Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Ислямска държава” тръби: грабвайте ножа и колете неверниците
  

Бяха похарчени близо 3 млрд. евро за организацията, сякаш от нищото изникнаха 4 чисто нови стадиона, 20 хил. безработни бяха наети за доизкусуряването на детайлите. Франция плати прескъпо, за да впечатли събратята на Стария континент и въобще феновете от цял свят с едно от най-бляскавите европейски първенства по футбол за всички времена.

Просперитетът, изяществото, лудата фенска емоция вече завладяват планетата Земя. Светът ще бъде футбол от 10 юни до 10 юли. Всички погледи ще бъдат насочени натам, всичко живо ще снима и ще поства в социалните мрежи, всяка дребна подробност ще бъде раздухвана до размерите на цепелин. Или погледнато от друг ъгъл -

това може да е звездният миг на световния тероризъм!

Сега или никога, викнаха в един глас лидерите на "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Главатарите горещо призовават своите главорези да намерят начин да се докопат до френска земя. Може с автомобил, може с влак, рейс, а може и на колело.

Важното е да стигнат навреме и да се

смесят с тълпата

Френските привърженици на кървавите групировки също ще трябва да излязат от летаргията си. Спящите клетки ще се събудят и ще търсят начин да ударят смъртоносно в сърцето Европа.

Защото точно европейското първенство се явява като решителен тест за лидерите на Стария континент. Това е техният изпит дали могат да защитят поданиците си. В крайна сметка дали има въобще смисъл от обединена Европа, ако тя за пореден път бъде спипана по бели гащи от двайсетина фанатици, препасани с бомби около кръста. Атентатите в Париж и Брюксел достатъчно ясно показаха неспособността на европейските служби да се борят с новия вид тероризъм - онзи, за който не е нужно да се обучаваш в лагери в Сирия или Афганистан. За този тероризъм, който се "сготвя" по рецепти от интернет, все още няма открито лекарство.

Европейците някак си преглътнаха смъртоносните атаки във френската и белгийската столици Кървави атентати по време на европейското обаче ще им дойдат в повече. Истерията ще е двойно по-голяма от преди, а крайнодесните националисти ще получат широка писта, за да маршируват към властта. След това краят на Европейския съюз ще бъде само на една крачка разстояние.

Френските власти

отдавна са си направили

добре сметката

какви могат да бъдат последствията, ако по време на първенството започнат да тракат калашници и да гърмят ръчно приготвени бомби. Малко след като спечелиха домакинството, домакините предвидиха 12 млн. евро в графата "сигурност".

Оказаха се крайно недостатъчни. Сега официалната цифра е двойно по голяма, но френските медии въобще не са убедени, че охраната на европейското ще струва "само" 24 млн. евро. Защото другите цифри са наистина внушителни. 77 хил. полицаи ще блокират десетте града, в които ще се играят мачовете. За разлика от друг път униформените са получили заповед да сенабиват на очи. Те ще бъдат разположени по летища, гари, площади и стадиони. Ще спират за проверка и при най-малко съмнение ще водят към ареста за доуточняване на подробностите.

На тяхна помощ ще се притече и френската армия. 10 хил. войници напускат казармите и плъзват по улиците на големите френски градове. Готови са да стрелят на месо, ако видят срещу себе си цивилни с автомати. И това съвсем не е всичко. 13 хил. частни охранители също ще дебнат за фенове, които са облечени с твърде много дрехи и се държат неестествено. Към тях са прикрепени доброволци, които имат задачата

да си отварят очите на четири

Цялата тази 100-хилядна армия премина през сериозни учения, за да са адекватни, ако не дай си Боже, вратите на Ада се отворят и оттам изпълзят изчадията му.

"От началото на годината проведохме 52 тренировъчни симулации. Разиграхме различни сценарии, при които терористи нанасят бомбени удари и в същото време нападат гражданите с автоматично оръжие. Подготвихме се за най-лошото и лично аз ще бъда най-доволният човек, ако накрая другите кажат, че усилията ни са били напразни. Подготвени сме дори за нападения с орвовен газ. Имайте предвид, че полицаите и войниците съвсем не са единствените главни действащи лица в случай на терористични атаки. Спешната помощ, лекари и медицински сестри също се подготвяха за

възникването на критична ситуация

Всички други общински подразделения също трябва да знаят какво да предприемат в случай на масова паника. Става дума за много различни звена, които трябва да действат като един организъм, ако терористите ни атакуват", обяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

Той и колегите му от спецслужбите убедиха президента Франсоа Оланд да въведе максимална предупредителна степен "опасност от атентат" за френската столица. На феновете дори ще им бъде забранено да се струпват под Айфеловата кула, за да се избегне опасността да бъде

атакуван един от символите на Франция и на цяла Европа

Дали обаче терористите ще тръгнат да атакуват точно Айфеловата кула?

Според анализите на европейските служби за борба с тероризма ислямистите ще опитат да действат по различен начин. Идеите им за насаждане на терор и ужас въобще не са толкова грандомански. Поне това личи от материали в близкото до "Ал Кайда" списание Inspire. В него са публикувани съвети към ислямистите да се прицелят в обикновения запалянко. Колкото повече жертви, толкова по-добре. Но и един убит французин, германец или англичанин пак би свършил достатъчно добра работа, твърди говорителят на "Ислямска държава" Абу Мохамад ал Аднани.

"Терористите добре осъзнават колко е затегнат обръчът около тях. Ще им бъде почти невъзможно да се снабдят с оръжие и взривни вещества. Точно заради това техните ръководители са ги тласнали в друга посока. Те призовават всеки техен последовател да използва дори и обикновен кухненски нож, ако трябва. С него също могат да бъдат направени куп поразии. Техните заповеди са да отидат в най-гъстата тълпа около стадионите и да използват каквото оръжие имат подръка. Наричат себе си самотни вълци, които трябва да

осъществяват внезапни нападения

Невъзможно е да контролираме всички хора на тази земя", заявява агент от френските спецчасти. Според него в момента най-важната задача на терористичните групировки е да мобилизират максимален брой от своите последователи.

"Опитваме се да ограничим тяхната пропаганда, но това е изключително трудно в съвременния свят. Те опитват да облъчват от дистанция своите привърженици и да ги убедят, че сега е моментът да се жертват. Досега той може да е бил образцов член на обществото ни, да не е давал и най-малкия повод да се съмняваме в него и точно сега да реши да убива себеподобни. Притесняваме се точно от такива камикадзета, които са готови да жертват всичко и всички в името на някаква извратена кауза. Разчитаме и на гражданите да бъдат бдителни и да ни помагат с ценна информация, за да пресечем всякакви опити футболното първенство да бъде окървавено", допълват от френските спецчасти.

Каква е опасността за терористични атаки във Франция според секретен доклад на германските спецчасти четете в хартиеното издание на "168 часа"