно не е успял с нрава си.

От край време

той е импулсивен,

реагира на момента,

бързо се пали и за това свидетелстват десетките му задържания през годините - за побой, отвличане, хулиганство...

За това и във фаталната вечер той тръгва лично да разрешава конфликта с пазарджишкия "бизнесмен" Божидар Кузманов-Божо Кравата.

Божо е известен в родното си място като ексчлен на една от най-страховитите наркобригади с прозвището "Монопола". Дори е осъден, но условно.

Днес обаче Кузманов е от постоянния антураж в Слънчев бряг, който уж прави бизнес, но неясно какъв.

Според някои отговарял за охраната на виден помориец с инициали П.П., според други въртял ресторанта "4 you", където стана престрелката.

Заведението официално се стопанисва от добричкия бизнесмен Данаил Петков и съдружника му Николай Иванов, които са ортаци във фирмата "Пъзел 2014", показва справка в Търговския регистър.

Собственик на сградата на ресторанта пък бил пловдивчанин, известен като Борето Канадеца.

Кървавата баня

в Слънчев бряг

Около 21 ч. в сряда, 8 юни, Митьо тръгва към ресторанта в компанията на двама души - авера му Никола Маринов от Бургас, известен като Кольо Магарето и охранител от фирма "Аркус", където Желязков се води консултант на трудов договор.

В същото време към заведението от различни посоки поемат още двайсетина негови хора. В крайна сметка вътре Митьо влиза с внушителна бригада и веднага се насочва към сепарето на Божо Кравата. Той също е с редовния си антураж.

"Ти на най-големия ли ще ми се правиш тук?", сопнал му се Митьо и забил юмрук в лицето на Божо. Пазарджиклията паднал, гардове от двата лагера извадили оръжие, проехтели изстрели.

Седем куршума пронизали охранителя Александър, пет се забили в тялото на шефа му Желязков. Ранен паднал и 36-годишният Никола Маринов-Кольо Магарето. Той е прострелян със стоп патрони в малкия таз, но състоянието му е стабилно и в момента се възстановява в отделението по неврохирургия.

Шрапнелите, попаднали в малкия таз на Митьо Очите, нанесли изключително тежки поражения на пикочния мехур. Въпреки бронежилетката, с която босът не се разделял, травмите в белия дроб също бил ужасяващи, разкриват медици.

Засегнати са и големи кръвоносни съдове и Желязков изпада в тежък хеморагичен шок. Дни на ред Митьо кърви отвсякъде, непрекъснато му преливат кръв, а бойците му са мобилизирани да даряват от спасителната течност.

Когато полицаите пристигат в

опустошения от

престрелката ресторант,

намират над 30 гилзи, мачете и три пистолета. Единият е газов, другият е законно притежаван от Тодор Славов, задържан по-късно за убийството на Алексиев, а третият е Макаров с изтрити номера.

Голяма част от участниците в екшъна се разбягват, обявени са за издирване и впоследствие се предават в присъствието на адвокати.

На място в ресторанта е задържан Тодор Славов от Стара Загора. За него Божо Кравата по-късно казва, че му е спасил живота. Според версията на Славов пръв оръжие е насочил гардът на Очите Алексиев.

Защитата на Славов подържа версията за стрелба при неизбежна отбрана. Засега обаче 31-годишният старозагорец е обвинен в предумишлено убийство, за което според НК се предвижда дори доживотен затвор. Адвокатът му Димо Гочев допуска, че обвинението може да претърпи промяна.

Версиите

От личен конфликт между приятеля на голямата щерка на Очите Стаинислава с хора на Божо Кравата, през спор за паркоместа, рекет и търговия с дрога до овладяване на бизнеса с бежанци (новото перо в портфолиото на престъния свят) са версиите, които се въртят около престрелката във "4 you".

Дотук безспорно е доказано, че в деня на инцидента е имало разговор между Очите и Кравата, като несебърлията предложил да се срещнат в поморийско заведение. Божидар обаче отговорил, че който има зор, знае къде да го намери.

Десетина минути преди нахлуването на Очите в заведението, оглед на обстановкта прави поморийски бизнесмен, много близък до Желязков, който от скоро е и общински съветник. Той е имал важната посредническа роля, но явно не е успял да овладее ситуацията.

Участник в мелето свидетелства, че Желязков е носел пистолет на кръста. Проверява се дали той има общо с

пистолета с изтрити номера, намерен на пода до тялото на убития Александър Алексиев

Според осведомени срещата между Митьо Очите и Божо Кравата е била свързана с възникнал спор около осигуряване на клиентела за алхоколните турове. В тях паралелно с шотовете, на разюзданите скандинавски младежи се пласира и много дрога, разкриват източници на “168 часа”.

Бургаски криминалисти са категорични, че по време на сезона в Слънчев бряг се продават внушителни количества наркотици, основно марихуана, метаамфетамин и кокаин.

В същото време те признават, че пазарът вече е доста фрагментиран, няма картел, който да разпределя, както преди години, а и "готвачите" на пико ставали все повече. Те работели в малки групи, имали си по 5-6-има пласьори и произвеждали основно по поръчка.

