Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетки или дори стотици хиляди зрители, натъпкани един до друг. Пряко телевизионно предаване по цялото земно кълбо. Бляскаво шоу, бушуващи емоции. Не е никак чудно, че големите спортни събития са начело в списъка с потенциални мишени за всички терористични организации. И същевременно са изключително сложно предизвикателство за службите, ангажирани с тяхната охрана.

Още от древността заради олимпийските игри са се прекратявали войни. Мюнхен 1972 обаче се превръща в арена на кървава разправа. Екстремисти от групировката "Черният септември" се промъкват необезпокоявано в селото и нахлуват в един от апартаментите на израелската делегация.

Застрелват първите двама, оказали съпротива - треньора

по борба Моше Вайнберг и щангиста Йосеф Романо. После похитителите и техните заложници се изтеглят с автобус към летището. Исканията им - да бъдат освободени 234 палестинци от затворите в Израел, както и арестуваните в Германия основатели на фракцията "Червена армия" Андреас Баархоф и Улрике Майнхоф.

При последвалата престрелка с полицията умират още девет израелци и четирима от нападателите. Покосен е и един служител на реда, а касапницата остава в историята като Мюнхенското клане.

Олимпиадата е прекъсната само за ден - на стадиона се събират 80 000 души, които

отдават почит на жертвите

Няма ги десет арабски делегации и тази на СССР. На руснаците е наредено да не напускат апартаментите си от съображения за сигурност. Състезанията продължават по график - решение, за което МОК отнася жестоки критики.

Следва вендета, организирана от секретната израелска служба МОСАД. В операцията "Дъхът на Господ" са включени някои от най-добрите агенти, които ликвидират 13 от организаторите в рамките на година. Отървава се единствено Абу Дауд, считан за идеолог на атентата. Той умира едва през 2010 г. от бъбречна недостатъчност в Дамаск. За акцията се разказва в книгата "Мюнхен" и в едноименния филм на Стивън Спилбърг от 2005 г.

Според слуховете един от осемте похитители - Джамал ал Гашей, все още е жив. Той е ранен и арестуван при престрелката заедно с още двама свои съучастници, но само два месеца по-късно всички са освободени – "Черният септември" отвлича самолет на "Луфтханза" и е извършена размяна.

Летните игри стават арена на терор и през 1996 г. в Атланта

На 27 юли бомба убива двама и ранява 111 души по време на концерт в олимпийския парк. Първоначално подозренията падат върху охранителя Ричард Джуъл, който съобщава за съмнителния пакет. Започва евакуация, пристигат сапьори. Взривното устройство обаче избухва и убива една жена, а турски телевизионен оператор е покосен от инфаркт при последвалия хаос. В безсилието си властите се насочват към Джуъл, който три месеца по-късно все пак категорично доказва своята невинност и е освободен.

В началото на следващата година

избухват още две подобни бомби

- в клиника за аборти и нощен клуб. Разследващите попадат на следите на крайнодесния екстремист Ерик Робърт Рудолф, но той е задържан едва на 31 май 2003 г. Признава се за виновен и получава доживотна присъда. Мотивите му за атентата в Атланта - олимпийското движение рекламирало глобалния социализъм. И тези игри обаче се провеждат по план въпреки шока.

За първи път футболът се оказва на мушка през 2002 г

Няколко часа преди полуфинала от Шампионската лига между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) кола-бомба е детонирана в близост до "Сантяго Бернабеу". Ранени са 17 души, но УЕФА нарежда двубоят все пак да се играе. Арестувани са 11 членове на баска сепаратистка групировка, тясно свързана с ЕТА.

Няколко дни по-късно 14 души - 11 французи, двама пакистанци и местен физиотерапевт - са разкъсани на парчета, след като атентатор се самовзривява пред хотел в Карачи, Пакистан. Там е настанен отборът по крикет на Нова Зеландия, който незабавно се завръща в родината.

Само през 2006 г. спортистите на Ирак са обект на три смъртоносни атаки. Най-напред шефът на местния олимпийски комитет Ахмед ал Хаджия и

30 атлети са отвлечени от пресконференция

в Багдад, атакувана от 50 въоръжени мъже. После 15 състезатели по таекуондо са похитени на път за Йордания и изчезват безследно. Накрая националният треньор по тенис и двама от неговите възпитаници са безмилостно разстреляни.

