Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стремежът на Ердоган към съвременен султанат, дори халифат, е вече съвсем явен. Съчетан с ислямизъм и неоосманизъм, той
може да се превърне в геополитическо чудовище Осъзнават го постепенно и някои ключови световни лидери. Анализатори твърдят, че предстои разрив на Турция със САЩ.
“След идването си на власт с огромно мнозинство през 2003 г. Ердоган, който никога не е крил крайните си намерения за извършване на радикална ислямизация на Турция, въведе редица политики, които бяха приети добре. Задаващият се неизбежен конфликт с Америка в Сирия е вероятно още по-неблагоприятен. Вече бе доказано, че Турция на Ердоган никога не е заставала сериозно зад борбата срещу радикалните сунитски терористични организации като ИДИЛ, Ан Нусра, Исрар аш Шам и др, а в действителност ги е подпомагала и подбуждала”, писа анализаторът Алекс Алексиев.

На 3 юни Ердоган гневно порица решението на Бундестага да признае арменския геноцид.

Той добави, че 11-те германски депутати от турски произход, които гласуваха за това, са подкрепили “тероризма” на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Освен това настоя за “кръвни тестове, за да се види какви турци са те.”
Канцлерът
Меркел подскочи като ужилена
Говорителят й Щефен Зайберт заяви: “Резолюцията беше политическа инициатива и се появи от средите на Бундестага, който е демократично избран, независим орган съгласно нашата конституция”.
Ердоган размаха пръст и на съпредседателя на германската Зелена партия Джем Йоздемир, който е един от подбудителите на резолюцията от 2 юни.
По-рано турският президент предупреди папа Франциск да не повтаря грешката да определя кланетата над арменци в Османската империя като геноцид.