Ситуацията в наркопазара по морето започва да се променя веднага след култовите арести на Димитър Желязков и 16 негови лейтенанти на 2 април 2007 г.

До тогава несебърският бос е смятан за абсолютен господар на наркопазара в цяла Югоизточна България.

През януари 2008 г. Митьо Очите се признава за наркобос, споразумява се с прокуратурата и влиза в затвора. Със споразумения и редуцирани присъди приключва съдебната сага и за останалите от наркопирамидата на Очите.

Излизайки на свобода, Желязков прави опит за промяна, за кратко живее в чужбина с приятелката си Антигона, от която има 10-годишен син Димитър. След около година обаче се връща в Несебър и активно

започва да гради

империята си наново

Заради промяната в наркопазара развива и други бизнеси, някои легални в сферата на туризма.

Чрез фирма "Съншайн 0604", регистрирана на името на дъщеря му Станислава, Желязков прави таксиметрова компания. В курорта е публична тайна, че този бизнес е сред най-печелившите, тъй като под законната му шапка влизат проституция и продажба на наркотици.

Никой в курорта не се съмнява, че пресечната точка на войната между Божо Кравата и Митьо Очите са именно наркотоците. Независимо от формалния повод за скандала във "4 you".

"Митьо Очите е

един от малкото

живи гангстери

в България, няма начин да седи спокойно и да гледа как някакви момченца от Дупница и Пазарджик, но с протекции от горе, се опитват да сложат ръка на бизнеса му", обобщава картината дългогодишен наблюдател на "невидимите" процеси в курорта.

Очите се свързва и с охранителната фирма на Златко Баретата "Аркус". Самият Желязков публично обяви наскоро, че е консултант във фирмата, и то на трудов договор. Интересен факт е, че нейни регионални началници в момента са две бивши топченгета от Бургас, единият от които бе главна действаща фигура по време на разработката срещу наркопирамидата на Очите.

Удар по конкуренцията

Мнозина първоначално свързват престрелката в Слънчев бряг със зрелищните арести в Бургас, станали само 6 дни по-рано, при които бе ударена конкуретна групировка.

На 2 юни спецполиаи с автомати извеждат показно Николай Мечков от офиса на охранителната му фирма VTA. Акцията е на ГДБОП и Криминалния сектор в Бургас.Петър Биберов-Кюфтето, Галин Бекяров и още двама, които после стават защитени свидетели, също са задържани изключително демонстративно, като арестите се извършват едновременно на три места в Бургас.

На 3 юни специализираната прокуратура повдига обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел

разчистване на

бизнес територии

чрез принуда - със заплахи, палежи, силови методи, както и за незаконно трафикиране на мигранти през България. Обвинения са повдигнати на ръководителите на групата Николай Мечков и Петър Биберов, както и на задържаните участници.

Според разследващи, събирали доказателства, включително и със СРС-та, групата е действала поне от юни 2015 г., като се отличавала с особена бруталност.

Тя се е занимавала и с наркоразпространение, става ясно на заседание в спецсъда на 14 юни, когато арестантите правят неуспешен опит да излязат на свобода.

Мечков е с богато криминално минало. През 2008 г. заедно с авера си Далакманов е арестуван и обвинен в ръководене на престъпна група за наркоразпространение. Наркопирамидата, според разследващи, е копирала структурата на по-голямата наркоорганизация на несебърския бос Димитър Желязков след ареста му през април 2007 г.

Оцеляването на Очите

"Митьо е късметлия, ще оцелее и този път". Тези думи изрича негов много близък съратник през годините, докато чака новини пред болницата в нощта на 8 юни.

И се оказва прав.

Първият кървав атентат срещу наркобоса е още през 2001 г., когато Очите буквално мачка конкуренцията, за да стане безспорен лидер на хероиновия пазар.

На 9 ноември 2001 г. обаче червена жигула, натъпкана с тротил, избухва пред блока на Желязков в Несебър.

Той оцелява, но бомбата разкъсва телата на съпругата му Таня, брат й Славчо и гардът Николай Бъчваров.

Разследващите стигат до поръчителите и извършителите. Задържани са Стоян Димитров-Толупа, Иван Рибов, Кероп Погосян и Николай Ганев.

Година по-рано Стоян Димитров-Толупа - реалната конкуренция на Очите по онова време,

наема двама килъри,

които да ликвидират напористия несебърски бос.

Те обаче изпяват на Желязков за мократа поръчка, а той решава да покаже превъзходство. В редиците на местния ъндърграунд все още се разказват легенди как Очите инсценирал собствената си смърт и пратил снимки на Толупа, в които лежал "окървавен" с кетчуп в несебърското гробище...

Няколко години след взрива в Несебър Стоян Димитров-Толупа, Иван Рибов и Кероп Погосян получиха доживотни присъди.

Доказването на опита за убийство срещу Желязков от 8 юни т.г. обаче ще е доста труден процес, коментират криминалисти. Все още не е ясно чии куршуми са надупчили несебърлията по време на масовата престрелка във “4 you”.