Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жената, отгледала севернокорейския лидер, разкри, че като дете е искал да стане баскетболист

Ким Чен Ун мрази да се разкриват тайни от личния му живот. Всеки път обаче подробности за севернокорейския лидер се превръщат в сензация. Този път любопитните факти за него разкри самата му леля. В скандално интервю за в. "Вашингтон пост" Ко Йон Сук сподели как е преминало цялото му детството.

Историята на лелята на севернокорейския лидер е достойна за сюжет на холивудска продукция. За няколко години семейството й преминава от елита на Северна Корея към средната класа в Америка. В момента живеят по-бедно, но спокойно, вярвайки, че са постигнали американската мечта.

Ко Йон Сук и съпругът й избягали в САЩ през 1998 г. от Швейцария, където били изпратени да се грижат за членове на управляващата в Северна Корея династия, които учели там, включително Ким Чен Ун.

Ко Йон Сук, съпругът й Ри Ган и трите им деца сега

живеят в САЩ под

фалшиви имена

Двамата с мъжа й имат фирма за химическо чистене. Нарушавайки мълчанието си в САЩ, Ко и Ри разговарят с репортери на "Вашингтон пост". Разкриването им е истинска сензация. В страната има много американци, които си изкарват прехраната с анализи за Северна Корея, но досега дори те не са подозирали, че двойката е в Америка.

Те изрично изискват от пресата да не публикува имената, които използват в САЩ, нито да разкрива къде живеят, основно за да предпазят порасналите си деца.

"Приятелите тук ми казват, че имам голям късмет, че имам всичко," казва Ко Йонг Сук, както е била известна, когато е била член на управляващото семейство на Северна Корея. "Децата ми посещават отлични училища и са успешни, имам съпруг, който може да поправи всичко. Няма нищо, за което да завиждаме на когото и да е", коментира корейката.

Тя е сестра на Ко Йон Хюи, една от съпругите на севернокорейския лидер Ким Чен Ир и майка на Ким Чен Ун.

"Когато майка му правеше опит да го смъмри, че не учи достатъчно и играе много, той не й отвръщаше, но

протестираше с други средства, като например с гладна стачка",

разказва тя.

Според Ко Йон Сук севернокорейският лидер е роден през 1984 г., а не през 1982 г. или 1983 г., както се смята.

Това означава, че той е бил на по-малко от 27 години, когато е наследил баща си Ким Чен Ир начело на Северна Корея. Синът на Ко е роден същата година и двете деца играели заедно.

"Те със сина ми бяха другари в игрите от самото си раждане. Сменяла съм пелените и на двамата", разкрива лелята.

Любимата игра на малкия Ким Чен-ун била баскетболът

и според Ко той дори спял с топката. Смята се, че Ким е бил фен на Майкъл Джордан. От началото на управлението си той е приемал на няколко пъти в Пхенян друга баскетболна звезда - Денис Родман.

По-късно в къщата им Ри вади никога непоказвана досега снимка, ламинирана и съхранявана в плик, на все още строен Ким, на 13 години, и по-големия му брат сред отбор с баскетболни униформи след турнир в Пхенян. Ри седи на предния ред, а Ко е отзад. Ким държи златен трофей.

Ким е знаел от 1992 г.,

че ще наследи баща си начело на Северна Корея

Това станало ясно на осмия му рожден ден, когато получил генералска униформа и висши севернокорейски военни се преклонили пред него.

"Невъзможно беше той да порасне като нормален човек, когато хората около него се държаха по подобен начин," коментира Ко.

Тя поразително прилича на сестра си Ко Йонг Хуи, която е една от съпругите на Ким Чен Ир и майка на Ким Чен Ун, трето поколение лидер на Северна Корея. Тя е имала особено тесни отношения с човека, считан понастоящем за един от най-големите врагове на Америка.

През 1998 г., когато Ким Чен Ун е бил на 14 години, Ко и Ри решават да избягат на Запад. По това време сестрата на Ко има нелечим рак на гърдата в краен стадий.

Лелята на лидера и съпругът й се представили в посолството на САЩ в Берн. След няколкомесечни разпити те получили възможност да се заселят на няколко часа път от Ню Йорк и създали фирмата си с финансовата подкрепа на ЦРУ. Къщата им е купена до известна степен с еднократен паричен трансфер от $200 000, които ЦРУ са отпуснали на семейството при пристигането му, споделят двамата.

Понякога представители на ЦРУ се срещат с Ко и Ри

и им показват снимки на севернокорейци и питат кои са тези хора.

Трите им деца са завършили университет и работят в САЩ.

Двамата съпрузи все още работят за ЦРУ, но Ри Ган заявява, че не са предали никакви тайни. И двамата се стараят да пазят личните си тайни и говорят предпазливо за Ким Чен Ун.

Ким Чен Ир лично е избрал Ри за съпруг на неговата балдъза. Всички те са живели в имение в Пхенян, като Ко се е грижила за своите деца и децата на сестра си в продължение на няколко години.

"Живеехме добре," разказва Ко. Тя си спомня как е пила коняк с газирана вода и е яла хайвер в Пхенян, и

как е пътувала с Ким Чен Ир в неговия мерцедес

После идват вълшебните години в Европа.

Версиите за бягството на лелята на Ким Чен-ун от Северна Корея се разминава с тази на властите там. Според Ри и Ко лечението на рака в Европа не е дало резултат, така че те решили да заминат за САЩ, за да пробват да уредят лечение за умиращата сестра на Ко.

Публикациите за тях в южнокорейските новинарски медии обаче загатват, че те са потърсили убежище в САЩ, защото са осъзнали, че няма да са нужни още дълго на режима и са избягали, опасявайки се да не изгубят привилегирования си статут, който идва единствено благодарение на сестрата на Ко.

"Животът в началото беше труден. Нямахме роднини и работехме по 12 часа дневно," разказва Ри. Той работил като строител, после се е занимавал с поддръжката на апартаменти, все неща, лесни за работа без знания на език.

Ко искала също да помага семейния бюджет и така се родила идеята да отворят химическо чистене. В малкия магазин работели до късно, Ри - на машините, а Ко, оправяйки поръчките. Скоро набрали популярност.

С какво се занимават децата на Ри и Ко и дали проявяват интерес към Корея - четете в хартиеното издание на "168 часа".