В началото на 2008 г. "Ал Кайда" отправя зловещо предупреждение към организаторите на рали "Дакар". Така се стига до

отмяна на най-тежката офроуд надпревара

за първи път в 30-годишната й история, а опасенията са свързани с трасето през Мавритания. От следващата година ралито се мести в Южна Америка.

Петнайсет участници умират, а най-малко 90 са ранени при самоубийствена атака на маратона, който отбелязва настъпването на новата 2008 г. в Шри Ланка. Сред убитите са министърът на транспорта, полковник и треньорът на националния отбор по лека атлетика. Правителството на страната обвинява Тамилските тигри - местна паравоенна организация, която се бори за независимост на северните и източните територии на острова.

Март 2009 г. - отново крикет и отново в Пакистан. На път за стадиона в Лахор тимът на Шри Ланка

е атакуван от 12 маскирани мъже

Полицията се намесва и започва ожесточена престрелка. Загиват шестима служители на реда. Ранени са няколко състезатели и един от реферите. Подозренията падат върху сунитска екстремистка групировка в близки отношения с "Ал Кайда". А играчите на Шри Ланка се съгласяват да излязат на терена, но едва след като им е осигурено максимално ниво на защита.

По време на Купата на Африканските нации през 2010 г. автобусът с футболистите на Того е атакуван в Ангола от местни сепаратисти. Загиват шофьорът, пресаташето и помощник-треньорът. Звездата Емануел Адебайор се отървава по чудо.

На 15 април 2013 г. Бостънският маратон е към края си, когато избухват две бомби. Те са изработени от тенджери под налягане, пълни с пирони и болтове.

Атентатът отнема живота на трима души

(сред които 8-годишно момче) и нанася поражения върху още 260. Дни по-късно властите разпространяват снимки на заподозрените - Джохар Царнаев и Тамерлан Царнаев - братя от чеченски произход, и двамата легални емигранти в САЩ. Малко по-късно Тамерлан е ликвидиран при престрелка, а Джохар арестуван в предградие на Бостън.

При последвалите разпити той прави пълни самопризнания. Повдигнати са му обвинения за използване на оръжия за масово поразяване. Миналата година Джохар бе осъден на смърт, а съдията избра екзекуция чрез смъртоносна инжекция. Обвинението представи 21-годишния атентатор като симпатизиращ на войнстващия ислям на "Ал Кайда". Той е извършил нападението като акт на отмъщение за американските военни кампании в мюсюлмански държави, твърдяха още прокурорите.

През ноември 2015 г. на "Стад дьо Франс" в парижкото предградие Сен Дени тече приятелският футболен мач между Франция и Германия. Наблизо проехтяват две мощни експлозии, но играчите и зрителите не им обръщат особено внимание.

Бдителни охранители предотвратяват кървава трагедия - атентатор с жилетка с експлозиви опитва да се вмъкне на трибуните, където е и президентът на Франция Франсоа Оланд. След като е спрян поради липса на билет, камикадзето се взривява край стадиона. Минути по-късно същото правят други двама.

Жертвата е само

една вместо десетки или стотици,

както е планирано от нападателите. Истинският ужас обаче е в центъра на Париж, където с живота си се прощават над 160 души.

В битката на спорта с тероризма има и ярка българска следа. Легендарният борец Георги Мърков е сред безпомощните свидетели на Мюнхенското клане през 1972 г. Дванайсет години по-късно обаче извършва подвиг по време на европейското първенство в шведския град Йонкьопинг.

По това време Мърков вече е треньор, а на трибуните има близо 15 000 зрители. През един от входовете влиза човек с букет. Изведнъж хвърля цветята и вади карабина. Насочва се към централния тепих, настава суматоха. Хората залягат на земята, реферите си плюят на петите. Терористът се насочва право срещу Мърков, после чува руска реч и потегля в друга посока. Българинът

прескача рекламните пана и се хвърля

върху нападателя

Хваща го през кръста и избива карабината от ръката му. Залата избухва в аплодисменти, зрителите са на крака и приветстват Мърков като герой.

Как нападателят отново насочва оръжие към бореца ни и какво прави Мърков, за да се спаси четете в хартиеното издание.